Önce Çine, ardından Efeler, son olarak Köşk’te birbiri ardına çıkan orman yangınlarına bir de İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Çile mahallesinde çıkan ve Kuşadası Körfezi’ne ulaşan yangın eklendi. Son dört günde bu kadar çok yangının çıkması şüpheleri de beraberinde getirdi. Bazı çevreler yangınların sabotaj olduğu ihtimalini gündeme getirmeye başladı.

Yangınlar birden çok noktada mı başladı?

Çile’de çıkan ve Kuşadası Körfezine ulaşan yangının birden fazla noktada aynı anda başladığı iddiaları tazeliğini korurken, Efeler’deki yangınla ilgili de benzer iddialar gündeme geldi. Yangının birden fazla noktada aynı anda başladığı ve sabotaj olabileceği yönündeki şüpheler nedeniyle ilgili birimler sabotaj ihtimalini araştırmaya başladı. 
Bir yandan  soğutma çalışmaları devam ederken bir yandan da yangınların çıkış nedenlerinin belirlenmesi için başta Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye birimi ile Muğla Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı yangın söndürme ekiplerinden uzmanlar ortaklaşa çalışmalarını sürdürüyor.

Ege’de dört günde onlarca yangın çıktı

Dört günlük bir zaman diliminde Ege Bölgesinde çok sayıda yangın çıkması, yangınlarla ilgili kuşkuları arttırdı. Bayramı tüm Türkiye’ye zehir eden yangınların Ege Bölgesinde Manisa’da başlaması, ardından sırasıyla İzmir’e bağlı Gaziemir ve Seferihisar ile devam etmesi, daha sonra Çile’de başlayan yangının Kuşadası Körfezi’ne kadar ulaşması ve son olarak yangınların Aydın’da art arda patlak vermesi söz konusu kuşkuları daha da arttırdı. 

Bakan Pakdemirli yangınların insan kaynaklı olduğunu açıkladı

Yangınlar nedeniyle İzmir’e gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ulusal bir haber kanalının canlı yayınında kendisine yöneltilen “Yangınlar sabotaj izi var mı?” sorusuna, yangınların insan hatasından kaynaklandığını belirterek cevap verdi.

Her orman yangınıyla ilgili kolluk kuvvetlerinin çok yönlü soruşturma başlattığını kaydeden Bakan Pakdemirli, buna karşın yangınların yüzde 90 oranında insan hatasından kaynaklandığına dikkati çekerek sabotaj ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti.

Özellikle Efeler yangını çok yönlü araştırılıyor

Edinilen bilgiye göre; özellikle Efeler’e bağlı İmamköy mahallesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili çok yönlü bir araştırma sürdürülüyor. Aydın Büyükşehir Belediye İtfaiyesi ile Muğla Orman İşletme Şefliğinden uzmanların ortaklaşa yürüttüğü incelemenin birkaç gün içerisinde tamamlanacağı, yangının çıkış nedenini de içerecek raporun Aydın Valiliği, Cumhuriyet Başsavcılığı, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Efeler Belediyesi ve Muğla Orman İşletme Müdürlüğü’ne sunulacağı öğrenildi.

Haber: Nazan Ağırbaşer