Aydın’ın Didim ilçesinde kadın girişimci Ayşe Karapınar, şeker otu (Stevia) bitkisinin üretimine başladı.
Paraguay menşili Stevia’nın şeker otu diye bilinen nadide bir ürün olduğunu belirten Karapınar, bölgede yeni alternatif bir ürün olduğunu, ürünün tohumunu yurt dışından getirttiğini ve Didim’e bağlı Akyeniköy’de 500 metrekare alan üzerinde ekim işlemlerine başladığını söyledi.



Türkiye de ilk olarak Antalya bölgesinde 2010 yılında üretimine başlanan şeker otu, taze veya kurutularak kullanıldığını ifade eden Karapınar, her tatlının içerisine konulabildiği gibi ada çayı ve ıhlamur gibi içeceklerin içine konulup kaynatılarak da tatlandırabildiğini kaydetti.
Mayıs -Ağustos ayları arasında gelişen şeker otu, Güney Amerika ülkelerinden Paraguay ve Brezilya’da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanıldığını ifade eden Karapınar, bitkinin getirisi yüksek tamamen doğal bir ürün olduğunu, Pamukkale Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezinden aldığı teknik destekle bundan 4 yıl önce de 350 metrekare kapalı alan üzerinde İstiridye mantarı üretimine başlayarak bölgede öncülük yaptığını ve yeni alternatif ürün arayışını şeker otu ile devem etmek istediklerini sözlerine ekledi.