Aydın Ticaret Borsası, 2021/2022 sezonunun ilk Aydın kestanesini kilosu 120 TL’den üreticilerden teslim aldı.  

Aydın Valisi Sayın Hüseyin Aksoy’un teşrifleriyle Aydın Ticaret Borsası’nda gerçekleşen 2021/2022 Sezonu Kestane İlk Alım Töreni’ne, Aydım Tarım İl ve Orman Müdür Yardımcısı Hamit Eray Yeşilçayır, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Rıza Uyar, Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Ülgen, Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Günaydın, Meclis Üyeleri Adem Türkmen ve Mehmet Ali Avcu, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Merve Alpargun Altıntaş, Efeler Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve Germencik Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şehabettin Çapakçıoğlu katılım sağladı.

2021/2022 Sezonu Kestane Alım töreni için bir arada bulunduklarını ifade eden Aydın Valisi Sn. Hüseyin Aksoy, Türkiye’nin kestane üretiminde 4.sırada, Aydın ilinin ise 1.sırada yer aldığını belirtti. Aydın ilinin kestane üretiminin üçe birini gerçekleştirdiğini dile getiren Aydın Valisi Sn. Hüseyin Aksoy, bu yıl içinde önceki yıllar gibi aynı kalite ve aynı miktarda kestane üretiminin gerçekleşmesini, hem yurt içinde hem yurt dışında insanların beğenisine sunulmasını temenni ettiklerini belirtti.  Sezonun ilk kestanesinin, sembolik olarak Aydın Ticaret Borsası tarafından kilosu 120 TL’den satın alındığını deglare eden Aydın Valisi Sn. Hüseyin Aksoy, 2021/2022 Kestane Sezonunun hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

2021/2022 Sezonu Kestane İlk Alım Töreni’ne ilişkin açıklamada bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur,  “2021 /2022 sezonunun ilk ürün alımını bugün borsamızda gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Temennimiz, kestane üreticilerimizin verimli bir hasat sezonu geçirmesidir. Borsamızda gerçekleştirmiş olduğumuz 2021/2022 Sezonu Kestane İlk Alım Töreni’nin tüm üreticilerimize, tüccarımıza ve ilimize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi. 

2021 /2022 Kestane Sezonunun başlaması dolayısıyla açıklamalarda bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, bu yıl ilimizde yaşanılan kuraklıktan dolayı tarım ürünleri rekoltelerinde genel olarak bir düşüş söz konusu olduğunu bu düşüşün kestane üretimine de yansıyabileceğini ifade etti. 

Ülkemizde kestane üretiminin en çok yapıldığı ilin Aydın olduğunu belirten Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, kestanede kalite açısından dünya ile ayrıştıklarını, 24 Eylül 2020 tarihinde Avrupa Birliği Coğrafi İşaret kabulü gerçekleşerek ülkemizin 4.coğrafi işaretli ürünü olarak tescillenen Aydın Kestanesi’ nin uluslararası pazarda yerini aldığını dile getirdi.

Ülkemiz genelinde Aydın ilinin Kestane üretiminde ilk sırada yer aldığını ifade eden Çondur, “  2020 yılında ülkemizde 76 bin ton civarında olan kestane üretiminin 26 bin ton civarı ilimizde gerçekleşmiştir. Kestane, sadece iç piyasa tüketimi olarak değil ihracat ürünü olarak özellikle Aydın Kestanesi adıyla tutulan bir ürün olup geçtiğimiz yıl da 9 bin ton civarında ürün ihraç edilmiştir ”dedi. 

Geçtiğimiz yıl ortalama müstahsil satış rakamı olarak kestanenin kilosu 21 TL bandında satıldığını üretim maliyetleri ve dünya emtia fiyatlarının yükselişte olmasının göz önünde bulundurularak kestane fiyatında bir artış beklediklerini ifade eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “İlimizin yaşadığı kuraklıktan dolayı tüm ürünlerde rekoltede bir düşüş söz konusudur. Bu düşüşü kestanede de beklemekteyiz. Tahminimiz %10- %20 arasında üretimde bir verim kaybı yaşanacak. Ancak görüldüğü üzere kalitenin bu yıl iyi olmasından dolayı fiyat ve kaliteyle birlikte bu açığın kapanacağını temenni ediyoruz. 2021/2022 sezonunun üreticilere, tüccara ve ihracatçılara hayırlı olmasını ve bereketli bir sezon geçirmelerini diliyoruz” dedi.

Sezonun ilk kestanelerini Aydın Ticaret Borsası’na teslim eden  Köşk’ten Bilal Okumuş ve Halit Bilgen,  Efeler Eğrikavak Mahallesi’nden Muhsin Kıyar ve Kadir Bayındır kestanede bu yıl kalitenin yüksek olduğunu belirterek iyi bir sezon beklediklerini ifade ettiler.