Aydın’ın yükselen yıldızı Değirmencioğlu Baklavaları, başarıyla faaliyet göstermeye devam ediyor. 10 yıllık sürede kalitesinden ve çizgisinden ödün vermeden Aydın’daki baklava çıtasını yükselten Değirmencioğlu Baklavaları, Aydınlıların değişmez adresi haline geldi.

Gaziantep’in vazgeçilmez lezzetlerinden olan baklavayı, orijinalliğini bozmadan Aydın’a getiren Değirmencioğlu Baklavaları, Aydınlıları gerçek baklava lezzetiyle tanıştırmaya devam ediyor. Aydın’daki en iyi baklavayı kendilerinin ürettiğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Değirmenci, 2010 yılında Ege’nin incisi Aydın’da baklavacılık alanında faaliyete başladıklarını belirterek “Mesleğim gereği 1997 yılında Aydın’a geldim. Emniyet Teşkilatı’nın bünyesindeyken burada görev yaptım ve emekli oldum. Emekli olduktan sonra da Aydınlılara gerçek baklava lezzetini tattırmak adına bu sektöre girdim. Aydın’a Gaziantep baklavasını ilk olarak getiren biz değiliz ama Aydın’da bu işin öncüsü haline geldik. Ciddi anlamda Aydın’da baklavanın kalite çıtasını yükselttik” dedi.

“Çıtayı Yükselttik”


Aydınlıların genel olarak baklavayı çok tercih etmediklerini ve gerçek baklava lezzetini tattırarak bu algıyı değiştirmek istediğinin altını çizen başarılı iş insanı Bekir Değirmenci; “Aydınlıların genel olarak baklavayı çok sevmemesini, buradaki baklavacıların şurup kullanımının yanlışlığı ve boğaz yakmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Daha önceleri ben de burada en iyi diye tabir edilen yerlerden baklava alıyordum fakat Gaziantep’le kıyasladığımda 10 üzerinden 5 puanlık verebilirim. Bizim niyetimiz Aydınlılara gerçek baklavayı yedirebilmek, gerçek baklavanın nasıl olduğunu gösterebilmek. Biz Gaziantepliyiz ve biz Gaziantep’i tam anlamıyla temsil etmek zorundayız. Bu vesileyle ürün kalitesinden hiçbir ödün vermeden yaklaşık 10 yıllık süreçte bu seviyeye geldik. Aydın Efeler’de 3 tane, Köşk, Yenipazar, Nazilli, İncirliova, Germencik, Söke, Tire ve Torbalı olmak üzere toplam 11 tane şubemiz var ve şube çalışmalarımız devam ediyor” dedi.


“Baklava işi sanattır”


Aydın’da sektöründe öncü firma olduklarını ve her zaman en iyisini yapmayı amaçladıklarını dile getiren Değirmenci, “Benim iddiam her zaman en iyisini yapmak oldu çünkü ben en iyisini yapmakla mükellefim ve halkımıza en iyisini yapıp sunacağım. Daha iyisini nasıl yaparız düşüncesiyle düşünüp üretim yapıyoruz” dedi. Baklavada kullanılan tüm malzemelerin, baklavanın memleketi olan Gaziantep’ten getirdiklerini sözlerine ekleyen Değirmenci, “Fıstığından, yağına kadar tüm malzemelerimiz Gaziantep’ten geliyor. İmalathanelerimizde çalışan baklava ustalarımız dahi Gaziantep’ten geldi. Çünkü baklava işi bir sanattır” dedi.

Gıda çarşısında bulunan 750 metrekarelik imalathanede ürettiklerini belirten Değirmenci; “Tüm ürünlerimiz, ustalarımız da dahi Antep’ten gelmesine rağmen burada yüzde yüz Gaziantep baklavasını yapamıyoruz. Bunun da Aydın’ın havası ve suyunun Antep’ten farklı olması. Bugün Gaziantep’te sektörün öncüsü olan bir firmaya gitseniz aynı ürünleri kullanmamıza rağmen bir farklılık oluşuyor” dedi. Ürünlerin hepsini kendilerini yaptıklarını, başka şirketler toptan ürün vermediklerini belirten Değirmenci; “Talepler olsa da ürünlerimizi başka yerlere vermiyoruz. Sadece kendimiz satıyoruz. Talep çok oluyor fakat dışarıya ürün vererek kendi markamızı zedelemek istemiyoruz. Sadece bayilikle çalışıyoruz” dedi.


“Baklava ustalığı altın bileziktir”


Başka şehirlerden talep aldıklarını fakat firmalarını Türkiye pazarına açmalarının mümkün olmadığını dile getiren Değirmenci; “Türkiye genelinde bu işi yapmamız şuan için yapmak mümkün değil. Çünkü baklava çok hassas bir ürün. Yaklaşık 150 200 kilometrelik alanda bir imalathane kurabilirseniz ancak olur. Baklavalarımızı dondurulmuş şekilde almak isteyenler oldu ama biz dondurulmuş baklava işini doğru bulmuyoruz. Baklavayı nasıl pişirdiğin çok önemli. Herhangi bir ustayla çalışmak söz konusu olamaz. Bugün bir baklava ustası 8 senede yetişir. 8 sene dolmadan ben baklava ustası oldum diyemezsiniz. Bu sebeple şuan Türkiye geneli bir proje düşünmüyoruz. Ayrıca baklavacılık başlı başına bir sanat ve baklava ustalığı ise altın bileziktir” dedi.

“Ürünlerimizin ana kaynağı nişasta ve undur”


Aydın’da kuru baklava satışı da gerçekleştirdiklerini ve damak tadına uygun olan bir çeşit olduğunu ifade eden Değirmenci; “Kuru baklava şerbeti az, fıstığı bol olan bir çeşittir. Normal baklava ile arasında bir kepçe şerbet kıvamı farkı vardır. Fıstığı biraz daha yoğundur. Baklavanın yapım aşamasında baklavayı pişirip fırından çıkardığın andan itibaren, şerbet derecesiyle fırından çıkış derecesini tutturamazsan baklava ya şerbeti çekmez ya da hamur olur. Bu dediğim saniyelerle sonuçlanan bir hadise. Yeri gelir 1 dakika çok geçtir veya çok erken olabilir. Çeşitli baklava ve tatlı ürünlerimiz var fakat diyet baklavası tabir edilen ürün bizde yoktur. Diyet baklavasının olmamasının sebeplerinden biri, şekeri geçelim, nişasta yoğunluğudur. Zaten şeker hastalarına bire bir zarar veren bir üründür nişasta ve nişasta, un, bizim ürünlerimizin ana kaynağıdır. Onlar olmadan baklava yapamazsınız, yufkayı bile açamazsınız. Şeker yüzde 30 ise geri kalan un ve nişastadır. Yani bana kalırsa diyet baklava diye tabir edilen ürün mümkün değildir” dedi.


“İncirli baklavamız çok sevildi”


Aydın’ın büyük bir potansiyeli olduğunu vurgulayan Değirmenci, Aydın’ı çok sevdiğini belirterek; “Aydın’ımız gerçekten Ege Bölgesi’nin incisi. Aydın çok sevdiğim bir il. Buraya geldim ve yerleştim. Benim için doğduğum yer değil, doyduğum yer önemli. Ben isterim ki Aydın’da marka bir şehir olsun, daha fazla müteşebbis olsun. Biz gerçekten Aydın’da baklavaya çıta atlattık. Gaziantep’le Aydın’ı birbirine sentezleyebilirsek çok daha iyi bir sonuç alabiliriz. Aydınımızın meşhur incirine de destek olmak adına Ticaret Borsası’nın da destekleri ile incirli baklava yaptık. Tanıtımı da yapıldı. Sırf Aydın’ımızın incirine destek vermek istedik. İncirli baklava Türkiye’de bir ilkti ve biz yaptık. Hali hazırda da satılıyor. Şeker kullanmadık tamamen incirin tadıyla oluşturduk. Güzel geri dönüşler aldık. Talep de gün geçtikçe artıyor” dedi.

“Gaziantep ayağınıza geldi”


Gaziantep’in özgün lezzetlerini de Mimar Sinan Şubesinde Aydınlılara sunan Değirmencioğlu, Antep’in kendine has lahmacunu, kebabı, içli köftesi gibi tatlarıyla da dikkat çekiyor. Sadece Mimar Sinan Mahallesinde bulunan şubesinde hizmet verdiklerini belirten Değirmenci; “Gaziantep ayağınıza geldi’ sloganıyla Gaziantep sofrasını müşterilerimize sunuyoruz. Yani bir kişi Gaziantep’e gittiği zaman yiyebileceği tüm yemekler bizde mevcut. Sadece hafta sonları nohut dürümü ve ciğer kavurma günleri yapıyoruz. Bu konuda mütevazilik göstermek istemiyorum, gerçekten Gaziantep lahmacununu Aydın’da yapabilen kimse yok. Bizden başka yapabilecek hiç kimse de yok. Biz pide yapmıyoruz mesela. Ben pideci değilim. Ben lahmacuncuyum, lahmacun yemek istiyorsanız buyurun. Gerçek zırh kıyma kebap yemek istiyorsanız buyurun. Ben kıyma satın almam. Parça et olarak satın alıyorum, ustalarım bunu güzelce sinirinden çıkarıp ayıklıyorlar sonrasında da zırh ile çekiyoruz” dedi.

Aydın halkından da güzel geri dönüşler aldıklarını sözlerine ekleyen Değirmenci, “Sağolsunlar, Aydın bizi kabul etti. Hatta yerimiz küçük diye tepki aldığımız da oluyor. Şu anki projelerimiz içerisinde büyükçe bir mekan var. Görüşmelerimizi de yaptık, yakın bir tarihte sonuçlanır. Ben oraya döner de koyabilirim, pide de koyabilirim cağ kebabı da koyabilirim ama gerek yok biz Gaziantepliyiz ve amacımız Antep’in özgün lezzetlerini oradaki gibi hemşerilerimize sunmak” dedi.


“Kozdibi, göz bebeğimiz”


İlk işletmelerini Kozdibi Meydanı’nda açtıklarını belirten Değirmenci, “Kozdibi, Mimar Sinan ve Adnan Menderes Bulvarı olmak üzere 3 şubemiz var ama Kozdibi bizim merkez şubemiz. En çok bilinen yer Kozdibi Meydanı’ndaki şubemiz. Çünkü bizim ilk yerimiz ve göz bebeğimiz. Burada başladık, ilk zamanlarda burada imalat yapıyorduk. İlk başladığımız zamanlarda kendim çok kapından müşteri çektim. Satmak için değil sadece gerçek baklava lezzetini tattırmak için. Sağolsun Aydın halkı da bizi sevdi ve tuttu, bugünlere geldik” dedi.

Fiyatlar konusunda da müşterilerin memnun olduğunun altını çizen Değirmenci; “Memnuniyet baklavamızın kalitesine bağlı, 100 kişiden belki 10 kişi sorgular. Genelde müşterilerimiz ücretini sormuyorlar zaten. Geldiklerinde bir, iki kilo alıp gidiyorlar çünkü lezzetimizi biliyorlar. Ben zaten mümkün mertebe fiyat geçişi taraftarı değilim. Belli bir noktaya geldiği zaman artık daralıp, mecburen ufak bir oynama yapmak zorunda kalıyorsun. Ama müşterilerimizi de düşünerek hareket ediyoruz” dedi.

Özel günlerde de sipariş aldıklarını belirten Değirmenci “Talep üzerine özel günler için siparişleri geri çevirmiyoruz. İmalathanemizde günlük yaklaşık 500 tepsi baklava çıkaracak kapasitemiz mevcut” dedi.


“Gaziantep’i tanıtıyoruz”


Aynı zamanda Aydın Gaziantepliler Dernek Başkanı olan Bekir Değirmenci, Gaziantep’i Aydın’da layıkıyla temsil etmeye çalıştıklarını söyledi. Derneği 15 yıl önce kurduklarını fakat o dönemde emniyet mensubu olduğu için aktif olmadığını dile getiren Değirmenci; “Emekli olduktan sonra bir önceki başkanımızdan görevi ben devraldım. Şuanda üçüncü dönemim. Çok aktif olarak sosyal faaliyetimiz olmasa da federasyonumuz nezdinde bazı çalışmalar yapıyoruz. En son Nazilli’de tamamen Gaziantep konseptinin yer ‘Gaziantep Günleri’ adı altında bir haftalık festival düzenledik. İnsan oraya girdiği zaman Gaziantep’e gelmiş gibi oluyor. Antep havasını biz orada çok güzel estirdik. Dışarıdaki esnaflarımızı da düşünüyoruz. Dışarıdaki esnaflarımıza zarar verecek bir pozisyon yaratmadan hareket etmek zorundayız ve Gaziantep’i tanıtmak adına yapmış olduğumuz bir etkinlikti. 25 Aralık Gaziantep’in Kurtuluş Günü kapsamında etkinliklerimiz oluyordu fakat son 3 yıldır yapamıyoruz. Dernek olarak sahreler yani piknik etkinlikleri düzenliyoruz. Bu seneki etkinliğimizi nasip olursa Kuşadası’nda, İzmir Gaziantepliler Derneği ile birlikte yapacağız. Derneğimizde kayıtlı üye sayısı 80 gözüküyor ama Aydın’da yaşayan daha fazla Antepli olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık 150-200 civarında bir kitleye sahibiz” dedi.

Haber: Uğur Eser