CHP Aydın Kadın Kolları Başkanı Ayşe Özdemir, son yıllarda artan kadına şiddet olayları ile ilgili Kasım ayının ilk haftasında şiddete kurban giden 13 kadını gündeme getirdi. Şiddetin insanlık suçu olduğunu belirten Özdemir, “Şiddet bir insanlık sorunu ve suçudur. Nasıl ve hangi nedenle çıkmış olduğuna bakmaksızın kabul edilmesi, sineye çekilmesi, ses çıkarılmaması düşünülemez, kabul edilemez. Kadına şiddet ülkemizin en önemli sorunlarının başında geliyor. Kasım ayında sadece son bir haftada ölen kadınlarımızın sayısının 13 olduğunu biliyor musunuz?” ifadelerine yer verdi.

“Bu vahşete nasıl seyirci kalabiliyorsunuz?”

Eşi ya da yakınları tarafından türlü bahanelerle öldürüldüğüne vurgu yapan Özdemir, “Kimisi eşi, kimisi sevgilisi, kimisi yakını tarafından hep bildiğimiz klasik bahanelerle katledildiler. Bu kadınlar sadece birer sayı değil; onlar anne, abla, teyze; onlar bizim insanımız, onlar biziz. Bu vahşete nasıl seyirci kalabiliyorsunuz? Daha kaç kadınımızı yitireceğiz? ‘Bana küfretti. Tabancayı çıkarıp ateş ettim, kıskandım ben de o yüzden çocuklarımın gözü önünde karımı öldürdüm’ diyen canileri nasıl görmezden gelirsiniz?” şeklinde konuştu.

“Yeter sesimizi duyun artık!”

Başkan Özdemir, kadınların kendilerini güvende hissetmediklerini ve mevcut yasa ve sözleşmelerin uygulanmasını gerektiğini vurguladı. Özdemir, “Kadınlar mutsuz, huzursuz. Hiçbir kadın ne evinde ne de sokakta rahat değil. Çünkü kendilerini güvende hissedemiyorlar. Kadınlar ölmek istemiyor. Kadınlara ses, nefes, can olun. Hep söylüyoruz ve sonuna kadar söyleyeceğiz İstanbul Sözleşmesi yaşatır! Hiç bir kadının şiddete, cinayete kurban gitmesini istemiyoruz. Caydırıcı yasalar uygulanmadıkça, erkek akıl, erkek yargı, erkek devlet anlayışı değişmedikçe, kadınları güçlendirici önlemler alınmadıkça şiddet önlenemeyecek! 6284 sayılı yasayı, İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın. Uygulayın ki kadınlarımıza umut olalım. Kadının ve çocuğun şiddet gördüğü toplumun, geleceği de ölür. Geleceğimize, kadınlarımıza, evlatlarımıza sahip çıkalım. Yeter sesimizi duyun artık!” dedi.

Başkan Özdemir, Kasım ayında şiddete kurban giden kadınların isimlerini sıraladı.

Elif Yakın (24), Serpil Şahin (28), Cennet Tuğba Tokbaş (22), Tülay Sivil (38), H.Z. (72), Serap Özkan (44), Saadet Korkmaz (37), Emine P. (73), Çilem Kılıç (23), Melihat Tuncel (53), Nergüzel Kocabıyık (50), Makbule Sarı (74), Hafize Günakın (39)

Haber: Berna Çağatay