Türkiye’nin ilk demir yolunun yapıldığı İzmir-Aydın arasında kalan Ortaklar’ın adı ile özdeşleşen ve yaklaşık 169 yıldır yerli ve yabancılar tarafından sevilerek tüketilen Ortaklar Çöp Şişi pişiren işyerleri normalleşme süreci ile birlikte tekrar canlandı. Kurban Bayramı’nın da yaklaşması ile birlikte çöp şişçilerde hareketlilik başlarken, esnafın da yüzü gülmeye başladı. 

Ortaklar’da çocukluğundan beri işin içinde olan ve baba mesleğini devam ettiren Eyüp, Mehmet, Ömer ve Ali Aydın kardeşler kendi ürettikleri hayvanların etleri ile misafirlerinin damak tadına hitap ediyorlar. Ortaklar’da büyüyen her çocuk gibi çöp şişçilerde çalışarak büyüdüklerini ifade eden kardeşlerin en büyüğü Ali Aydın, “Efe çöp şiş olarak kardeşlerim ile birlikte burayı işletiyoruz.  Ben kendimi bildim bileli yani çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Ortaklar çöp şişinin ünü zaten Tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Birçok ilden ve hatta yurtdışından bile misafirlerimiz oluyor. Ben aslen Diyarbakırlıyım ama Ortaklar’da doğup büyüdüm. Hemen hemen Ortaklar’da yaşayan bütün çocuklar gibi ben de buralarda çalışarak büyüdüm ve yetiştim. Yıllar sonra biz 4 kardeş olarak bir güç birliği içerisinde kendi yerimizi açtık. Burası küçük bir yerdi daha sonra arka bahçe kısmını yaptık ve düzenlemeler ile işletmemizi büyüterek misafirlerimize daha ferah bir ortam sunduk. Yaklaşık bin kişilik bir alana sahibiz ve oturma düzenlerimiz ile birlikte bir anda 500 kişiye kadar çok rahat bir şekilde ağırlayabiliyoruz” dedi.

“Kendi etlerini üretiyorlar”

En büyük özelliklerinin kendi ürettikleri hayvanların etleri ile ürünlerini hazırladıklarını belirten kardeşlerin en büyüğü Ali Aydın; “Efe Çöp Şiş olarak bizim en büyük özelliğimiz kendi etimizi kendimiz üretiyoruz. Dışarıdan kasaplardan et almıyoruz. Kendi çiftliğimizde ürettiğimiz hayvanların kesimlerini de kendimiz yapıp eti iyice dinlendirdikten sonra usulüne uygun bir şekilde servis ediyoruz. Çünkü çöp şişçilik sadece kargıya etleri takıp pişirmek değildir. O eti yerken de lezzetini almak ister misafirlerimiz,bu sebeple bizler etin dinlendirilmesi ve hazırlanmasına çok önem veriyoruz. Buradaki sucuk köfte gibi diğer et ürünlerimiz de kendimize ait ve onları da misafirlerimizin damağına hitap edecek şekilde hazırlıyoruz. Çünkü biz işimizde profesyoneliz. Biz bu işin içinde yetiştik. Biz bu işi başkasından öğrenerek girmedik, işin içinde büyüdük. Biz 4 kardeş burada etin en iyisini misafirlerimize sunuyoruz. Alkolsüz bir mekanız çünkü yol üzerindeyiz ve müşterilerimiz çoğunluğu da yoldan geçen vatandaşlarımızdan oluşuyor. Burada yıllardan beri alkol satışı yasak ve öyle olması gerekiyor. Yol üzerinden geçen vatandaşlarımız gelir burada çöp şişlerini yerler. Fiyatlarımız da her kesime uygundur” dedi.

“Hareketlilik başladı”

Covid-19 Pandemisi döneminde iş yerlerini kapatmak zorunda kaldıklarını, normalleşme ve bayram süreci ile birlikte hareketliliğin başladığını vurgulayan Aydın; “Normalleşme süreci sonrasında da tedbirlerimiz ile birlikte tekrar hizmete girdik. Gıda sektöründe olduğumuz için zaten bizler hijyene çok önem veriyoruz. Masalarımız sürekli dezenfektanlı bezler ile sürekli siliniyor. Kendi artezyanımız var ve oradan aldığımız su ile sürekli buraları suluyoruz ve temizliyoruz. Masalarımız sosyal mesafeye uygun şekilde düzenlendi. Zaten maske ve eldiven kullanımına dikkat ediyoruz. Yine normalleşme süreci ile birlikte devletimizin belirttiği kurallar çerçevesinde de tüm tedbirlerimizi aldık. Müşterilerimiz gönül rahatlığıyla buraya gelerek, karınlarını doyurabilirler. Çok şükür işyerimizde hareketliliğimiz başladı. Kurban Bayramı’nda tatile giden birçok vatandaşımız geçerken buraya uğrayarak meşhur çöp şişlerimizin tadına bakıyor” dedi. 

“Türkiye’de tanıtacağız”

Ortaklar Çöp Şişi’ni ülke genelinde tanıtmak için şubeleşme çalışmalarının devam ettiğini belirten Aydın; “Efe çöp şiş olarak en büyük hayallerimizden bir tanesi de zaten ülke geneli ünü olan çöp şişimizi İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde açmayı hedeflediğimiz şubeler ile vatandaşlarımıza tanıtmak. Araştırıyoruz, isim hakkı çalışmalarımız devam ediyor ve en kısa zamanda şubelerimizi açarak Ortaklar çöp şişini tüm Türkiye ile tanıştıracağız” dedi.

Haber: Uğur Eser