Aydın’da Efeler İlçe Belediyesi’ne görev için gelirken kentin 40 yıllık değişim sürecini daha yakından görme fırsatı buldum. Kentte geçirdiğim görev süremde gözlem yapmaya çabaladım.

Siyaseten baktığınızda kent dışında şöyle bir algıyı öncelikle vurgulayalım:

Aydın demek son dönemde politik ve sosyolojik olarak Özlem Çerçioğlu demektir…”

Peki bu algı “kent içerisinde de” aynı şekilde miydi?

Görev yaptığım süre içinde bunun doğru veya yanlış olup olmadığını, doğrularının ne kadar, eksiklerinin ne kadar olduğunu anlamaya çabaladım.

SOSYAL DÖNÜŞÜME İMZA

Demokrat Parti, Adalet Partisi ile başlayan yakın siyasi tarih sürecinde son olarak ANAP merkez sağın en güçlü siyasi figürü olarak Aydın’a tam hakimiyet kurdu.

Bunun devamını sağlamak isteyen Tayyip Erdoğan ise aynı başarıyı asla yakalayamadı. AKP kadrolarının kalitesi her geçen gün düştü ve bundan sonra da başarı  mümkün görünmemektedir.

ANAP döneminde de merkez sağın, merkez sola bariz üstünlüğünü yaşadık. Bahsettiğim dönemlerde Aydın’a başta üniversite olmak üzere fiziki bazı yatırımlar yapıldı. Bugün üniversitenin Aydın kentine katkıları yadsınamaz.

Adnan Menderes Üniversitesi’nin son dönemdeki yönetimsel sıkıntılarına rağmen kentte tarımın gerilemesi, sanayinin istenilen düzeyde gelişmemesi sebebiyle bazı alanlarda ekonominin de lokomotifi olmuş durumda.

Tüm bu analizlerin ardından Aydın Belediyesi’nin Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne dönüşmesi ile çok daha büyük bir çalışma alanına sahip olan Başkan Özlem Çerçioğlu’nun yılların merkez sağındaki kenti CHP’ye yöneltmesindeki “En büyük siyasi figür olduğunu” üç başlık altında toplamak yanlış olmaz..


  • Aydın’da belediye (Büyükşehir Belediyesi) her noktada varlığını vatandaşa hissettirmeye çalışıyor. Bunu sadece bilbordlara bir şeyler asıp, propaganda düzeyinde değil, çalışmalarıyla gösteriyor.

  • Özlem Çerçioğlu, tıpkı Eskişehir ve Ankara’da olduğu gibi siyasi söylemlerini hizmetlerini de gündemde tutarak pekiştiriyor.

  • Kentte bulunduğum süre içerisinde Sayın Çerçioğlu, tüm açılış, toplantı, halkla buluşmasında yönetim erkini çalışanları ve siyasi yoldaşlarıyla birlikte yapmayı tercih ediyor.


Bir kentin siyasi haritasını değiştirmek öyle çok kolay bir şey değildir. Belki yukarıdaki örnekleri çoğaltabiliriz.

Ama temel doğrular üzerinde geçirilen süreç Aydın’ın sosyolojik olarak dönüşmesinin önemli nedenidir.

Enerjisi, yaşı, birikimi ile Özlem Çerçioğlu CHP’nin Aydın’daki en büyük silahı olmaya görülüyor ki;  bundan sonra da devam edecektir. Kentin en büyük ilçesi Efeler CHP İlçe Kongresi’nde (salonda izledim)  bir sonraki seçimde daha büyük bir oyla seçimi kazanacağını söyleyen Sayın Çerçioğlu, bu yolla adaylık için “Devam” düşüncesini de dile getirmişti.

Kentteki gözlemlerim ve oradaki başta meslektaşlarımdan edindiğim izlenim de bu yönde. Çerçioğlu’na rakip olarak Kuşadası Belediye Başkanı’nın olabileceği söylense de bu süreci yönetecek olan da yine Özlem Çerçioğlu olacaktır.

CHP İl Kongresi’nin tüm ilçeleri ve gençlik, kadın kolları seçimleri de Çerçioğlu’nun yol arkadaşlarının devamına karar verdiğine göre, Aydın’da bundan sonraki sürecin CHP açısından aşağı yukarı gidişatı da bellidir.

Özlem Çerçioğlu, Aydın’da sağduyunun tezahürü olarak görülüyor. Millet ittifakının da güvenilir yürütücüsü olarak algılanmaktadır.

Kendisini yakından tanıdığımı iddia edemem ama Sayın Özlem Çerçioğlu’nun benim için en büyük doğrulayıcısı da sanırım Şefik Abi’dir (Çerçioğlu) …

İzmir’de aynı binada komşu ve dost olarak geçirdiğimiz güzel yıllar ve o günlerde Türkiye’nin en vizyon sahibi işadamı olduğu gerçeğini bir ekonomi muhabiri olarak bire bir yaşamış biriyim.

NOT: Bu yazıyı kaleme aldığımda henüz Efeler Belediye Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Sayın Barış Altıntaş görevden alındığını bilmiyordum. Başkan Yardımcısı Altıntaş da,  “Dünya İntihar Günü”nü sosyal medyada paylaşmayı unuttu sanırım !