Adalet Bakanlığı, nafaka süresini 6 yılla kısıtlayan bir öneri sundu. Bakanlık, alt sınır 2 yıl olarak belirlenirken, bazı özel durumlarda ise ömür boyu nafaka ödemek zorunda bırakılabilir ve bu kararın da hâkimlere bırakılması önerisinde bulundu. Avukat Serkan Güvenç, gündemde yer eden nafaka konusu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Evrensel ve Özel Hukuka Aykırı Bir Durum”

Avukat Güvenç, “Özel hukukta, kişiler arasında var olan her borç ilişkisi belli bir süreye tabidir. Elbet bir gün bu borç biter. Ancak nafakada bu durum böyle değil ne yazık ki. Özel durumlar hariç ömür boyunca süren bir borç olamaz. Bunun bir yerde bitmesi lazım. Evrensel ve özel hukuka aykırı bir durum. Ayrıca nafakada şöyle tezat bir durum söz konusu. İştirak nafakası ve yoksulluk nafakası var. İştirak nafakası erkek ve kadının çocuklarının hayatına iştirak etmesi dolayısıyla verilen nafakadır. Yoksulluk nafakası ise erkeğin kadına verdiği nafakadır. İştirak nafakası bile çocuk 18 yaşına geldiğinde biterken erkeğin kadına verdiği yoksulluk nafakası ömür boyu sürüyor. Bu bile çok çelişkili bir durum” şeklinde konuştu.

“Adalet Bakanlığı ’da Bu Durumun Farkında”

Süresiz nafakanın daha sonraki aile yaşantısına da zarar verdiğini ve sürecin yeni boşanmalara neden olduğunu vurgulayan Güvenç, “Nafaka, boşandığın insanın sürekli senin hayatında olmasını sebep oluyor. Taraflar yıllarca birbirleriyle iletişim halinde olmak zorunda kalıyor. Birey ikinci evliliğini yapacakken bu konular üzerine de tartışmalar yaşanabiliyor. Daha sonra ikinci kez boşanma durumu söz konusu olabiliyor. Bunları yaşıyoruz görüyoruz. Kadınlar dediğime katılmasa da büyük bir adaletsizlik var ve herkes bunun farkında, Adalet Bakanlığı ’da bu durumun farkında. Bu duruma bir çözüm bulunması şart ve ben bu yasama yılında bu sorunun giderileceğini düşünüyorum” dedi.

Nafaka bağlanması için evlilik süresi, kadının yaşı, gelir durumu, çocuk olup olmadığı, tarafların kusur oranı gibi durumlar dikkate alınacak. Nafaka evli kalınan süre ile sınırlandırılacak. Ancak bu süre iki senenin altında olmayacak. Kadının yaşı, çalışamayacak durumda olması gibi şartlar söz konusu ise nafakada süre sınırı olmayacak şekilde nafakanın üst sınırı hâkim takdirine bırakılacak.

Haber: Pınar Alçin