İYİ Parti Aydın İl Teşkilatı, Aydın’ın kanayan yarası olan ‘Çıldır Havaalanı’ konusunu tekrar gündeme taşıdı. Havaalanı için 500 dönüm arazi bağışlayan Mustafa Çıldır’ın torunu İYİ Partili Şevki Çıldır, dedesinin araziyi havaalanı olarak kullanılması kaydıyla bağışladığını hatırlattı.

İYİ Parti Aydın İl Teşkilatı, basın mensuplarıyla bir araya gelerek Çıldır Havaalanının sivil uçuşlara açılması gerektiğini ve bunun için mücadele edeceklerini belirtti. İYİ Parti Aydın İl Başkanı Recep Taner, kendileri için bir numaralı gündemin Çıldır Havaalanı olduğunu belirtti. Taner, “Çıldır hava alanı 62 yıldır süründürülen konumuz, ikinci konumuz hızlı tren üçüncü konumuz ise otoban” dedi.

"LOBİ YÖNÜNDEN ZAYIFIZ"

“Çıldır Havaalanı Ticaret Odamızın, Esnaf Odamızın, Borsamızın, bir kısım milletvekillerimizin baya bir gayret sarf etmesine rağmen bir türlü netice alınamayan bir olgudur” diyerek sözlerine başlayan Taner, “Tabi ki bunda en büyük etken maalesef Aydın’ın iyi bir lobisi yok. Lobi yönünden zayıfız. Komşu illerimiz Denizli ve İzmir lobisi Aydın’dan çok daha kısa mesafelerde havaalanları olmasına rağmen mesafe dolayısıyla, Aydın’dan çok daha kötü yolcu performansı olmasına rağmen birçok engeller çıkararak Aydın’a havaalanı yaptırmamakta biz Aydınlıların birlikte hareket edebilme birlikte gündem yaratabilme becerimizin eksikliği ilk baştaki olgudur” ifadelerini kullandı.

Çıldır Havaalanının 1957-1960 yılları arasında aktif olarak çalıştığını hatırlatan Taner, “1960 ihtilalinden sonra benim tahminime göre Adnan Menderes’in memleketi olmasından dolayı darbe hükümeti tarafından yeterli potansiyel olmadığı gerekçesiyle havaalanı sivil uçuşlara kapatılmış. Bunu o dönemin darbe hükümetinin yaptığı ortada. Bu bağlamda o darbe hükümetinin üzerinden sonra 40 hükümet geçmesine rağmen o 40 hükümetinde Aydın Çıldır Havaalanın yapılmaması özellikle son 15 yıldır AK Parti hükümetinin iktidarda olması ve bu iktidarın Adnan Menderes’in mirası olan Çıldır Havaalanını açmamasını biz bir türlü anlamıyoruz. Hani AKP darbelere karşıydı. AKP darbelere karşıysa bu darbe hükümetinin kapattığı havaalanını açın. Burada yanlış bir algı oluşmasın. Biz Aydınlı olarak burada pilot okulu olmasından rahatsız değiliz. Pilot okulu devam etsin. Aydının hava şartları iklimi hava şartları avantaj ama artık tarifeli uçuşlar da başlasın. Aydın yaş meyve sebzenin başkenti. Burada bizim uçaklarımız kalksa daha rahat değil mi? Hala Çıldır Havaalanı noktasında kesin bir şey yok 2018 programına girmedi. Eğer 2019 programına girecekse bu aralar bunun çalışması yapılması lazım. Temmuz gibi yatırım programları belli olur. Daha önceki vaatlerin hiçbiri gerçekleşmedi” şeklinde konuştu.

"KİMSENİN AKLIYLA DALGA GEÇMESİNLER"

Çıldır Havaalanı için arazisini bağışlayan Mustafa Çıldır’ın torunu Şevki Çıldır ise adeta isyan etti. İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Şevki Çıldır şunları söyledi, “Bu araziyi büyük dedem neden bağışlamıştır ona değineyim. 1956 senesinde Sayın Menderes, Aydın’da bir havalimanı açılması için çalışmalar başlatmakta ve Aydın’da 500 dönümlük bir arazi aramakta. O dönemin ticarette önde gelen isimleri, belli bazı arazileri toplamaya başlıyorlar ve bunun amacı tamamen kamulaştırarak havalimanı yapılması. Dedem Mustafa Çıldır ise 3 bin 500 dönüm arazisinin 500 dönümünü hiçbir bedel almaksızın bağışlayacağını bildiriyor. Hatta dedem hac görevine bu havalimanında aktarmalı olarak gitmiştir. Protokol başlıyor ve bağışlama yapılıyor. Bağışlama yapılırken tutanağa iki madde ekletiyor, ‘Havalimanı olarak kullanılmak kaydıyla’ diye, diğeri ise ‘isminin Çıldır Havalimanı olması’dır. İlk yapılan tabelada Çıldır Havalimanı yazıyor, iki üç ay önce ise Turkish Airlans yazılmış, arazi sanki onlarınmış, bağış yapılmamış gibi lanse edilmekte. Dedem bu araziyi bağışlarken ‘pilot okulu olsun, devlete tahsis edilsin’ yazdıramaz mıydı’ Bunu da yapabilirdi. Zamanında mecliste sorulduğunda, sivil uçuşa açıktır, 23 bin uçuş yapılmıştır, bu sayı şu andaki pilot okulu öğrencilerinin iniş kalkış sayısıdır denildi. Hiç kimse kimsenin aklıyla dalga geçmeye çalışmasın. Hele ki devletin o kademelerin de yer alan insanların o cümleleri kurmamaları hele ki yıllardır bu sorunla uğraşan aileyle bu şekilde konuşmamaları gerekir diye düşünüyorum, 32 yaşında siyasete yeni girmiş biri olarak”

RAKAMLARI VERDİ

İYİ Parti Efeler İlçe Kolları Başkanı Pınar Öncer de rakamlarla konuştu. Öncer, “Her yıl ilimizi yerli yabancı 6 milyon turist ziyaret ediyor ve gelen turistlerimiz İzmir Adnan Menderes Havaalanında faydalanıyor. Efeler ilçemizin Adnan Menderes Havaalanına uzaklığı 105, Çıldır Havaalanına ise 5 kilometredir. İlimizde 55 binin üzerinde öğrenci bulunmaktadır. Aydın’da İzmir Havaalanına toplamda 2 bin 32 kişi seyahat etmektedir. Tüm bunlar gösteriyor ki ne nüfus ne mesafe Aydın’ın hak ettiği havaalanına ulaşmasına engel veya yetersiz değildir” dedi.