Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın pozitif ayrımcılık yaparak, kadın istihdamına katkı sağlayacağı Tarımsal Ürün Fabrikası’nın yapım töreni belediye meclis üyeleri, tesiste üretim yapacak kadınlar ve Efeler ilçesindeki kadın muhtarların katılımıyla gerçekleştirildi.

Başkan Atay, seçimler öncesinde söz verdiği projeleri birer birer gerçekleştirdiğini ve devamının geleceğini ifade etti. Başkan Atay, “Ekonomik olarak en ucuz ve en kaliteli şekilde, tesise hangi makinelerin alınmasıyla ilgili büyük çaba sarf ettiler. İşin açıkçası Enginar tesisin bir yanından girecek, diğer yanından kavanozlanmış şekilde çıkacak. İnanın bunların hepsini gerçekleştireceğiz. Yaş incir reçeli, salça, pancar, turşu, kestane şekeri yapacağız. Böyle bir süreçte bunu yaparken bir istihdam da sağlıyorsunuz. Üreticiden ürettiği ürünün sanayileşmesini, katma değerini yaratıyorsunuz ve insanların ürettikleri malların para etmesini sağlıyorsunuz. Seçimden önce söz verdim, bir sözümü daha yerine getirmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Kadınların üreteceği bir tesis kuracağız dedim onun da yapımını gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Kadının elinin değdiği her şey daha bir güzeldir”

Tepecik Mahallesi’nde gerçekleştirilen törende konuşma yapan mahalle muhtarı Mevlüt Başak, “Başkanımız zor şartlar altında böyle hizmet gerçekleştirdiği için öncelikle kendisine teşekkür ediyorum. Kadın demek hayat demektir, sevgi demektir. Kadının elinin değdiği her şey daha bir güzeldir. İnşallah kısa zamanda sadece kadınların üretim yapacağı fabrikamızı hayata geçirerek burada birbirinden güzel ürünler ortaya çıkartacağız” ifadelerini kullandı.

“Bizler yetiştirmekle mutluyuz ama ürünleri zorla pazarlıyoruz”

Kadın üreticilerden Kübra Solak, üretim yaptıkları ürünlerinin pazarlama aşamasında zorlandıklarını dile getirdi. Solak, “Burada temeli yapılmakta olan fabrikamızın kadın üreticiler olarak çok verimli olacağına inanıyoruz. Bizler yetiştirmekle mutluyuz ama ürettiğimiz ürünleri zorla pazarlıyoruz. Bu sebeple ürettiğimiz ürünler değere katma konusunda Efeler Belediyesi’nin birbirinden değerli ürünlerimizi en güzel şekilde halkımıza sunacağından eminim. Projenin bizlere hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Tesiste Laboratuvar da Bulunacak

Sadece kadın istihdamının sağlanacağı tesiste Efeler ilçesinde yetiştirilen; enginar, incir, kestane gibi yöresel ürünlerin mevsimine göre yetiştirildiği, farklı zamanlarda işlenmesine imkân verecek şekilde tasarlanan projenin detayları da açıklandı. Bölümlere ayrılan tesisin ilk bölümünde, işlenecek olan ürünlerin hammaddelerinin depolanacağı bir alan, hammadde ürünlerinin işlenmeden önce gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için ön işleme alanı ve hammadde ürünlerinin muhafaza edilebileceği bir soğuk hava deposu yer alacağı belirtildi. Bir diğer alanda ise ürünlerin kullanıma hazır hale getirilebilmesi için, üretim alanı ve içerisinde bir de laboratuvar bulunacağı açıklandı. Kullanıma hazır hale getirilen ürünlerin sevkiyat öncesi depolanacağı bir alan bir depo ve tesiste çalışacak olan kadınların, günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri; çalışma alanı, yemekhane, ofis, soyunda odaları ve dezenfeksiyon alanı gibi alanlar da proje içerisinde yapılacağı belirtildi.

Haber: Berna Çağatay