Aydın Ovasına Adnan Menderes Barajından sağlanan su sayesinde, bölgenin ekonomiye olan katkısı büyük ölçüde arttı. Barajdan sağlanan su sayesinde tarımsal verim büyük ölçüde arttı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından Çine Adnan Menderes Barajı, silindirle sıkıştırılmış beton gövde sınıfında inşa edilen ve bu sınıfta Avrupa’nın en yüksek barajı unvanına sahip. Barajın yapımı ilk olarak 1869 yılında Sultan Abdülaziz döneminde gündeme gelmişti. Aydın’ın Çine ilçesine bağlı bir baraj yapılması talebi aradan 5 padişah, 59 Hükümet geçtikten sonra ancak 2010 yılında karşılık bulabildi. Baraj, o tarihten tam 141 yıl sonra, 10 Ekim 2010 tarihinde tamamlanarak hizmete açıldı.

215 bin 840 dekar alanı sulayan ve 91 bin dekar araziyi taşkınlardan koruyan Çine Adnan Menderes Barajı, şimdiye kadar 1 milyar 995 milyon liralık taşkın zararının da önüne geçti. Baraj aynı zamanda elektrik üretimiyle de ekonomiye katkı sağlamaya devam ediyor.

"Beyaz altın” pamuk ile gelen bereket

Aydın’ın doğal güzelliklerinin yanı sıra Büyük Menderes Havzasının bereketli topraklarıyla da tarımsal üretime her geçen yıl daha fazla katkı sağladığını açıklayan Devlet Su işleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, “1 milyon 400 bin dekar zirai arazinin yer aldığı bu topraklar Kemer, Adıgüzel ve Çine Adnan Menderes Barajı ile sulamada sıfır sorun ile üretim miktarı ve çeşitliliğinde çiftçilerimizin yüzünü güldürmektedir” dedi.

Söke Ovası’nın son yıllarda yapılan sulama ve baraj yatırımları ile pamuk üretiminde ikinci sıraya kadar yükseldiğini vurgulayan Kaya Yıldız şöyle devam etti: “Pamuk lifiyle tekstile, çekirdeğiyle yağ ve yem sanayisine, linteriyle kağıt sanayisine, küspesiyle de besicilik sektörüne ham madde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelmektedir. Suya en fazla çiçeklenme döneminde ihtiyaç duyan pamuk için ilk sulamanın ardından bitki ve toprağın durumuna bağlı olarak belirli aralıklarla sulama yapılması gerekmektedir. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında artan sıcaklıklarla birlikte bu aralık 8 ila 10 gündür. Ülkemizin mevsimsel olarak en az yağış aldığı bu aylar pamuk için hayati öneme sahiptir. Devlet Su İşleri olarak yaptığımız yatırımlar ile çiftçilerimizin sulama taleplerinin tamamı karşılanmaktadır.”

"Çiftçilerimizin alın terine sahip çıkıyoruz"

Büyük Menderes Havzasında yer alan tarım arazilerinin su ihtiyacını karşılayarak çiftçilerin yıl içerisinde birden fazla ürün hasadı yapabilmesine olanak sağlandığının altını çizen Genel Müdür Yıldız, “En önemli Tarım ürünlerinin başında gelen pamuk, ekonomik değerinin yüksek olması dolayısıyla özellikle Söke ilçesinde yaygın olarak üretilmektedir. Dolayısıyla bu bölge için daha fazla su ihtiyacı doğmaktadır. DSİ olarak çiftçilerimizin alın teri olan hasadını sorunsuz yapabilmesi adına yatırımlarımızı her geçen yıl arttırarak su ihtiyacının karşılanması için çalışıyoruz” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)