Aydın İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Türkiye Satranç Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği "Satranç tarihle buluşuyor, geçmişten geleceğe hamle yapıyoruz" proje kapsamında 29 Ekim Cumhuriyet Kupasında dereceye giren öğrenciler, Aydın İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün de katkılarıyla Nysa Antik Kenti'ne bir araya geldi. Geçmişten geleceğe hamle yapan 10 öğrenci Antik tiyatronun basamaklarında birbirleriyle mücadele etti.

İl Gençlik ve Spor Müdürü Cenap Fillikçioğlu gerçekleştirilen etkinlikle birlikte öğrencilerin tarihi yakından tanıma fırsatı da bulduklarını belirtti.

2 Bin Yıl Sonra Yeniden

Aydın İl Kültür Turizm Müdürü Umut Tuncer, Nysa Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik çalışmalarda günümüzden yaklaşık 2 bin yıl önce satranç benzeri taş oyunları oynandığı izlerine rastlandığını söyledi. İl Kültür Turizm Müdürü Tuncer, "Bu etkinlikle bölge tarihini yeniden yaşatma fırsatı bulduk. Çok mutlu olduğumuz bir etkinlik. Nysa'yı tanıtma noktasında da önemli bir fırsat olduğunu söyleyebilirim. Yaklaşık 2 bin yıl önce Roma döneminde burada taş oyunlarının oynandığını biliyoruz, o anlamda 2 bin yıl sonra kültürel değerini tekrar yaşamış oldu bu bölge" dedi.

Etkinliklerin Devamı Bekleniyor

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Nysa Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner, "Buradaki Antik tiyatro yaklaşık 10 bin kişilik bir tiyatro. Yaklaşık 2 bin yıl sonra satranç oyununu burada yaşatmak bizim de hoşumuza giden bir olay. Tiyatrodaki restorasyonun tamamen bitmesinin ardından bu gibi etkinlikleri daha çok yapacağız" dedi.

Haber: Uğur Eser