7 Eylül Gençlikspor Kulübü Kadın Futbol Takımı Başkanı Mustafa Yılmaz kadın futbolunun sorunlarına değindi.

Futbolda, Türkiye genelindeki lig klasmanlarında en yüksek dereceye sahip Aydın ekibi olan 7 Eylül Gençlikspor bu sezon ki başarısıyla takdir toplamaya devam ediyor. TFF 2. Lig’de ikinci yılını geçiren Kırmızı Beyazlılar, sezona üst sıralar parolasıyla başladı. Sezon başından bu yana 3 galibiyet 1 mağlubiyet alan Aydın ekibi liderin 3 puan gerisinde 9 puanla 4. sırada bulunuyor.

“Aydın’ın İhtiyacı Vardı”


7 Eylül Gençlik Spor’un Başkanlık görevini yürüten Mustafa Yılmaz, böyle bir kulübün bünyesinde olduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, kadın futbolunu tercih etmesinin nedenlerini ve süreçlerini anlattı. Başkan Mustafa Yılmaz, “Yıllardır sporun içinde olduğum için, amatör sporlarda idarecilik yaptım, Türkiye genelinde idarecilik yaptım. Buranın kadın futboluna ihtiyacının olduğunu düşündüm. Çünkü bu futbolu oynamak isteyen sporcular vardı. Onun için de Aydın’da öncü olmak istedik. Bu sebeple bir takım kurduk.” dedi. Kadın futbolunun önemini vurgulayan Başkan Mustafa Yılmaz, “Erkek futbolunu yeterince yapan var. Buradaki tüm spor camialarını ve kulüplerini tanıyorum. Kadın futbolunu ilerletmek biraz daha incelik istiyor. Erkeklere nazaran daha hassasiyet istiyor. Tabi bu ilerlemede kulüp ve aile iş birliği çok önemli. Ailelerle, kulüplerle ve öğretmenlerle geçmişten gelen bir birlikteliğimiz olduğu için kadın futbolunu birlikte götürüyoruz. Sadece merkezdeki aileler değil ilçelerdeki aileler de futbol oynamak isteyen kızlarımızı bize emanet edebiliyorlar. Ayrıca biz Aydın’la sınırlı kalmadık, civar illerden de destek almaya başladık. Tabi biz burada bürokrasiyi, sistemi, talimatları bilerek hareket ediyoruz.” dedi.


“Pozitif Değil Negatif”


Federasyonun kadın futbolu konusunda sınıfta kaldığını, yeterli düzeyde katkı vermediğini belirten Başkan Mustafa Yılmaz, “Bahsettiğimiz Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ise bana göre pozitif değil negatif ayrımcılık yapılıyor. Bugün Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nden (UEFA) TFF’ye bir destek geliyor. Düzenlemeye göre federasyonların bünyesinde kadın ligleri olmazsa o ülke uluslararası organizasyonlara katılamıyor. Bunun gibi kadınlara tanınan bir olanak varken biz TFF’den yeterli desteği göremiyoruz. Federasyon’da yöneticilik yapan arkadaşların çoğu profesyonellikten geldiği için kadın futbolunda sistemin nasıl işlediğini bilmiyorlar. Bizim de talebimiz şu, nasıl amatör işler kurulu var, profesyonel işler kurulu var, eşit statüde kadın ligleri departmanı kurulsun. Burada da 8-10 kişilik kadın futbolu yöneticisi arkadaşlar görevlendirilsin. Biz kendi statümüzü kendimiz hazırlayalım. Kendimiz derken kulüpleri kastediyoruz. 2 yıldır 24 bin, 25 bin km. deplasmanlara yolcuk yapıyoruz. Mesela ilk hafta Trabzon’a gittik. Cuma gününden yola çıktık. Takımımızın hepsi öğrenci. Şimdi bu çocuklar okuldan kaldı. Dönüşte de Pazartesi öğleden sonra geldik. Maddi yetersizlikten dolayı uçak kullanamıyoruz. Çocuklar maçtan çıkıp okula gidiyorlar. Bizim için yarışma ikinci planda, önceliğimiz eğitim. Biz aynı zamanda gittiğimiz deplasman şehirlerde kültürel etkinliklerden geri de kalmıyoruz. Mardin’e gittiğimiz de Sıla dizisinin çekildiği yerlere gittik, Sivas’ta Madımak Oteli’ne gittik, İlk meclise gittik, İstanbul’da Sultan Ahmet’e gittik. Mardin’e gideceğimiz zaman telefonumuz çaldı arayan Mardin’in teknik direktörüydü. Kendisi Aydınlı bir arkadaşımız. Bize, konaklamadan gıdaya kadar her konuda yardımı oldu. Nusaybin Başkanı akşam yemeği için bizi evinde misafir etti. Biz bağdaş kurduk onun yer sofrasına oturduk. Bu durum maddiyatla açıklanabilecek bir husus değil yani. Oradaki kültürü kızlarımıza yaşattık. İnsanlar, bizim bu işi nasıl yapacağımızı sorgularken, biz orada yaşamayı öğrendik. Ağrı’da 40 cm karın içinde bize termosla çay ikram ettiler. İşte, federasyondaki kişiler bunları bilmiyor. Kaloriferli, mis gibi yerlerde seyahatlere alışmışlar. Bu sahaya inecekler, buraları görecekler.” ifadelerini kullanarak tepkisini dile getirdi.

Kulüpte aidiyetin yüksek seviyelerde olduğunu vurgulayan Başkan Mustafa Yılmaz, “Geçen sezon lig bittiğinde, futbolcularımız birbirine sarılarak ağladılar. İşte biz orada gurur duyduk. Mühim olan o aidiyeti, takımdaşlığı, arkadaşlığı yansıtabilmek. Biz o tatlı gözyaşlarını gördüğümüz zaman hedefimize ulaşmış oluyoruz. Burada bir kadın yetiştirmek, 100 kişiyi, 1000 kişiyi yetiştirmek demek. Büyük bir çoğunluğu yarın eğitimci olacak.”


“Bizim de Hakkımız”


Adnan Menderes Stadında sadece bir takımın müsabakalara çıkmasını haksız bulduğunu söyleyerek gerekli başvurularda bulunacaklarını belirten Başkan Mustafa Yılmaz, “Şuanda Aydın’ın, ulusal liglerdeki en yüksek temsilcisi 7 Eylül Gençlik Spor Kulübü. Geçmiş yıllarda 3. Ligde takımlar vardı fakat şuan yok. Onun için biz de önümüzdeki günlerde müracaatımızı yapacağız. Bu sahadan biz de faydalanmak istiyoruz. Onaylamalarını ümit ediyoruz. Kızlarımız da böyle bir statta, böyle bir sahada oynamayı fazlasıyla hak ediyorlar. Kızlarımız da bu konuda bize serzenişte bulunuyorlar. İnşallah önümüzdeki günlerde başvurularımızı yapacağız.” dedi.

Başkan Mustafa Yılmaz bu sezon ki hedeflerine de değindi, “Geçen sene biz bu ligi tanıdık. Hedefimiz ligi orta sıralarda bitirmekti. Bu hedefi tutturmuştuk. Bu sezon ki hedefimiz ise yukarıları zorlamak. Bir iki eksiğimiz var, o eksiklikleri de ara devrede tamamlayabilirsek takımımızı 1. Lig’e çıkarmak için çaba sarf edeceğiz. Buraya Beşiktaş, Ataşehir, Konak gibi takımları getirmek istiyoruz. Böylelikle tribünlerimiz de dolacaktır. Çünkü kadın futbolu biraz daha cezbedici.” dedi.

“Ayrımcılık Yapılmamalı”


Kadınların sayısının hem sahada hem de tribünde artması gerektiğini düşünen Başkan Mustafa Yılmaz, “Geçtiğimiz yıllarda, tribünlerde istenmeyen olaylardan dolayı seyircisiz oynama cezası alan takımların maçlarına kadın taraftarların girmesini serbest hale getirdiler. Ben kadınlarımız adına üzüntü duyuyorum bu uygulamadan. Burada ayrımcılık yapılmamalı. Cezalı olan bir müsabaka kadın seyirciler için ücretsiz yapılıyor, böyle bir şey olabilir mi? Bunu doğru bulmuyorum. Kadınlarımız çocuklarımız, sadece cezalı olan değil her maça gidebilmeli. İşte spor ve seyirci kültürü oturmadığı için bu uygulamalara başvuruluyor.” diyerek tespitte bulundu.


“Desteğe İhtiyacımız Var”


Maddi konularda zorlandıklarını ifade eden Başkan Mustafa Yılmaz, “Ekonomik destek yönünden sıkıntı yaşıyoruz. Aydınlılar hiç destek olmuyor diyemem fakat bizim buralardaki genel ve yerel yönetimlerden beklentilerimiz var. Burada bir sürü işverenler var. Çok büyük bir beklentimiz yok. Bizim 20-25 tane deplasmanımız var. Her deplasmanımızı 2 tane iş veren üstlense, bir deplasman aracımızın maliyetini bir işveren üstlense çok güzel olur. Sadece Aydın’da değil Türkiye genelinde, mevki makam sahipleri tüm fotoğraflarda var ama bir tek icraatta gözükmüyorlar. Yardımcı olan arkadaşlarımız var, onlara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ama destek olmayan birçok kurum, kuruluş veya kişiler var. Belki hata bizimdir. Kendilerine doğru biçimde ulaşamadık.” diyerek Aydınlılardan destek beklediklerini hatırlattı.

Haber: Fatih Baştürk Dal