Aydın İş Kadınları Derneği (İŞKAD), Aydın Ticaret Odası (AYTO) Kadın Girişimcileri ve Aydın Ticaret İl Müdürlüğü ortaklığıyla “Kooperatif Atölyesi Eğitim” programı düzenlendi. AYTO Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen eğitimde, girişimci kadınların kooperatif kurarak kendi markalarını oluşturmaları hedefleniyor.

Eğitimin açılış konuşmasını gerçekleştiren İŞKAD Başkanı Belgin Çekmen Altay, geçtiğimiz yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde AYTO işbirliği ile yapılan programla Aydınlılara bir kooperatif atölyesi kazandırdıklarını hatırlattı. Atölyede yapılan çalışmalar neticesinde genel bir eğitime ihtiyaç olduğunu gördüklerini belirten Altay; “Ticaret İl Müdürlüğümüz ile görüştük ve derneğimiz adına GEKA’ya bir eğitim programı yazdık. Projemiz geçti ve en az 50 kadınımızı 2 grup şeklinde burada eğitime alacağız. Bir kişinin gücü önemli ama 7-8 kişinin gücü çok daha farklı. Aydın’da herkes bireysel olarak bir iş başarıyor ama maalesef bir araya gelerek bir iş yapma kültürü biraz oturmuyor. Bizim en çok önemsediğimiz konulardan birisi bu. Kooperatif adıyla çıktığımız ve devletinde önüne açtığı bu sistemi biz de Aydın’da kendimize görev edindik ve yolumuza devam ediyoruz” dedi.

Gerçekleştirilecek eğitimler sonrasında en az 7 kadının bir araya gelerek kooperatif kurmaları durumunda, AYTO Kooperatif Atölyesinin 6 aylık ücretsiz danışmanlık şeklinde hizmet vereceğini ifade eden Altay, Kuşadası’nda atölyeye katılan kadınların Kuşadası’nda MODANKA markasını yarattıklarını ve bu eğitimlerden sonra da ikinci, üçüncü markaların da yaratılmasını amaçladıklarını belirtti.


“Her zaman desteğe hazırız”


Aydın İş Kadınları Derneği'nin, Güney Ege Kalkınma Ajansı'na başvurusu sonucunda Ticaret İl Müdürlüğü ve Aydın Ticaret Odası ortaklığı ile ortaya çıkmış olan "Güçlü Kooperatif Güçlü Ekonomi" isimli projenin oluşturulduğunu ifade eden Aydın Ticaret İl Müdürü Şeref Yazıcı; “Bu projenin yürütülerek sonuçlandırılmasında, belirlenen hedeflere ulaşılmasında, sonucunda kuruluşuna teşebbüs edilecek kooperatiflerin kuruluşunda ve faaliyetleri süresince İl Müdürlüğümüz olarak ilgili mevzuatlar kapsamında gereken desteği ve yardımlaşmayı sağlayacağımızı, gerektiğinde Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ile gerekli koordinasyonu sağlayarak eğitim desteği sağlanmasına katkı vereceğimizi belirtmekte yarar görüyorum” dedi.



Kooperatifler, insanların bir araya gelerek sosyal, ekonomik ve kültürel amaçlarına demokratik karar verme yoluyla ulaşmalarını sağlayan bir girişim modeli olduğuna da dikkat çeken Yazıcı; “Paylaşmanın, dayanışmanın yardımlaşmanın, güçlü sermaye karşısında rekabet edebilmenin önemli bir yoludur. Dünya genelinde 1 milyara yakın insan kooperatiflere ortaktır. Bu geniş katılım tabii ki büyük boyutlarda ekonomik getiri de sağlamaktadır. İster toplumsal yarar ister istihdam yaratmak, isterse üretim yapmak amacıyla kurulmuş olsunlar, kooperatifler her durumda kadınlar için bir etkileşim ve dayanışma imkanı sağlamaktadır” dedi.

2023 yılında ülkemizin önemli hedeflerinden birisinin de milli geliri 2 trilyon dolara çıkararak, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak olduğuna dikkat çeken Yazıcı; “Bu doğrultuda ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadınların bir işletme modeli olan kooperatifler yoluyla üretim süreçlerine dahil edilerek, ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasına ciddi katkılar yapılabileceği değerlendirilmektedir. Bunun sağlanmasında da Kadın Kooperatif Girişimciliği önemli araçlardan biri olacaktır. İlimizde faaliyet gösteren 302 kooperatif, kooperatifçilik yönünden önemli bir konuma sahiptir” dedi.

Gerçekleştirilen eğitime İŞKAD Başkanı Belgin Çekmen Altay’ın yanı sıra Aydın Ticaret İl Müdürü Şeref Yazıcı ile 42 kadın girişimci katıldı.

Haber: Uğur Eser