Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞESAM) Müdürü Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, insanların mutlu olabilmesi için mutlaka tabiatla ve toprakla temasa geçmesi gerektiğini söyledi.

Bu yıl ev sahipliğini Kanada’nın yaptığı 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliklerinin temasının “İnsanları Doğaya Bağlama” olarak belirlendiğini kaydeden Didem Evci Kiraz, Aydın’da yaşayanların tabiatla iç içe yaşama konusunda şanslı olduğunu ancak bu şansın her geçen hızla yitirilmeye doğru gittiğini söyledi.
Türkiye’de başta yanlış yapılaşma olmak üzere tabiatın çok hızlı bir şekilde tahrip edildiğini ifade eden Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞESAM) Müdürü Prof.Dr.E.Didem Evci Kiraz, “Dünya bir küre. Biz insanlar yenebilir binalar inşa etmediğimiz sürece aç kalmaya hazırlıklı olmalıyız. Çünkü besin kaynaklarının yetişeceği topraklarımız kürede azalmakta. Paramız olsa da alacak şey bulamayacağız. Halbuki doğa harikalarla dolu. Ne kadarını görüyoruz, kokluyoruz, hissediyoruz, dokunuyoruz? Öbür taraftan, Hazirandayız ve henüz yaz mevsimine giremedik veya yeni girmekteyiz. İklimler değişiyor, yaşamımızı da değiştiriyor ve tabii ki sağlığımızı da. Bütün bunlara ne kadar hazırlıklıyız? Ani ve aşırı hava değişimlerinde neler yapmalıyız, hassas gruplarımız için önlemler paketimiz hazır mı, hekimler, sağlık çalışanları, yerel yöneticiler bu konuda ortak bir plan hazırladılar mı ve daha bir çok soruya cevaplarımızı hızlandırmalı ve arttırmalıyız.” Diyen konuştu.
Aydın’ın doğaya dokunmak ve en yakın milli parka ulaşmak açısından en şanslı illerden birisi olduğunu da kaydeden Kiraz, bu değerlerin sahip çıkılmasını ve mutlaka korunarak gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini ifade etti.

İHA