Korona virüs tedbirleri kapsamında virüsün yayılmasını önlemek amacıyla yaklaşık 2 aydır kapalı olan berber ve kuaförler ve güzellik salonları İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararla 11 Mayıs’ta hizmete tekrar açıldı. Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan; “İş yerlerinin açılması bizleri mutlu etti. Her zaman söylediğimiz gibi önceliğimizin sağlık olduğunu vurgulayan Çetindoğan, esnafımızın ve müşterilerinin sağlıkları ön planda, hijyen denetimlerimiz devam edecektir. Dedi.

Başkandan uyarı; Tedbirlere uyalım


AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, İçişleri Bakanlığının genelgesinde yer alan kuaför, berber ve güzellikler salonlarını kapsayan düzenlemelere göre işletmelerini açabilecek. Alınan tedbirler ve düzenlemeler doğrultusunda üyelerini uyaran Çetindoğan; gün içerisinde sınırlı müşteri alınacağını ve salonların randevu sistemiyle müşteri kabul edebileceklerini hatırlattı. Çalışanların ve gelen müşterilerin maske takma zorunluluğu var. Bunun yanı sıra hijyen kurallarının uyulması sağlık açısından büyük önem arz ediyor.  Gelen müşterilere işlem yapmadan önce el antiseptiği ile dezenfekte yapıp daha sonra koltuk başta olmak üzere kullanılan tüm malzemelerin tek tek dezenfekte yapılmasını söyledi. Yoğun olarak kullanılan havlu ve önlüklerin tek kullanımlık olması gerektiğinin altını çizen Başkan; müşteriler isterlerse kendi özel havlu ve malzemelerini getirip onlarla işlem yaptıra bilirler. İş yerlerinin çalışma saatleri sabah 09:00 akşam 21:00 olduğunu ve bir süre bu şekilde devam edeceğini belirtti. Normalleşme sürecine yavaş yavaş girdiğimiz bu günlerde Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız ve halkımızın da gösterdikleri çaba, gayret azmi ile inşallah en kısa sürede her şey tam anlamıyla normale dönecektir.

Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ediyorum


İçişleri bakanlığınca açıklanan ve uyulması zorunlu olan kuralların başından iş yerlerinin düzenli olarak dezenfekte yapılması yer alıyor. Genelge yayınlandığı andan itibaren kuaför, berber ve güzellik salonlarının dezenfekte işlemi Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olması esnafımızın yüzünü güldürdü. Yaklaşık 2 aydır iş yerleri kapalı olan esnafımız maddi anlamda zor günler geçirdi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na kendim ve üyelerim adına çok teşekkür ediyorum. Normalleşme sürecine girdiğimiz bu günlerde esnafımızın yanında olmak çok güzel bir duygu.


Eldiven ve Maskelerini AYESOB Tedarik Edecek


AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan; “ Bizler her zaman esnafımızın yanındayız. Yaşadığımız bu zorlu süreçte her zaman elimizden geldiğince, gücümüz yettiğince üyelerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Sürekli ne yapabiliriz’in peşinde olduk. Aydın Milletvekillerimizle, Bakanlıkla, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) ile sürekli yazışma halindeydik. Birliğimize bağlı bütün odalarımızın üyeleri için çıkış yolu aramaya çalıştık. Eğer ki üyelerimize bir faydamız olduysa, yüreklerini bir nebzede olsa ferahlatabildiysek ne mutlu bize. Üyelerimizin iş yerlerinde kullanacak oldukları maske ve eldivenlerin tedariğini biz sağlayacağız. Ayrıca kullanılması zorunlu olan tek kullanımlık havlu ve önlükler için birçok firmayla iletişim halindeyiz hem kaliteli hem de maddi anlamda esnafımızı yormayacak olan bir çözüm aramaya çalışıyoruz.” dedi.

Berber, Kuaför Ve Güzellik Salonlarının Uyması Gereken Kurallar


İç işleri bakanlığının yayınladığı genelgeye göre açılan salonlarda belirli kurallar olacak bunları bir kez daha belirtmek isterim.

1)    Bu iş yerleri saat 09.00-21.00 saatleri arasında faaliyet yürütebilecektir.

2)    Bu iş yerlerinde müşterilere randevu sistemiyle hizmet sunumu esas olacaktır.

3)    Bu iş yerleri aynı anda yan yana iki koltukta müşteri kabul edemeyecek, muhakkak bir koltuk dolu bir koltuk boş olacak şekilde hizmet verebileceklerdir.

4)    Randevularda kayma yada hizmette gecikme olabileceği hususu göz önüne alınarak işyeri içinde en fazla bir müşterinin beklemesine müsaade edilecektir.

5)    Belirlenen kriterler dışında iş yeri içine müşteri kabul edilmeyecektir. Ancak hava şartlarına göre randevusuz gelen müşteriler iş yeri dışında ve sosyal mesafe kurallarına riayet etmek, maske takmak şartı ile bekleyebileceklerdir. Bu iş yerleri içine  hizmet alan ve bekleyen olmak üzere içeri kabul edecekleri maksimum müşteri sayısını işyerinin giriş kısmına herkes tarafından görünebilecek şekilde asacaklardır.

6)    İşyerinde çalışanlar muhakkak surette maske kullanacaktır. Müşteriler ise işlem süresince maske kullanacak ancak yapılacak işlemin özelliğine göre maskeyi çıkarabileceklerdir.

7)    Müşteriye yönelik işleme başlamadan önce mutlaka müşterinin oturacağı, temas edebileceği tüm alanlar ile zeminin temizliği/dezenfeksiyonu malzemelerle yapılacak, her işlem sonrasında bu temizlik işleminin tekrarlanması sağlanacaktır.

8)    Müşteriye yönelik işleme başlanmadan önce çalışanlar müşterinin görebileceği şekilde ellerini dezenfekte edecekler yada her müşteri için ayrı olmak üzere steril eldiven kullanacaklardır. Eldiven kullanılacak ise eldiven değişikliğinin yapıldığı müşteriye gösterilecektir.

9)    Müşteriye hizmet sunulması esnasında kullanılan tüm malzemeler hizmet sunumuna başlamadan önce temizlik, dezenfeksiyon/sterilizasyon işlemi uygulanacaktır. Bu işlem her müşteri için tekrarlanacaktır.

10)    Saç kesimi, yıkama, boyama vb. hizmetler esnasında kullanılan havlu, önlük gibi malzemeler tek kullanımlık malzemeler olacak, ya da her müşteri için ayrı malzeme olması (kişiye özel havlu, önlük vb.) sağlanacaktır. Hizmet alan müşteri için kullanılan malzemeler gerekli sterilizasyon sağlanmadan kesinlikle başka müşteride kullanılmayacaktır. İsterlerse kendi kişisel havlu, tarak vb. malzemelerini yanlarında getirebilecekleri hususu randevu aşamasında müşterilere bildirilecektir.

11)    Berberlerde jilet/ustura ile sakal tıraşı yapılması hizmeti geçici süreliğine verilmeyecek, ancak sakal traşı makine ile kısaltılma şeklinde yapılabilecektir.

12)    Bayan kuaförleri ve güzellik merkezlerinde, cilt bakımı, makyaj ve kalıcı makyaj hizmetleri geçici süreliğine verilmeyecek, bunların dışındaki faaliyetlere devam edilebilecektir.

13)    Saç kesimi esnasında yüz ve baş bölgesinde kalan kesilmiş saçların ve kullanılan araç ve gerecin geçici süreliğine temizlenmesi için kullanılan ‘Ense Fırçası’nın kullanımı, (anılan malzemenin dezenfekte edilmesinde yaşanan sıkıntılar ve çok fazla yere/yüzeye temas etmesi nedeniyle) geçici süreliğine durdurulacaktır.

14) Bu işyerlerinde yiyecek ve içecek ikramında bulunulmasına geçici sürekliğine izin verilmeyecektir.

Haber: Çağrı Çantal