Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan yeni kararlar ile birlikte işyerleri kapatılan hamamcılar duruma tepki gösterdi. Hamam, sauna ve kaplıcaların tamamen kapanması nedeniyle bir çok hamam sahibi ve çalışanının işinden olduğuna dikkat çeken hamamcılar, “Osmanlı’dan bu yana temizliğin adresi olan hamamlar ilk defa kapatıldı” dedi. Toplantıda pandemi sürecinde ekonomik sıkıntı yaşayan ve işlerini kaybeden herkese sabır dileyerek konuşmasına başlayan Türkiye Hamamcılar Birliği sözcüsü Kemal Özcan; “Bu zor zamanlarda en çok etkilenen hayatlarının yönü değişenler oldu. Zaten zor olan geçim, bu pandemi sürecinde daha zorlu bir hal aldı. Bu uğradığımız haksızlık dolayısıyla burada toplandık. Son uygulanan kısıtlamalarla birlikte alınan kararlar sonrasında hamam, spa, kaplıca gibi sağlık merkezlerinin kapanması sonucu bizler ve çalışanlarımız da diğer emekçi ve esnaflar gibi aşımızdan olduk. Alınan bu kararlarda bazı işletmelerle ilgili kısıtlamalara gidilmiş ancak sadece hamam, spa, kaplıcalarla ilgili kapatma kararı alınmıştır. Yüzyıllardır temizliğin ve sağlığın en doğal sağlayıcısı olan hamamlar ve bu kültürün ayakta kalması için çabalayan bizleri bu alınan karar derinden üzmüştür” dedi.

“Şaşkınlıkla karşıladık”

Temizliği sembolü olan hamamların Osmanlı döneminden beri ilk defa kapatıldığını ifade eden Özcan; “Sadece bir meslek grubunu kapatarak sanki bu artışın sebebi hamamlarmış gibi bir muamele ile karşılaşmak bizlerin kesinlikle hak etmediği bir durumdur. Sadece hamamların kapanmasıyla bu pandemi bitecekse gerekirse bizler 6 ay kapatırız. Ancak durum bundan ibaret değildir. Sorun günah keçisi olarak bizlerin seçilmesidir. Üzüntümüz budur. Bundan yüzyıllar önce dahi Osmanlı zamanında salgın hastalıklara karşı hamamların en önemli silah olduğuna, hijyen ve sağlığın merkezi olduğuna inanılırdı. Şu anda ise bilimsel olarak bunu biliyoruz ki, eklem ağrıları, kas ağrıları, astım, soğuk algınlığı gibi birçok rahatsızlığın en doğal ilaçlarının başında hamamlar geliyor. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bu zor zamanda en çok ihtiyacımız olan hijyen ve temizlik olduğuna, pandemi ortaya çıktığı andan itibaren her fırsatta dile getiren yetkililerimizin bizler hakkında aldığı bu kararı bizler de şaşkınlıkla karşıladık. Virüse karşı en büyük silahımızın su ve sabun olduğu söylenirken, suyun ve sabunun merkezleri olan hamamların kapatılması onun dışındaki işletmelere kısıtlama gelmesi, bizlerin hamamların sanki bu pandemi zamanında en tehlikeli meslek grubuymuşcasına davranılması bizi üzen. Bu yüzden bugün burada sadece ekmek davamız için değil, ayrıca bir haksızlığa karşı çıkmak için bir araya gelip sesimizi duyurmak istedik. Umarız tez zamanda tüm insanlık bu zorlu süreci en az hasarla atlatır” dedi.

Kuşadası’nda Türkiye Hamamcılar Birliği koordinesinde düzenlenen basın açıklamasına, İzmir ve Aydın’dan da çok sayıda hamamcı katıldı.

Haber: Uğur Eser