3 Aralık Dünya Engelliler Günü Aydın’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Aydın Valiliği önünde düzenlenen törende Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından engelli bireyler tarafından halk oyunları gösterileri ve günün anlama ve önemini belirten şiirler okundu. Törene Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri ve engelli bireyler katılım gösterdi.

“Engellilere engel olmayalım”


Tören esnasında açıklamalarda bulunan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik, dünyadaki iyiliği görebilmek için engelli bireylerin yüreklerine ulaşılması gerektiğini vurguladı. Seyfi Bozçelik, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle burada toplanmış bulunmaktayız. Engelli dediğimiz zaman dünyanın en temiz, en saf kişilerinin karşımıza çıktığını unutmamak gerekiyor. Eğer dünyanın temiz, saf ve pırıl pırıl olduğunu görmek istiyorsanız engellilerin yüreklerine bakmanız gerekiyor. Engellilerin hiçbir şekilde yalan söylemediğini, düz olduklarını, içlerinde ne varsa dışına aktardıklarını düşündüğünüzde, aslında o dünyanın ne kadar güzel olduğunun farkına varırsınız. Önemli olan onları görebilmek ve onlarla bir hayatı paylaşabilmektir. Biz yeter ki engellilere engel olmayalım, engellilerin önündeki engelleri kaldıralım. Göreceksiniz bunun karşılığında çok büyük başarılar gelecektir. Eğer siz engelleri kaldırırsanız karşınıza Ampute Milli Takımı gibi Avrupa Şampiyonları, Sümeyyeler gibi Talhalar gibi Dünya Şampiyonları çıkacak ve hem ülkemizi hem insanlığı gururla temsil edeceklerdir. Bu yüzden biz insanın bedenine değil zihnine, beynine bakıyoruz” ifadelerini kullandı.


“20 bin 540 kişiye kimlik verildi”


Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak ve Aydın İl Müdürlüğü olarak çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını belirten Seyfi Bozçelik engelli vatandaşlara sundukları hizmetler hakkında bilgiler verdi. Seyfi Bozçelik, “Biz şu anda engellilere evde bakım için ayda bin 384 Liralık ödeme gerçekleştiriyoruz. Aydın’da an itibariyle fiili olarak ödediğimiz 9 bin 266 kişiye bu ücreti her ay düzenli olarak ödüyoruz. Yılda ortalama 10 bin kişi bu ücretten faydalanıyor. 11 aylık süreçte Aydın ilinde 139 milyon 789 bin lira gibi rakam engelli bireylere ve bakım elemanlarına ödeme olarak yapıldı. Bizim önceliğimiz engelli bireylerin kendi ev ortamında aileleriyle beraber yaşaması. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda kurum bakım altına almaktadır. Şu anda da Aydın’da 7 tane Engelli Bakım Merkezi var ve bu merkezlerde faaliyetlerimize devam ediyoruz. 102 tane engelli birey kurum bakımı altında hizmet almaya devam etmekte. Bu ana kadar 7 adet Bakım Merkezi’ne 22 milyon 452 bin Lira gibi bir rakam ödemesi gerçekleştirdik. Böyle baktığınız zaman devletimizin, sosyal devlet olma yolunda çok önemli adımlar attığını ve engelli bireylerin ya da ihtiyaç sahibi insanların bakım altında koruma altında olması adına çok büyük harcamalar yaptığını, sosyal yardımlar gerçekleştirdiğinin altını çizmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Aydın ili olarak gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerden bir tanesi de Türkiye çapında geçerli olan engelli kimlik kartları verilmesidir. Engelli kimlik kartlarıyla beraber engelli bireyler çok çeşitli faaliyetlerden, hizmetlerden ücretsiz olarak faydalanıyorlar. Şu ana kadar Aydın’da 20 bin 540 kişiye engelli kimlik kartı verildi. Biz diyoruz ki; engelsiz dünya için biz varız, siz de var mısınız?” dedi.
Hükümet Konağı önündeki törenin sonlanmasının ardından engelli bireyler ve dernek üyeleri, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik önderliğinde Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’i makamında ziyaret ederek çiçek takdim etti. 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlayan Vali Köşger, engelli vatandaşların önerilerini ve ricalarını dinledi.

Haber: Fatih Baştürk Dal