Seyahat kitapları yazarı ve televizyon programcısı olan İngiliz Jeremy Seal’ın yazdığı ‘Meander’ isimli kitaptan etkilenen Kanadalı ve İngiliz gençler, Büyük Menderes Nehri’ni kano ile geçti.

İngiliz yazar Jeremy Seal’ın “Meander” isimli kitabından çok etkilenen maceracı gençler Büyük Menderes’in gücünü görmek, mitolojik hikayelerini dinlemek, etrafındaki insanları, köyleri tanımak, çevresinde şekillenen binlerce yıllık uygarlıklardan kalan tarihi gezmek için Aydın’a geldi. Biri Kanadalı, diğeri İngiliz iki genç ardından EKODOSD’un konuğu olarak tarihi yerleri gezerek, menderesle ilgili bilgiler aldı. Kanada’da Robot Mühendisliği Bölümü öğrencisi Itto Kornecki ile Psikiyatrist olan İngiliz Laurie Twine, yanlarında taşıdıkları kanoyla Büyük Menderes’i geçmek için bölgeye geldiler. Gündüzleri kürek çekerek 3 günlük yolculuklarının ardından Serçin Köyü’ne çıkan gençler Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait Ekoturizm Merkezi sorumlusu Akın Karakaya’dan bilgi aldılar.


Tarhanayı Çok Sevdiler


Serçin Köyün’de bir pansiyonda konaklayan gençler köylülerin misafirperverliklerinden memnuiyetlerini dile getirerek, “Köy halkının yakın ilgisinden çok memnunuz. Buranın hem insanları hem de yemekleri çok güzel” dedi. Yolculuklarına devam etmek için yola çıkan gençlere Serçinliler, çok sevdikleri tarhanadan bir torbaya koyup hediye etti.

“Tavsiyelerde bulunduk”


Bafa Gölü’nde araştırma yaparken gençlerle tanıştıklarını ifade eden Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü; “Menderes’e yakın antik kentlerden olan Milet ve Priene’yi birlikte gezdik. Daha sonra onları Kuşadası’na getirdik. EKODOSD’un çalışmaları ve Kuşadası hakkında bilgi verdik. Kuşadası’ndan Samos’a kanoyla gideceklerini söylediler. Planlarını hayata geçirme konusunda kararlı olan gençlere bazı tavsiyelerde bulunduk” dedi.


“Tekrar gelecekler”


Büyük Menderes’in biyolojik çeşitliliğini, kıvrılarak gidişini, çevresindeki antik kentleri ve özellikle tanıştıkları tüm insanları hayatları boyunca unutmayacaklarını söyleyen maceracı gençler, Menderes’in suyu konusunda daha temiz suyla karşılaşacaklarını tahmin ettiklerini ancak yanıldıklarını belirttiler. Dönüşte tüm yaşadıklarını arkadaşlarıyla paylaşacaklarını dile getiren gençler, 5 yıl sonra tekrar arkadaşlarıyla birlikte buraya gelmek istediklerini ve nehrin sularının daha iyi görmeyi ve suya girmeyi hayal ettiklerini söylediler.

Haber: Uğur Eser