Kış aylarında sık görülen enfeksiyon hastalıkları son günlerde özellikle Corona virüsü ile adından sıkça söz ettirmeye başlarken, dünya genelinde tedbirler arttırıldı. Peki, vatandaşlar viral enfeksiyonlara karşı ne gibi tedbirler almalı? En çok bilinen grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyon hastalıklarından korunma yöntemleri ile ilgili gazetemize açıklamada bulunan Aydın Devlet Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Mehmet Candan, hastalıklardan korunmanın en önemli kuralının sık sık ellerin yıkanması olduğunu belirtti.

Salgınların çoğunun Uzak Doğu’dan kaynaklandığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uz. Dr. Mehmet Candan; “Grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar viruslarla oluşmaktadır ve zaman zaman salgınlar yapmaktadırlar, çoğunlukla da mevsimsel infeksiyonlar şeklinde görülürler. Salgınların çoğu uzak doğudan kaynaklanmaktadır, hastalık nedeni olan viruslar bazı hayvanlarda hastalık yapmaksızın taşıyıcı olarak bulunmaktadırlar, insan ve hayvan temaslarında zaman zaman değişime uğrayarak insanda hastalık yapar hale gelirler, insandan insana bulaşarak salgın hastalığa yol açarlar” dedi.

“Virüsler cansız eşyalarda uzun süre yaşamaz”


Enfeksiyon hastalıklarında belirtiler başlamadan 2 gün önce ve belirtiler başladıktan 7 gün sonrasına kadar virüsün bulaşabildiğine dikkat çeken Candan; “Genelde öksürük ve hapşırmayla etrafa saçılan damlacıklarla bulaşır. Bu damlacıklar 1.5 metreye kadar ulaşır. Hasta kişilerden el teması ile ortak kullanılan eşyalar aracılığı ile öpüşme ve sarılma ile bulaşır. Ortamdaki cansız eşyalarda uzun süre yaşamaz. Ev, işyeri, kreş, okul, toplu taşıma araçlarında çok kolay bulaşır” dedi.

Kendimizi nasıl koruruz?


Hastalıklardan korunmanın en önemli kuralının sık sık ellerin yıkanması olduğunu belirten Candan; “Gün içinde farkında olmadan ellerimiz yüzlerce kez yüzümüze, ağzımıza temas eder. En kolayı su ve sabunla el hijyeni sağlamaktır. Çantamızda bulunduracağımız kolonyada el hijyenini sağlar. Piyasada bulunan el dezenfektanları da kullanılabilir. Eldiven kullanımı kesinlikle önerilmez. Dengeli beslenme, bol su tüketimi, ada çayı, ıhlamur gibi bitkisel çaylar içilebilir. Günde en az 2 litre sıvı alınmalıdır. İyi uyunmalı, vücudun dinlenmesi sağlanmalıdır. Hasta olmadığımız zamanlarda mutlaka egzersiz yapılmalıdır. Sporun bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair kesin bulgular vardır. Hasta kişilerin düz, basit maskelerden kullanması sağlanmalıdır. Böylece hastanın sekresyonlarının dış ortama teması engellenebilir. Kapalı ortamlar sıkça havalandırılmalıdır. Sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
Aşırı sıcak ve kuru ortam solunum yollarının iç yüzeyini döşeyen hücrelere zarar verir. Nemli ve 25 derecelik ortamlar sağlanmalıdır” dedi.

Hastalıklardan korunmak adına aşı yaptırmanın da önemli olduğuna dikkat çeken Candan; “Çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar (kalp, akciğer, böbrek hastaları), huzur evi, bakım evi gibi kalabalık ortamlarda yaşayanlar, mutlaka Eylül, Ekim, Kasım aylarında aşı yaptırmalı. Grip aşısı yanında zatürre aşısı da yapılmalıdır” dedi.

“Ateş,bağışıklık sisteminin en büyük silahıdır”


Enfeksiyonel hastalıklarda vatandaşlar tarafından sıkça kullanılan antibiyotiklerin de yararsız olduğunu vurgulayan Candan; “Antibiyotikler yararsızdır ve normal florayı bozarak zarar da verirler. Yalnızca influenzada antiviral kullanılabilir. Soğuk algınlığında yeri yoktur. Mutlaka 3 -7 gün istirahat edilmelidir. Burnun ve ağzın tuzlu su ile temizlenmesi burun tıkanıklığı ve geniz akıntısını rahatlatır. Bol sulu gıda alınmalıdır. Diğer insanlarla temas azaltılmalı maske kullanılmalı, her fırsatta el yıkanmalıdır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanılabilir. Ancak bilinmelidir ki ateş bağışıklık sisteminin en güçlü silahıdır. Mümkün olduğunca ateşin sürmesine izin verilmelidir. Ilık duş ile de vücudun rahatlaması sağlanabilir” dedi.

Haber: Uğur Eser