Ramazan ayının gelmesiyle masaları süsleyen ramazan pidesi için de hazırlıklar yapıldı. Fırıncılar, Covid-19 salgını dolayısıyla evlerinde kalan vatandaşların ramazan pidelerine ulaşabilmesi için mahalle mahalle gezecek.

On bir ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle birlikte, sofraların vazgeçilmezi olan ramazan pidesi için de üretimler başladı. Bu sene ki Ramazan ayının korona virüsünün yaşandığı döneme denk gelmesi sebebiyle fırıncılar da vatandaşların mağdur olmaması adına harekete geçti. Vatandaşların iftar sofralarının vazgeçilmesi olan ramazan pidesinden mahrum olmamaları için fırıncılar, mahalle mahalle gezerek ramazan pidesi ve ekmek satışı yapacak.

İçişleri Bakanlığınca yayımlanan Ramazan genelgesine göre, iftar saati ve hemen öncesi oluşabilecek pide kuyruklarının meydana getireceği yoğunluğun, Covid-19 salgın riskini artıracağı ihtimali ile fırınlardaki pide ve ekmek üretimi iftardan 2 saat önce sonlandırılacak.


“Mahalle mahalle gezeceğiz”


Pide üretimi konusunda herhangi bir sıkıntılarının olmadığını ifade eden fırın işletmecisi Ömer Erdem, pide kuyruklarının oluşmaması adına ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Ramazan’ın ilk gününde olağanüstü bir gün geçirdiklerini söyleyen Erdem; “İlk gün olması ve sokağa çıkma yasağına denk gelmesinden dolayı bugün tam istediğimiz hizmeti veremedik. Her sene olduğu gibi bu sene de pidelerimizi üretmeye başladık. Salgından dolayı alınan tedbirler kapsamında bu sene pidelerimiz biraz daha erken üretilecek. Uzun kuyrukların oluşmaması adına saat 18.00'de üretimlerimizi durduruyoruz. Fırınımıza yakın olan vatandaşlar buraya gelerek pidelerini alıyorlar ama bu Ramazan’da vatandaşlarımızın mağdur olmaması adına 6 servis aracımızla mahalleleri gezerek pide ve ekmeklerini evlerine kadar ulaştıracağız. Bu sene 200 gr. pidemiz 2 TL, 400 gr. pidemiz ise 4 TL olarak satışa çıktı” dedi.

Daha önceki yıllarda gelen siparişler üzerine yumurtalı pide gibi çeşitlerin bu sene olmadığını belirten Erdem, sipariş gelmesi halinde üretebileceklerini sözlerine ekledi.

“Günlük 3 bin pide üretiyoruz”


Vatandaşları sokağa çıkmamaları konusunda uyaran Erdem; “Vatandaşlarımız olabildiğince evde kalmalarını istiyoruz. Bizler pide ekmeklerimizi mahalle mahalle gezerek vatandaşlarımıza ulaştıracağız. Sabahları ekmek, öğleden sonra da pide üretimine geçiyoruz. Günlük 6 bin ekmek, yaklaşık 3 bin pide üretiyoruz. 6 servis elemanı, 20 satış personeli ve 29 üretim elmanı olmak üzere 55 çalışanımız ile birlikte vatandaşlarımızın mağdur olmaması için çalışıyoruz” dedi.

“Müşteriye ulaşmamız zorlaştı”


Salgın dolayısıyla birçok esnaf ekonomik anlamda sıkıntıya düştüğüne dikkat çeken Erdem; “Gıda sektöründe olduğumuz için ekmek anlamında satışlarımız çok düşmedi ama pasta, kurabiye, börek gibi unlu mamullerimizde bir düşüş var. Bizim de müşteriye ulaşmamız zorlaştı. Normalde müşteri gelip kendisi alıyordu. Şimdi ise biz araçlarımızla onlara ulaşmaya çalışıyoruz ama Aydın çok büyük bir alan, yeterince hizmet olmuyor. Haliyle her sektör gibi bizde olumsuz etkilendik” dedi.

Haber: Lütfi Saygın