Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerle birlikte birçok işyeri ekonomik sıkıntılar yaşamaya devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın esnaflara yönelik destekleri açıklamasının ardından Aydınlı esnaf da bir nebze umutlandı.

Pandemi sürecinde esnafların çok zor günler geçirdiğine dikkat çeken Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Selahittin Çetindoğan, hükümete teşekkür ederek verilen desteklerin esnafa biraz nefes aldıracağını fakat yetersiz olduğunu dile getirdi. Pandeminin ilk günlerinden bu yana esnafın sesi olmaya çalıştıklarını ifade eden Çetindoğan; “Bu göreve esnafımızın köprüsü olmak için getirdiler ve bu zor günlerimizde onların sesi olmaya çalıştık.Yani esnaflarımızın sorunlarını bakanlıklar, milletvekilleri gibi üst mercilere aktararak çözüm bulmaya çalıştık. Ben ilk günden bu yana hep kira yardımı olsun, sigorta primlerinin çalışmadığımız günlerde yatırılmamasını, çektiğimiz kredilerin günü geldiğinde uzatılması gibi esnafımızı rahatlatıcı desteklerin yapılması gerektiğini dile getirdim. Sıkıntılarımızı hep anlatmıştık hükümetimize. Dün yapılan açıklama ile birlikte bir nebze de olsa sevindik. Tabi bir evin nasıl bir bütçesi varsa devletin de bir bütçesi var ama bu açıklanan destekler yetmez ama şu anda bir nebzede olsa bizi rahatlatır. Küçük esnaf ve zanaatkarımızın birazcık nefes alabildiği destekler var” dedi.

“Krediler ile ilgilşi de bir çalışma olmalı”

Hükümetten ödeme günü gelen krediler ile ilgili de bir çalışma yapmasını talep eden Çetindoğan; “Günü geldiğinde ödemesi yapılamayan kredilerin de bir sene 6 ay gibi bir süre uzatılabilir. Belki onunla ilgili de bir çalışma vardır, bilemiyoruz fakat bizim bu konuda da bir destek talebimiz olacak. Şu anda büyük bir sıkıntı var bu konuda. Pandemiden bu yana biz odamıza 3 bin 796 adet yeni kayıt yaparken, bin 245 üyemiz de kaydını sildirmiş. Bu süreçte tam tersi rakamlar olması gerekirken böyle bir sonuçla karşılaştık. Çünkü vatandaşlarımız esnaf kefaletten kredi çekebilmek için odalara kayıt yaptırdılar. Seyyar satıcı olarak kayıt yaptırdılar hep ve dünyalarca var bu şekilde. Kredi aldılar ama günü geldi ve kimse ödeyemiyor, ödeyemez de. Bununla ilgili de hükümetimiz bir çalışma yaparsa, müteşekkir oluruz. Kendilerine bu destekler için nasıl teşekkür ediyorsak o gün geldiğinde de teşekkür ederiz” dedi.

“Çok zor günler geçiriyoruz”

Aydın genelinde birçok işletmenin kapalı olduğuna dikkat çeken Çetindoğan; “Aydın genelinde 3 bin 49 kahvemiz, bin 750 servis çalışanı, 234 tane kantin işletmesi var ve bu insanlar evine ekmek götürmek istiyor. Bu insanlar yanında çalışanların sigorta primini ödüyor. Sigorta ve Bağkur primleri en azından çalışılmadığı zamanlarda ötelensin ya da devlet tarafından karşılansın. Aydın genelinde 181 tane birahane işletmemiz var ve Mart’tan bu yana kapalılar, hiç açmadılar. Yazık bu insanlara ne yiyor, ne içiyor. İnanın, çarşıya çıktığımda, esnafımızın yüzüne bakamıyorum artık. Haklı olarak bir şey söylüyorlar size ve siz de boynunuz bükük dinliyorsunuz. 47 tane düğün salonumuz kapalı, 3 bin 17 lokantamız var bunları üçte ikisi kapalı, geri kalanlar da paket servis yapıyor ama onlarında kazandıkları, harcamalarını karşılamıyor. O yüzden çok zor günler geçiriyoruz. Bugün 3 ay boyunca biner lira nakdi yardım, kira desteği gibi yardımlar var, bunlarla idare etmeye çalışacağız. Fakat en büyük meselemiz, çekilen kredilerin günleri geldi, ödeyemiyoruz ve bunlar yarın icraya düşer, daha kötü şeyler olabilir. Hükümetimiz, bu konu ile ilgili bir çalışma yaparsa müteşekkir oluruz. Tabi bu bütçe meselesi ama zor durumda olan esnafa destek bekliyoruz. İnşallah güzel şeyler olur” dedi.

Haber: Uğur Eser