Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, baro seçim sistemlerinin değiştirilmesine yönelik hazırlanan teklifin geri çekilmesi amacıyla diğer illerin baroları ile Ankara’ya yürüyecek. Savunma Yürüyüşü adıyla gerçekleştirilen yürüyüş sonrasında Türkiye Barolar Birliği’nin ortak iradeye sahip çıkması talep edilecek. Yürüyüş öncesi Aydın Adliyesi önünde gerçekleştirilen basın toplantısı ile avukatların tarih boyunca susmadıklarına dikkat çeken Başkan Bozkurt, “Bizim görevimiz barolarımızı temsil etmektir, teslim etmek değil” dedi.

Baroların temeli olan maddelerin değiştirilmesi amacıyla hazırlanan tasarının basın yoluyla ortaya çıktığını hatırlatan Başkan Bozkurt; “Ne yazık ki, Ankara Barosu’nun bir açıklamasına kızılarak, Cumhurbaşkanlığı Sarayından bir ekip, baroları bölüp parçalayacak, seçim sistemini değiştirecek teklif hazırlıyor. Biz Aydın Barosu olarak ilk günden itibaren buna tepki gösterdik. 80 baro başkanı imzası ile 2 kez barolardan gizli tutulan, barolara danışılmadan hazırlanan bu teklifin geri çekilmesini talep ettik. Çekildikten sonra her zaman diyalog kapılarının açık olduğunu, eğer bir avukatlık yasası değişikliği yapılacaksa bunun barolarla beraber yapılması gerektiğini ifade ettik. Birçok baro başkanımız da görüşmeler yaptı. İsteğimizi çok açık bir şekilde anlattığımızı düşünüyorum ama anlamak istemeyen bir zihniyetle yasamızın değiştirilmeye, baroların bölünmeye dolayısıyla milletin paramparça edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Teklif geri çekilmediği için onlarca ilin baro başkanları ile sözümüzün arkasında durduğumuzu ifade ederek, bugün Ankara’ya doğru savunma yürüyüşümüze başlayacağız. Yüreyebildiğimiz kadar yürüyeceğiz. Ankara değil gerekirse buradan Kars’a kadar da yürürüz” dedi.

“Savunmanın onur yürüyüşüdür”

Baroları asla teslim etmeyeceklerinin altını çizen Başkan Bozkurt; “Pazartesi günü nasıl Ankara’da olacaksınız? Şeklinde soranlar oluyor. Şunu belirtmeliyim ki biz, gücümüzün, zamanın yettiği kadar yürüyeceğiz. Elbette bütün yolu yürüyerek gidersek, Van’dan çıkan başkanımızın ne zaman varabileceğini tahmin edemiyoruz. Ama şunu çok iyi biliyoruz biz varana kadar zaten kanunu değiştirirler. Çünkü “Ben yaptım oldu” zihniyetini mecliste defalarca gördük. Ne acıdır ki, görüştüğümüz birçok milletvekilinin dahi bu tekliften haberleri bile yok. Keşke bunlar olmasaydı, keşke biz bugün yürümek zorunda kalmasaydık. Ama diğer başkanlarımın adına da çok rahat söyleyebilirim ki bu yürüyüş savunmanın onur yürüyüşüdür. Ben bu yolu yürümekten çok büyük onur duyuyorum. Ülken genelindeki on binlerce avukata bunu yapmak zorunda bıraktıkları için birileri tarihe utanç kelimeleri ile geçecekler. Keşke ne Türk yargısı, ne Türk demokrasi, devletimiz tarihe bu şekilde geçmeselerdi. Defalarca çok net ifade ettik. Barolarımızı bölmeye, bitirmeye ve bizi susturmaya çalışanlara bir kere daha söylüyoruz. Avukatlar tarih boyunca susmadılar, susmayacaklar. Hiçbir güç avukatlara boyun eğdiremedi, eğdiremeyecek. Biz baro başkanları olarak ettiğimiz avukatlık yeminimizi de biliyoruz. Genel kurullarımızda da meslektaşlarımızdan destek ve güven isterken kullandığımız cümleleri de bugün gibi hatırlıyoruz. Bizim görevimiz barolarımızı temsil etmektir, teslim etmek değil. Barolarımızı asla teslim etmeyeceğiz ama onurumuzla temsil edeceğiz. Bu yürüyüşü diğer meslektaşlarımın adına yapmaktan büyük onur duyuyorum” dedi.
Konuşmanın ardından Bozkurt, Ankara’ya doğru yola çıkarken, Bozkurt’u baro yöneticileri ve meslektaşları uğurladı.

Haber: Uğur Eser