Aydın Valiliği tarafından verilen görev ve sorumlulukların uygulamaya geçirilmesi, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un uygulanmasında etkinliğin, koordinasyonun arttırılması amacıyla Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay başkanlık etti. Ayrıca yapılan toplantıya, İl Emniyet Müdürü Yardımcısı Erkin Turgut, İl Jandarma Komutanı Mesut İnan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ömer Turan ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Nurdan Kamal ile ilgili kurum müdürleri, belediye ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Aydın İl Müdür Yardımcısı Nurdan Kamal, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında 2007 yılından bu yana 3 Ulusal Eylem Planı’nın yürürlüğe girdiğini ve 2021-2025 yıllarını kapsayacak 4. Ulusal Eylem Planı’nın da hazırlıklarının sürdüğünü ifade ederek, “Kadına yönelik şiddetle mücadele birincil il eylem planımız 3 Mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu kapsamdaki ikinci eylem planımız da 2021 yılı içerisinde hazırlanarak yürürlüğe girecek” dedi.

Aydın ŞÖNİM’de Bu Yıl 7 bin 70 Kişiye Hizmet Verildi

Kamal, Aydın’da Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin (ŞÖNİM) 18 Mart 2018 tarihinde hizmete açıldığını ve 2020 yılı içerisin 7 bin 70 şiddet mağdurunun ŞÖNİM’den hizmet aldığını aktardı.
 

Aydın Kadın Konukevleri’nde Bu Yıl 887 Vatandaş Hizmet Aldı

Nurdan Kamal, Aydın’da 1’i Aydın Büyükşehir Belediyesi diğeri de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı olmak üzere 2 konukevinin toplamda 30 kapasite ile hizmet verdiğini belirtti. 2020 yılı içerisinde 670 kadın hakkında barınma tedbiri alınmış, bunlardan 598 kadın ve 289 çocuk olmak üzere 887 vatandaşın kadın konukevlerinden hizmet aldığını açıkladı.

Kamal, yaptığı sunumda, Aydın’da koronavirüs salgını sebebiyle Mart ayından itibaren barınma talepleri için Kamu Misafirhanelerinden yararlanıldığını ve artan talebi karşılamada güçlük yaşandığını belirterek, 2 ay süre ile giderlerinin Efeler Belediyesi tarafından karşılandığı bir otelde barınma hizmetlerinin verildiğini açıkladı. Mevcut barınma hizmetinin şuan için Bakanlık bütçesinden karşılanarak aynı otelde verilmeye devam edildiğini ve bu hizmetten 67 kadının ve 342 çocuğun yararlandığını aktardı.

Aydın’da Mart ayından itibaren salgın nedeniyle, barınma talepleri için kamu misafirhanelerinden yararlanılmaya başlanmış, artan talepleri karşılamada yaşanan güçlük nedeniyle barınma hizmeti, 2 ay süre ile giderleri Efeler Belediyesi tarafından karşılanan Aydın’daki bir otelde verilmeye devam etti. Halen barınma hizmeti bakanlığın bütçesinden karşılanarak aynı otelde verilmeye devam edilmektedir. Aydın’da toplam 67 kadın ve 342 çocuk bu hizmetten yararlandı" dedi.
 

Mağdur Destek Sistemleri

Kamal, salgın sürecinde, ALO 183 Sosyal Destek Hattını arayan şiddet mağdurları için önceliklendirme sürecinin başlatıldığını açıkladı. ALO 183 Sosyal Destek Hattı’nı aradıktan sonra “0” tuşuna basarak herhangi bir sıra beklemeden ilgili destek personeline ulaşılabildiğini belirtti.

Kamal, akıllı telefonlar üzerinden de hizmet verildiğini belirterek, “0501 183 0 183” iletişim numarasından 7 gün 24 saat WhatsApp uygulaması aracılığıyla vatandaşlara hizmet sunulmaya başlanmıştır” dedi.
 

Aydın’da KADES İhbar Sayısı 841

Kadın Destek Sistemi (KADES) uygulaması hakkında da bilgi veren Kamal, uygulamanın sadece kadınların kullanımına açık olduğunu vurguladı. Uygulama üzerinde yer alan “Yardım İste” butonu ile 7 gün 24 saat kolluk birimlerine ulaşım sağlandığını ve ihtiyaç tespiti halinde mağdurların Bakanlığa bağlı Merkezlerden hizmet almaları için yönlendirme yapıldığını ifade etti.

Kamal, “KADES Türkiye genelinde 545 bin 579 kez indirilmiş olup toplam ihbar sayısı 45 bin 920’dir. İhbar sayısı ilimizde ise 841’dir. Bakanlığımız, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında 8 Mart 2015 yılında elektronik kelepçe ile ilgili protokol imzalandı. İlimizin de 2019 yılında dâhil edildiği pilot uygulama kapsamında, Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’nda bulunan elektronik izleme sistemi altyapısı uygulanmaktadır. İlimizde 5 yüksek riskli vaka hakkında elektronik kelepçe kararı alınmış olup, 3’ü aktif olarak izlenmekte olup, 2 kararın failinin yakalanamamış olmasından dolayı uygulanamamaktadır. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 2007 yılından itibaren başlatılan eğitimlerde bugüne kadar ülke genelinde 1 milyon 946 kişiye eğitim ve seminer verildi. Bu kapsamda ilimiz genelinde de çeşitli eğitimler verilmiş ve verilmeye de devam edilmektedir” şeklinde konuşarak uygulama hakkında bilgi verdi.

Haber: Pınar Alçin