Aydın Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) açtığı davalarla, Aydın’da açılması planlanan 10 adet JES’i engellediklerini belirtti.

Aydın Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) düzenlediği basın açıklaması ile Aydın genelinde faaliyet gösteren Jeotermal Santralleri ile başlattıkları hukuki süreci değerlendirdi. Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda son günlerde Aydın’daki jeotermal gündemini değerlendiren GERÇED Başkanı Halil Çetinkaya bugüne kadar JES’ler ile yaptıkları hukuksal mücadele sonucu Aydın genelinde açılması planlanan 10 Jeotermal Santrali’ni iptal ettirdiklerini belirtti.

Aydın’ın birinci sınıf tarım toprağı olduğunun altını çizen Çetinkaya; “Dünyada birinci sınıf tarım toprağında jeotermal elektrik santrali kuran ikinci bir ülke yoktur. Dünyada tarım alanları daralırken, dünya nüfusu hızla artarken, bu verimli Aydın topraklarının enerji adı altında jeotermallere kurban edilmesine karşıyız. Aydın’ın alternatifi yoktur. Jeotermal santrallerinde 2 bin kişi çalışıyor diyerek algı yaratmaya çalışanlar 35 bin ailenin üretici olarak geçimini sağladığını, 30 bin kişinin de işçiliği ile istihdam edildiği tarımı yok saymaktadır” dedi.

“Sessiz kalmak asıl hainliktir”


GERÇED Başkanı Halil Çetinkaya yaptığı açıklamada siyasilerin çevrecilere olan yaklaşımını da eleştirerek, “Bir milletvekili ‘Yabancı istihbarat örgütlerinin oyuncağı olmayalım’ diyerek, çevre mücadelesi içinde yer alan bizleri vatan haini olarak ilan etmeye kalkmıştır. Bizim bir tek amacımız var, o da Aydın’ın havasına, suyuna, toprağına yani geleceğine sahip çıkmaktır. Bu nedenle o milletvekilini kınıyoruz. Bir tarım kenti olan Aydın’da yüzyıllardır birçok medeniyeti bağrına basmış, birinci sınıf tarım toprağında vahşi jeotermal uygulamalarını savunmak, önünü açmak ve sessiz kalmak asıl hainliktir” dedi.


“Jeotermal Aydın için bir değerdir”


Hukuksal sınırlar içerisinde mücadelelerini sürdürdüklerinin altını çizen GERÇED Hukuk Danışmanı Avukat Akın Yakan; “Bugüne kadar Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘ÇED Gerekli Değildir’ ve ‘ÇED Olumlu’ kararlarını iptal ettirdik. Onlarca jeotermal enerji santralinin açılmasını engelledik. Açılan davalarla ve mahkemelerin kararıyla 10’a yakın santralin açılması engellendi. Şuanda Aydın’da 29 tane jeotermal elektrik santrali var ve eğer bu davalar açılmamış olsaydı Aydın’daki JES’lerin sayısı 39 olacaktı. Yapılan mücadelenin, verilen emeğin ne olduğunu ifade etmek adına söylüyorum. Yaklaşık 1 yıldan beri takip edilen bir süreç var. Aydın’daki ruhsatsız santral gerçeği derneğimizin çabaları ile ortaya çıkmıştır. Aydın’da bulunan 29 JES’den 23 tanesinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadığı tespit edildi. Bunun üzerine dernek olarak, bu santrallerin kurulduğu günden bu yana ruhsatsız olarak faaliyette bulunmasına izin veren bütün kamu görevlileri hakkında, Germencik, Efeler ve Nazilli Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunduk. Jeotermal kaynak Aydın için bir değerdir. Fakat bu değer Aydın’ın toprağına, havasına, suyuna, tarımına, insanına zarar verecek şekilde, yerleşim yerlerinin ortasında kullanılmamalıdır. Jeotermal kaynaklar devlet ve kamu eliyle belirli alanlarda ısıtma ve soğutma amacıyla değerlendirilmelidir. Bu toprakları bu doğayı atalarımızdan ödünç aldık, gelecek nesillere bırakmak için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Gerçekleştirilen basın toplantısına GERÇED Başkanı Halil Çetinkaya’nın yanı sıra Jeotermal Firmaları ile ilgili yaptığı açıklamalarla gündeme gelen aynı zamanda GERÇED’in Hukuk Danışmanı olan Akın Yakan, Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış ve dernek üyeleri katıldı.

Haber: Uğur Eser