Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı tarafından Milas’ta sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ile bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, bazı caddelere park edilen araçlardan otopark ücreti alınacağı, uygulamanın Ağustos ayında başlayacağı belirtildi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa tarafından yapılan bilgilendirme toplantısına; sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri katılırken, toplantı gündeminde Milas’ın otopark sorunu ele alındı.

Ulaşım Daire Başkanlığınca uzun süren bir çalışmadan söz eden Daire Başkanı Alper Kolukısa; “Böyle bir çalışmayı bir bütün olarak ele alamazdık. Yani Muğla merkez ve tüm ilçelerin kendine has yaşam biçimini, nüfus yoğunluğunu, yaz ve kış aylarındaki araç ve insan yoğunluğunu dikkate almamız gerekiyordu. Bununla birlikte Ulaşım Planı ile şehirlerin Nazım İmar Planları birbirlerine uyum sağlamalı, birinde yapılan bir değişiklik hemen diğerine de işlenmeli. Dolayısıyla merkez ve diğer ilçelerimizde uzun süren bir araştırma ve çalışma yapıldı.

Milas ilçesi olarak yapılan çalışmanın uygulaması Ağustos ayında başlayacak. Kent merkezindeki ana caddelerin yanı sıra, Ahmet Taner Kışlalı ve Zafer Caddesi’nde, sabah saat 09 ile 17 arasında park edilen araçlar için otopark ücreti alınacak” dedi.

İlk 15 dakika ücretsiz
Park edilen araçlardan ilk 15 dakika için ücret alınmazken, yarım saat ve sonrasında her saat için ücret alınacağını belirten Daire Başkanı Kolukısa; “Özellikle cadde üzerindeki esnaflarımız, kendi işyerlerinin önüne park edilen ve uzun süre orada kalan araçlar yüzünden iş yapamamaktan şikayetçiler. Öte yandan Kendi araçlarını, kendi işyeri önüne park eden esnafımız da yok değil.
Oysa caddelerdeki trafik akışının sorunsuz olarak devam etmesi, yayaların da kaldırımları kullanmak kaydıyla rahat bir şekilde dolaşmalarını sağlamamız gerekiyor. Kimi esnaf, kaldırıma gereğinden fazla ürün koymak suretiyle kaldırımları işgal ederken, yaya ve bisiklet yoluna park edilen araçların çokluğu, kentteki günlük yaşamı zorlaştırıyor. Bunlarla ilgili Zabıta ve İlçe Emniyet Müdürlüğü personelimiz gerekli işlemleri yapıyor ancak bu konuya ayıracak yeterli personelin olmaması da başka bir sorun olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Özel otoparklar ile ilgili çalışma sürüyor
Kent merkezlerindeki özel otopark işletmeleri ile ilgili çalışmanın da sürdüğünü belirten Kolukısa şöyle devam etti: “Bu konudaki yasal mevzuatla birlikte bizim de yaptığımız özel bir çalışma var. Özel otopark işletmelerince alınan ücret konusuna biz müdahale edemiyoruz ancak görevli olduğunu gösterir kıyafet ve ödenen park ücreti karşılığında verilmesi zorunlu olan fiş/fatura gibi belge konusunda hazırladığımız bir çalışma devam ediyor.”

6 ay sonra herkes uyum sağlayacak
Daire başkanlığınca tamamlanan çalışmanın Ağustos 2017’de yürürlüğe gireceğini belirten Başkan Alper Kolukısa; “Belki ilk etapta tepki çekebiliriz, itirazlarla karşılaşabiliriz ancak 6 ay sonra herkes bu duruma uyum sağlayacaktır. Çünkü amaç trafik yükünü azaltmak, insanları yürümeye, toplu taşıma araçlarını kullanmaya ve bisiklete binmeye yöneltmektir. Maalesef kısa mesafelere bile otomobil ile gitme alışkanlığı olan bir toplumuz. Eğer gerçekten insanların bir yerden bir yere gitmesi için illaki araç gerekiyorsa bu durumda ilçenin değişik noktalarındaki otoparkları kullanmasını sağlamaktır.
Bu nedenle Milas’ın değişik semtlerinde katlı otopark kurma çalışmalarımız devam ediyor. Bazı yerler tespit edildi, kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Bunun yanın da Milas Belediyesi ile de Salı Pazarı olarak kullanılan kapalı Pazar yerinin üst tarafına otopark yapma konusunda görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Özellikle Zafer Caddesi ve Ahmet Taner Kışlalı Caddeleri’nde konut sayısının çokluğuna dikkat çeken Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa; “Bu cadde üzerine park edilen araçlardan sabah saat 09.00 ila 17.00 arasında ücret alınırken, akşam 17.00’den sonra ücretlendirme yapılmayacak.
Bu durumda şöyle bir soru akıllara gelebilir: ‘Cadde üzerindeki apartmanlarda oturan vatandaşlar da araçları için ücret ödeyecekler mi?’. Eğer apartmanın kendine ait bir otoparkı varsa vatandaş öncelikle orayı kullanacak. Bildiğiniz gibi çok katlı konutlar yapılırken, planda park alanı göstermeyenler, park ücretini belediyelere yatırıyor. Bu durumda belediyeler de oradaki vatandaşlara bir otopark yeri göstermek zorunda. Dolayısıyla apartman önüne aracını park edenler de ücret ödeyecekler” dedi.