Alanında, Aydın ve Türkiye’nin öncü şirketlerinden olan Eşin Group, başarılı projeleriyle gündeme gelmeye devam ediyor. İnşaat sektörü merkezli kurulan şirket, 10 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği faaliyetlerle dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasına büyük imkan tanıyor. Yurtdışına konut satarak yurtiçine döviz girdisi yapan Eşin Group, şehir ve ülke ekonomisine de önemli katkılarda bulunuyor.

Küçük yaşlardan itibaren hayatın içinde yer aldığını belirten Eşin Group Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Eşin, inşaat sektörüne girişini ve şirketin kuruluşunu anlattı, “6 yaşından beri sokaktayım. Öğrencilik yılları bitene kadar hep çalıştık. Üniversite’den sonra avukatlık mesleğine başladık. 5 sene avukatlık yaptım. Sonra ticarete atıldım. Ticarette de inşaat sektörüne girdik, aynı zamanda baba mesleğimizdi. 2005 yılından 2012 yılana kadar Didim’deydik. 2012 yılından sonra Bodrum ve Kuşadası bölgelerine de girdik. Şuan dünyada yaklaşık 70 ülkeye konut satıyoruz. Her sene ortalama 700 civarında konut yapıyoruz” dedi.

“Soyadımı Değiştireyim”


Şirket isminin neden Eşin Group olduğunu açıklayan Rıdvan Eşin, “Benim soyadım Eşin. Ortaokuldayken çocuklar benimle hep dalga geçerdi; ‘eşin, tavuk gibi eşin’ diye ben de çok üzülürdüm. Gider hocalara şikayet ederdim. Üniversite bittikten sonra bari soyadımı değiştireyim dedim. Kurtulayım bu soy isimden çünkü manası yok. Bu sefer de dedim ki soy ismi değiştirirsek bütün akrabalarla zıt düşeceğiz. Ne yapabileceğimi düşündüm, marka oluşturmaya karar verdim. Allah’a şükürler olsun tüm dünyada bilinen bir marka haline geldi Eşin Group markası” olduğunu belirtti.

Ekonomik olarak zor şartlarda yaşayan bir ailenin çocuğu olarak yetiştiğini belirten Rıdvan Eşin insanların beklentilerinin kendisininki gibi güzel bir yerde yaşama, tatil yapabilme olduğunu zannettiğini fakat bunların gerçekleşebilmesi için bazı şartların oluşması gerektiğini, zamanla öğrendiğini dile getirdi.


“Gurbetçilere Yönelik Uygulamalar Yaptık”


Sektöre girdiklerinde hedef kitlesinin yurtdışında yaşayan insanlar olduğunu dile getiren Rıdvan Eşin, gurbetçiler için çok uygun fiyatlara konut satışı yaptıklarını belirtti. Rıdvan Eşin, “Hem Türkiye’de hem dünyada konut fiyatları çok yüksek. Kolay kolay herkesin ulaşabileceği rakamlar değil. İnşaat sektörüne başladığımız zaman gurbetçilerimize yönelik uygulamalar yaptık. Almanya’da asgari ücretli vatandaşımızın 1 yıllık maşıyla alabileceği evler yaptık. Böyle olunca insanlar doğal olarak çekindiler. Bu kadar ucuza ev mi olur diye düşündüler. Ama sonra baktılar gerçekten oluyor. Hakikaten o rakamlara sattığımız evleri bitirdik teslim ettik, bitirdik teslim ettik. Bu sefer de etrafımızda tabiri caizse bir hayran kitlesi oluştu. İnsanlar artık şunu demeye başladı, ‘Rıdvan Eşin garibanın dostu’, ‘bir söz verdiyse tutar’, ‘kimseyi yarı yolda bırakmaz’ tarzı şeyler söylediler. Yeni bir projeye başladığımızda satışlarımızı çok kısa bir sürede gerçekleştiriyoruz. Böyle küçük rakamlara ev yapabilmek gerçekten çok zor. Şunu belirtmeliyiz ki evlerimiz ucuz ama kaliteli. Vatandaşın asgari ücretle alacağı bir ev yapıyorsunuz. Fakat bu evler sıradan bir ev değil. İçinde oyun alanları, aqua parklar, kafeteryalar, restoranlar mevcut. Pek çok sosyal donatıyı bünyesinde bulunduran evler. Normal şartlarda insanlar 100 binlerce EURO para ödeyerek bu evlere sahip olabiliyorken bizim burada çok cüzi rakamlarla sahip olabiliyorlar. Bu yüzden bizi seviyorlar, destekliyorlar ve arkamızdan gelmeye devam ediyorlar. Biz de tabi onlara mahcup olmamak adına, verdiğimiz sözü tutmak adına çalışmalarımız günde 17 saatin altına düşmüyor. Yorucu bir tempo. Artı olarak şunu söyleyebilirim, rakamlar uygun olduğu için iyi malı uygun fiyata bulabilmek adına çok fazla araştırma yapmamız gerekiyor. Bir şekilde geçimini sağlıyorsun bir şekilde ekmeğini kazanıyorsun ama biz uygun fiyatlarda ev sahibi yapmanın bedelini çok çalışarak ödüyoruz. Ama mutluyuz. Neticede 7-8 yıl gibi kısa bir süre içinde 4 bine yakın aileyi konut sahibi yapmışız. Bizimkiler sosyal konut projeleri kapsamında değerlendirilebilecek projeler. Tabi sosyal konutlar ama ekonomik olarak sosyal konut yoksa yapı olarak lüks kategorisindeler. İnsanların memnuniyeti, mutlu olmaları bunlara önem veriyoruz. 12 ay boyunca biz o sitelerde hizmet veriyoruz” dedi.

“Biz Göreve Hazırız”


Aydın’da bitmiş halde olan bir projelerinin bulunmadığını, geçmişteki işlerinin benzerlerini ve daha iyilerini Aydın’da da yapmak istediklerini belirten Rıdvan Eşin, kamu kurumlarından imkan verilmesini talep etti. Rıdvan Eşin, “Bu projeleri Aydın’da da yapmak istiyoruz tabi. Aydın’da konut fiyatları çok yüksek. Dar gelirli vatandaşların ulaşması mümkün olmayan fiyatlar. Eğer bu konuda idareciler de çaba gösterirse, uygun fiyatlarda araziler tahsis edebilirlerse, biz de Aydın halkına uygun fiyatlı lüks konutlarla tanışma fırsatı sunabiliriz. Bu şu anlama gelir, 3+1 daireyi 150 bin liraya aldığınızı düşünün. İçinde aqua park, yüzme havuzu vb. alanlar var. Kim böyle bir yerde yaşamak istemez ki. 150 bin lira da kimseyi rahatsız etmez. İnşaat maliyetleri burası ile İstanbul arasında çok değişmiyor. Değişen arsa maliyetleri. Eğer yöneticiler atıl vaziyetteki arsaları uygun fiyatlara sunabilirlerse biz göreve hazırız. Hem dar gelirli vatandaşa çare hem de işsizlik sorununa çare olacağız. En azından yastık altındaki ufak birikimin de ekonomiye kazandırılmış olması gündeme gelecek. Böylece 1 taşta 5 kuş vurmuş olacağız. Hem vatandaşın yüzü gülecek hem halkın yüzü gülecek hem de esnafın yüzü gülecek” ifadelerini kullandı.



 

“Şirketteki Herkes Patrondur”


Hayata geçirdikleri projelerle Eşin Group’un bir dünya markası haline geldiğini, 70 ülkeye ulaştıklarını belirten Rıdvan Eşin, geniş bir çalışma ekibine sahip olduklarını vurguladı. Rıdvan Eşin, “Şuan itibariyle yaklaşık 150 tane çalışanımız var. Bunlar kadrolu çalışanlar. Satış ve satış sonrası hizmet ekibi. İnşaat ekibi dahil değil bu sayıya. Hayatta başarılı olmanın yolu, yol arkadaşlarınızın da sizin kadar tatmin olmasından geçiyor. Dolayısıyla patron merkezli, sadece patronun kazandığı bir sistem eninde sonunda çökecektir. Fakat çalışanlar da alın terinin karşılığını alabiliyorlarsa yaptıkları işi kendi işi gibi sahiplenirler. Özellikle satış personellerine sunduğumuz imkan baktığınızda çok cazip. Burada çalışan bir satış personeli 1 yıllık maaşıyla evini de alabilir arabasını da alabilir. Dolayısıyla bir imkanı sunduğunuz emeğe göre kazanç olmuş oluyor. Dolayısıyla burada bir gelecek görüyorlar, gelecek gördükleri içinde işlerine dört elle sarılıyorlar. Biz burada çalışan hiçbir arkadaşımızı sorgulamıyoruz. Burada herkes patrondur. Böyle olunca başarı kendiliğinden geliyor zaten. Patron işçi ilişkisi değil abi kardeş ilişkisi bizimkisi. Bir aile içindeki manevi bağlar bizim şirketimizde de mevcut” dedi.

“Kredi Kartımız Dahi Yok”


Herhangi bir sektör veya alanda yapılan işlerde helal kazancın çok önemli olduğunu belirten Eşin Group Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Eşin, bankalarla iş yapmadıklarının altını çizdi. Rıdvan Eşin, “Bir de şu var, ne kadar çalışırsanız çalışın, ne kadar kazanırsanız kazanın, Allah’ın nasip etmesi gerekiyor. Dolayısıyla kazandığınız parayı hayırsız işlerde kullanmamanız gerekiyor. Yani o paranın size emanet olduğunu unutmadan hayatınızı devam ettirmeniz lazım. Müşterinizin size ev sahibi olmanız için verdiği parayı gidip elbiseye harcamamanız lazım. Zekat ve sadaka konusunda da asla taviz vermemeniz gerekiyor. Çünkü büyük iş yaptığınız zaman gözden kaçırdığınız ufak hususlar olabiliyor. Bunu da zekat ve sadaka vererek diyetini ödeyebiliyorsunuz. Toplumda ihtiyaç sahibi insanların ihtiyaçlarına cevap vererek Allah’ın rızasını alıyorsunuz. Biz mesela 2010 yılından beri kredi kullanmıyoruz. Bankalarla hiçbir şekilde çalışmıyoruz. Kredi kartımız dahi yok. Kredi kullanmamamızın sebebi, paramız varsa iş yapıyoruz, paramız varsa arabaya biniyoruz. Zaman zaman ekonomik anlamda sıkıştığımız oluyor. Böyle zamanlarda da itibar her şeyden kıymetlidir felsefesiyle hareket ediyoruz. Malımızın değeri 100 bin liraysa vadesi gelen bir borcumuz da varsa o malı 20 bin liraya satmamız gerekiyorsa 20 bin liraya satıyoruz. Zararı düşünmüyoruz. Kredi de düşünmüyoruz. Çünkü bir kere harama bulaştığınız zaman ne tadı kalıyor ne bereketi kalıyor. İnsanlar bankasız iş yapabileceğimize imkan vermiyorlar. Biz de diyoruz ki haram karışmadığı sürece neden olmasın. 10 senedir oluyor çok şükür, olabildiğini de herkese gösterdik. Hak gözetirseniz, herhangi bir olumsuzluk sizi etkilemez. Nihayetinde emanetçiyiz. Bugün var, yarın yok. İnsanın başına her şey gelebilir. Müteahhit bir arkadaşımın çok güzel bir sözü vardı, ‘benim tek sermayem enerji’ derdi. İnsan enerjisini kaybetmedikten sonra, Allah’a teslimiyetini kaybetmedikten sonra para kaybedilmiş kazanılmış çok önemli değil. Önemli olan mücadeleye devam etmek. Mücadeleden vazgeçmemek” ifadelerini kullandı.


“Bütün Dünyayı Ayağımıza Getirelim”


İlk ofislerinin Didim’de kurulduğunu Aydın merkezli çalışmaya sonradan başladıklarını bildiren Rıdvan Eşin, “İnşaat sektöründe merkezimiz Didim’deydi. 2012 yılında şirket merkezini Aydın’a taşıdık. Bağlantı ofislerimiz var Didim’de, Kuşadası’nda, Bodrum’da. Oralarda hem şantiyelerimiz hem de satış ofislerimiz devam ediyor. Kontrol noktamız Aydın. Gelen misafirlerimizi Aydın’da karşılıyoruz. Yaptığımız ticaretin en önemli artısı şu, tüm satışlarımızı yurtdışına yaptığımız için Türkiye ekonomisine ciddi bir döviz katkımız oluyor. İnşaat sektöründe bizi en çok yoran meseleler arazi ve alt yapı sorunu. Bizim de şöyle bir değerlendirmemiz oldu, devlet bize imkan tanısın, biz bütün dünyayı ayağımıza getirelim. Yeter ki imkan tanınsın. Bu hem Türkiye ekonomisine ciddi bir katkı sağlar hem de istihdam diye bir sorun kalmaz. Ben inanıyorum, imkan verildiği takdirde Aydın özelinde yaklaşık 5 yıl içerisinde minimum 10 bin istihdam yaratabiliriz. Aydın için farklı projelerimiz var. Açılması gereken farklı fabrikalar düşünüyoruz. Hakikaten Aydın sanayisini ön plana çıkartacak çok ciddi projelerimiz var. Ama bunlar kamu gücüyle desteklenmesi gereken projeler. Dolayısıyla tek başınıza bir yere kadar yapabiliyorsunuz. Hatta şöyle bir şey ortaya attık; gerekirse devlet bir birim oluştursun biz orada memur olarak çalışalım, yurtdışından gelen dövizler de devletin kasasına girsin. Yeter ki devlet kazansın. Çünkü devlet kazanınca 80 milyon kazanmış oluyor. Yurtdışına gittiğimiz zaman oranın hem sosyal yapısını hem ekonomik yapısını göze alarak hareket ediyoruz. Birçok çözüm projemiz var, şehrin trafik sorunuyla ilgili, alt yapı sorunuyla ilgili, kentsel dönüşüm sorunlarıyla ilgili. Dinleyen olursa biz de konuşmaya hazır olacağız.” diyerek sözlerine devam eden Rıdvan Eşin, “Bugün bizim hitap ettiğimiz kesim yurtdışında yaşayan insanlar. Bu insanlar bu yerleşimleri tatil amacıyla kullanıyor. Dolayısıyla buraya gelip senede 1 ay tatilini yapıp gidiyorlar. Şehre bir külfeti yok. Bir ailenin buraya gelip bir ay boyunca burada kalması demek cebinden yaklaşık 20-30 bin çıkması anlamına geliyor. Bu parayı bu şehrin lokantasına, mağazasına giderek harcayacak. Dolayısıyla para bu şehirde kalacak. Bu sebeple inşaat sektöründe yapacağımız hamleler bu şehirdeki 350 farklı kalemi harekete geçirmiş olacak. 350 farklı kalemi harekete geçirmesi demek dolaylı yoldan binlerce insanın geçimini sağlaması anlamına geliyor” diyerek projelerinin işlevselliğinin altını çizdi.

Çok Fonksiyonlu


Sadece inşaat sektöründe değil farklı sektörlerde de faaliyet yürüttüklerini dile getiren Eşin Group Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Eşin, sosyal sorumluluk projelerine de imza attıklarını belirtti. Rıdvan Eşin, “Ana sektörümüz inşaat. Bunun dışında turizm, nakliye, gıda sektörlerinde faaliyetlerimiz mevcut. Türkiye’nin krize girdiği zamanlarda en çok yatırımı yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla memlekette kriz var meselesini kabul etmiyoruz. Çünkü siz kriz var derseniz kriz var oluyor. Siz kriz yokmuş gibi hareket ederseniz, o krizden minimum zararla kurtulabiliyorsunuz. Bu sebeple kriz zamanlarında insanların enerjilerini korumaları ve tüm özverisiyle mücadele etmeleri gerekiyor. Bu tür zamanlarda birbirlerine daha çok destek olmaları gerektiğini düşünüyorum. Bunlar atlatılabilecek şeyler çünkü bu toplum güçlü bir toplum. Dayanışma duyguları son zamanlarda dizilerle veya sosyal projelerle ortadan kaldırılmaya çalışılsa da bu toplumun genlerinde hala iyilik var. Dolayısıyla bu genlere halen dokunamadılar. Bu genler hala yaşıyorken, bunları harekete geçirip tolumu ileriye götürmek gerektiğini düşünüyorum.” dedi.


“Diğer Firmalara Katkım Oldu”


Projelerini çok titiz ve planlı bir şekilde oluşturduklarını ve reklamlar bu projeleri desteklediklerini belirten Rıdvan Eşin, yaptığı reklamlar rakip firmalara da katkı sağladığını sözlerine ekledi. Rıdvan Eşin, “Şuana kadar yaklaşık 19 projeye imza attık. Bunlardan 17 tanesi bitirildi teslim edildi. 18. 1-2 ay içerisinde teslim edilecek. 19. projemize de yeni başladık. İnşaatlarda şuana kadar yaklaşık 4 bin aile ev sahibi yapıldı. Hedefimiz bu sayıyı her sene bin 500 aileye çıkarmak. Her sene bin 500 aileyi av sahibi yapabilecek ortamı oluşturmayı istiyoruz. Bu yapılabilir. Reklama çok önem veriyoruz. Yaptığımız reklamlar sayesinde Aydın bölgesinin ismini dünyada duymayan kalmadı. Tabi gelen insanların hepsi bizden alım yapmıyor. Görenlerin bir kaçı reklamları görüp diğer firmalardan alış veriş yapabiliyor. Dolayısıyla ben 4 bin daire sattıysam, diğer firmaların da sattığı 14 bin daireye vesile olmuşumdur. Nasıl ki insanlar bir şeyin içeriğiyle değil de markasıyla hitap ediyorsa bir süre sonra sizin iş yaptığınız yerler marka haline gelmiş oluyor. Marka haline geldiği zaman da herkes oradan bir konut sahibi olmak istiyor” ifadelerini kullandı.

“Arsa Payları Çok Yüksek”


Aydın’da proje gerçekleştirmek istediklerini fakat arsa fiyatlarının buna engel olduğunu belirten Eşin Group Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Eşin, “Aydın merkezde proje yapmak istiyoruz ama arsa payları o kadar yüksek ki buna engel oluyor. Dolayısıyla burada bir imar çalışmasının yapılması lazım. Atıl vaziyette, tarıma elverişli olmayan arazilerin tarıma açılması lazım. Bu arazilerde de sosyal konut edindirme projesi çerçevesinde hareket edilmesi gerekiyor. Yani siz yine çok lüks konut isteyenlere o yapıları yapıp teslim edin ama o lüks konutları almaya imkanı elvermeyen insanlara yönelik de çalışmanız olması gerekiyor. Dolayısıyla onlar araziyi temin etsinler biz de insanları uygun şartlarda ev sahibi yapalım” diyerek idarecilerin kendilerine yardımcı olmalarını beklediğini dile getirdi.

“Mağduriyet Önlenecek”


Yaklaşık 2 sene öncesine kadar Aydın’da yaşanan kentsel dönüşüm furyasıyla birlikte çarpık kentleşme artışını değerlendiren Rıdvan Eşin: “Bununla ilgili devlet düzenleme getirdi. Eskiden hayatı boyunca inşaat yapmamış bir adam, kalkıp 100 konutluk bir inşaata girebiliyordu. Şuan yasa değişti. Dolayısıyla sizin 100 konutluk bir işi yüklenebilmeniz için öncelikle 50 konutluk bir inşaatı bitirmiş olmanız gerekiyor. Bu düzenleme iyidir çünkü bu pek çok mağduriyetin önüne geçecek. Önemli olan inşaatı yapmak değil, inşaatı bitirmek. İnsanlara teslim edebilmek gerekiyor. Baktığınız zaman geçen senelerde mağdur edilen bir sürü insan oldu. Kıt kanaat ev sahibi olmaya çalışırken hayallerinden oldular. Dolayısıyla buna bir standart getirilmesi gerekiyordu. Fakat standart gelmeyince Rabbim bir standart getirdi. Ekonomik noktadaki bir takım sıkıntılar, piyasada bu tarz iş yapanların elenmesini sağladı. İşini düzgün yapmaya çalışanlar ayakta kaldı. Bu bir bakıma olumlu harekettir. Aydın çok göç alan bir yer. Fazlasıyla göç aldığı için de burada konut ihtiyacı bitmiyor. Şuan için bile yetersiz diyebiliriz. 2-3 sene öncesine kadar faiz oranları çok düşüktü. Dolayısıyla faiz geliri elde etmeye çalışanlar faizler düşük olunca ellerindeki miktarları konuta yatırmaya başladılar. Ama son dönemdeki faiz artışı konut yatırımına güveni azalttı. İnsanlar paralarını tekrar bankaya yatırmaya başladı bu da inşaat sektöründe ciddi bir darbeye sebebiyet verdi. Ama şunu unutmasınlar bir tarafta helal kazanç var. Bu parayı piyasada tutup tedavüle sokmak var ama diğer tarafta da bu parayı bankaya atıp yanlış şekilde para kazanmak var. Biz insanları doğru yatırıma yönlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

Eşinwood


Bodrum’da sıra dışı bir projeye imza attıklarını vurgulayan Rıdvan Eşin: “Eşinwood bizim Bodrum’daki projemizdi. Hatta şöyle bir slogan geliştirmiştik; ‘Amerika’nın Hollywood’u varsa Bodrum’un da Eşin Group’u var.’ Hollywood yazı karakterleriyle Eşinwood yazısı yaşmıştık, yaklaşık 5 metre yüksekliğindeki harflerden oluşuyor. Bodrum’un hemen giriş kısmındaki yaptığımız projeye isim koymuştuk Eşinwood diye. İnanıyoruz 2 sene 4 sene sonra Bodrum’a gelen herkesin resim çektirmek isteyeceği bir alan oluşturduk orada. Lokasyon olarak da iyi. Havalimanına yakın, denize yakın merkezi bir yerde. Kaliteden ödün vermedik. Çok iyi bir proje çok güzel bir yaşam alanı oldu. İş ve malzeme kalitesiyle gelen herkesin takdirini topladığı bir proje oldu. Bodrum’un göz bebeği oldu. Rakam olarak da Bodrum piyasasında çok uygun fiyatlar sunduk. Çünkü Bodrum’u sevip ama Bodrum’a gidemeyen insanlar da orada tatil yapabilsin düşüncesindeydik. Bu noktada Eşinwood Bodrum’a damga vuran bir proje oldu diyebiliriz”

Eşin Group’un sosyal projelerden de geri kalmadığını belirten Rıdvan Eşin, ihtiyaç sahibi öğrencilere burs verdiklerinin altını çizdi. Rıdvan Eşin, “Eşin Group pek çok sosyal projeye de imza atıyor. Kazancını sadece kendisi için kaynak olarak gören bir firma değil Aynı zamanda toplum için bir şeyler yapmaya çalışan bir firma. İster eğitim sektöründeki aksaklıklar olsun, ister farklı eksiklikler olsun yetişebildiğimiz yerlere yetişmeye çalışıyoruz. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında değerlendirerek o alanlara da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Her sene tespit ettiğimiz başarılı ama ekonomik durumu zayıf olan öğrencilerimize şirket bünyesinde burs imkanı sağlıyoruz. Bu konuda iki kaidemiz var, başarılı olunması ve maddi açıdan yetersizlik içinde olunması. Bu şekilde kapımıza gelenleri asla geri çevirmiyoruz” ifadelerini kullandı. “Hayrımızı dillendirirsek, hayrımızın kıymeti kalmayacak” diyerek burs ücretlerinin miktarını açıklamadı.

Haber: Uğur Eser, Fatih Baştürk Dal