Hep duymuşsunuzdur “ben de hayvan severim ama burada bu kedilere yemek vermeyin sonra alışıyorlar buradan ayrılmıyor hem de her yeri kirletiyorlar” gibi saçma sapan cümleleri. Peki bu kişi gerçekten hayvan sever mi? Yoksa hayvan sever gibi görünmek isteyen biri mi?

Peki hayvan sever kimdir? Hayvan severleri ben iki ye ayırıyorum. Hayvan severler ve havan seçerler diye. Hayvan severler genel olarak etrafında gördüğü kediye köpeğe mama veren, besleyen hatta bu sokakta yapamaz, bu da sokakta yapamaz deyip gördüğü neredeyse bütün hayvanları evine dolduran bir nevi istifçilik yapan kişilerdir. Bu tarz kişiler çevrelerinden de çok tepki alıyorlar. Düşünsenize karşı komşunuzun evinde 50 tane kedi, 20 tane köpek olduğunu siz de rahatsız olmaz mısınız? Bu düşüncede olan kişiler bu kedi köpeğe mama vermenin yanında bunları kısırlaştırayım daha çok üremesinler ve daha sağlıklı ve kaliteli hayat sürsünler diye düşünmeyen hatta bunu söylediğinde karşı çıkıp “olur mu hiç onların da anne baba olmaya hakkı var” der saçma bir savunmaya girerler.

Peki hayvan seçerlerler kimler? Bunlar da sadece cins kedi köpekleri severler hatta sadece kendi evlerinde baktığı kendi kedisi köpeğini severler, sanki onların evlerindeki kedisi köpeği üstün asil bir ırka mensup dünyada eşi benzeri olmayan hayvanlardır. Kapının önündeki kedi köpeğe bir lokma ekmek vermezler hatta “aaa ne pis hayvanlar bunlardan mikrop bulaşır” diye söylenir dururlar.

Bütün bunların dışında olaya daha geniş bir çerçeveden bakan bir kesim var ki bunlarda Hayvan Hakkı savunucuları. Peki hayvan hakkı savunucusu ne demek?  Oysa ki “sevmek” kavramının “hak savunuculuğu”nun altında kalması gerekir. Çünkü hak savunuculuğunda kalp yerine, daha çok aklın çözüm önerileri ön plana çıkar ve büyük çaplı çalışmalar için de böylesi uygundur. Hayvan hakkı savunucuları görmediği, sahip olmadığı, beslemediği milyonlarca hayvanın hakkını savunacak çözümleri uygulamaya geçirmeyi hedefler.

Yüzlerce yıldır hayvanların insanlar için yaratıldığına inanıldı. Bu inanç da insana hayvanı yeme, hapsetme, eğlence aracı olarak kullanma hakkını tanıdı. Hayvan hakkı savunucuları “farklı varlıkların eşit derecede önemsenmesi” gerektiğini söylüyorlar. Sözü edilen sadece kedi köpek değil, deneylerde kullanılan maymunlar, hayvan çiftliklerindeki inekler, yunus parklarındaki yunuslar, sirklerdeki ve hayvanat bahçelerindeki aslanlar, kaplanlar, ayılar ve diğer tüm canlılar. Hayvan severlerden farklı olarak, hayvan hakkı savunucuları, hayvanların ahlaki statülerinin olmadığını bildiği halde onlara karşı ahlaki sorumluluk taşıdıklarını bilen insanlardır. Tıpkı bebeklere, zihinsel engellilere karşı hissettiğimiz sorumluluk gibi.

Olaya biraz daha geniş çerçeveden bakalım, biraz da empati yapalım. Var mısınız bundan sonra bizlerin arasında olmaya, var mısınız “Hayvan hakkı savunucusu olamaya”

Cevabınız evet ise www.haytab.org web sitemizi ziyaret edin, sizi de aramızda görmek isteriz.