Zahrettin Çelik’in yaratıcısı olduğu Kazasız Kul Olmaz isimli eğitsel gösteri Aydın Hidayet Sayın Kültür Merkezi’nde sahnelendi.

Birçok oyunda olduğu gibi Atabey Organizasyon’un özverili çalışmalarıyla Aydınlı seyircilerle buluşan Kazasız Kul Olmaz oyununun sanat danışmanlığını Zihni Göktay yapıyor. Ünlü oyuncu Ceyhun Fersoy’un seyirciyle buluştuğu oyunda, izleyici katılımlı skeçler sergilendi. Hidayet Sayın Kültür Merkezi’nde gerçekleşen gösteriye Aydın Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik, Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semra Şener, Efeler Belediye Başkan Yardımcısı Özgür Alkaç, CHP Efeler İlçe Kadın Kolları Başkanı Özlem Ekiz katıldı.

“Her şey Aydın için”


Ticari kaygıyla değil yaşadıkları şehir için bu kültür ve sanat organizasyonlarına giriştiklerini belirten Atabey Organizasyon’un Sahibi Bedrettin Atabey, Aydın’a katkıda bulunmak için çabaladıklarını vurguladı. Bedrettin Atabey, “Yaklaşık 10 yıldır Aydın’da kültür sanat etkinlikleri organizasyonu yapıyoruz. Yaptığımız tüm işleri sanat için yapıyoruz. Yaklaşık 5 yıldır da Aydın’ın sanata ve kültüre bakış açısı değişti. Bu değiştikçe de bizim işler daha yoğunlaştı. Çoğu oyunlarda kapalı gişe oynuyoruz. Özellikle tiyatro alanında bu da bizi memnun ediyor. Yani bunun biz ticaretini yapmıyoruz, gerçekten kültüre sanata hizmet olsun diye yapıyoruz. Talep arttıkça biz de bu talebe elimizden geldikçe bu talebi doldurmaya çalışıyoruz. Biz iyisini getirdikçe insanlar daha iyisini istiyor. Bu kültürde olsun sanatta olsun her alanda böyle yani siz bir şey verdikçe insanlar bir üstünü daha istiyor. Mesela bugün sıradan oyunları da alıyoruz. Çok popüler olan oyunları da alıyoruz. Biz iyi bir iş çıkarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.


“Sadece oyun değil”


Oyun öncesinde açıklamalarda bulunan projenin yaratıcısı Zahrettin Çelik, Kazasız Kul Olmaz’ın sadece bir tiyatro oyunu olmadığının altını çizdi. Çelik, “Şöyle 2009 yılından beri bu projeyi sürdürüyoruz. İş ve trafik kazalarına dikkat çekiyor. Amacımız bu kazaları azaltmak sanatı iyileştirmek. Aynı zamanda yollarda bizim bazı görevlerimiz var. Motosiklet ile ambulansların yolunu açıp daha erken hastaneye varmasına vesile oluyoruz. Kaza olduğunda ilk yardımda bulunuyoruz. Kavgalar olduğunda onları bertaraf ediyoruz. Bu oyun da aslında onun uzantısı. 70 dakika tek perde şeklinde süren oyun 7’den 70’e seyirciler de yer alabiliyor. Aynı zamanda seyircilere birkaç soru yöneltiyoruz, bilene ilk yardım seti hediye ediyoruz. Oyunumuzun yüzde altmışı komedi yüzde kırkı ise bilgiler içeriyor. Ceyhun ile beraber bu oyunları oynuyoruz. Ben trafik polisi oluyorum. Aziz Yıldırım trafikte skeci var. Ehliyet ruhsat istiyorum. Erman Toroğlu ‘Uğurcum oynat’ skeci var. Mahsun Kırmızıgül skeci ile iş güvenliğini anlatıyoruz. Bu bir tiyatro oyunu değil eğitsel gösteri olarak geçiyor. Stand-up değil kesinlikle, eğitsel gösteri olarak seyircileri de içine alabiliyor ve aynı zamanda interaktif bir yapısı var” ifadelerini kullandı.



 

“Aydınlılar çok sıcak insanlar”


Daha önce Aydın’a birçok kez geldiğini belirten ünlü oyuncu Ceyhun Fersoy, “Bu herhalde benim Aydın’a 4’üncü veya 5’inci gelişim. Oyunla birlikte gelmiştik. Zaten insanları çok sıcak çok güzel karşılanıyoruz her yerde. Buradan şunu söylemek istiyorum; sadece Bodrum yoluna gitmek için Aydın’dan geçilmesin. Yani Aydın’a şehre kadar gezilsin, hatta iki üç gün gezmek lazım çok güzel bir şehir. İnsanları çok sıcak gerçekten sabah geldim hani ben Ceyhun’um diye demiyorum bunu ama normal Ahmet-Mehmet de olsa ünlü ünsüz hiç fark etmez herkese gülerek konuşuyorlar sıcaklar yani. O yüzden Aydın çok güzel bir şehir. Aydın’a 5’inci gelişim olağanüstü seyirci ile karşılaşıyoruz. Komedi oyunu ile de geldik dram ile de geldik çocuk oyunu ile de çok geldim buraya. Yani seyirci bilinçli. Bunu ben İstanbul olarak söyleyeceğim ama genele de yaymak lazım. Son üç dört yıldır tiyatroya inanılmaz ilgi var. Yani tiyatro altın çağını yaşıyor arkadaşlar. İnsanlar mesela eskiden dolup taşıyor salonlar derlerdi yer kalmazdı. Gerçekten oralara geldik ve çok mutluyum. Ben bu işi sonuna kadar da yapacağım. Bizim mesleğimiz bu sahnede. Bu bir sosyal sorumluluk projesi ama biz bunu çok güzelleştirdik seyirci ile interaktif oynuyoruz çünkü. Bu işin asıl mimarı Zahrettin. Kazasız Kul Olmaz projesi, bir kazazede olarak bana çok güzel geldi. Daha nasıl güzelleşebilir diye düşündük. Seksenler dizisini yazan Caner Karaüç arkadaşımıza da anlattık, o da çok güzel yazdı. Arada bir eledik ama şu, çok güzel bir sosyal sorumluluk projesine imza attık” ifadelerini kullandı.


“En büyük arkadaşımız beklemek”


Kamera önü ve sahne oyunculuğu arasındaki farkı anlatan Ceyhun Fersoy, “Kamera önü çok basit. Kamera önünde diliniz sürüştüğü zaman çekim kesiliyor, sinemada da aynı şekilde. Sahnede öyle bir şey yok, kestik baştan alacağız diye bir şey yok. Sahnede aktrislerin ve aktörlerin zeki olması gerekiyor. Birbirimizi kollamamız gerekiyor. Yani ben şimdi burada tek başımayım ama aslında dört beş kişilik bir ekip var. Biz birbirimizi kolluyoruz. Diğer oynadığımız oyunlarda da öyle. O yüzden biz bunun okulunu okuduk. Bizim mesleğimiz bu. Benim canım çok sıkılıyor bazen yani iş olmadığı zaman ‘Başka bir iş mi yapsan?’ diyorlar. Niye yapayım abi? Yani ben bankacıya ‘Abi bankacılık yapma git başka bir şey yap’ diyebilir miyim, diyemem. Ben okuldan sonra yedi sekiz yıl iş yapmadım. O kadar çok arkadaşım var ki okuldan sonra oyunculuğu bırakan. Sabretmek lazım bekleyeceğiz abi, bizim oyunculukta ki en büyük arkadaşımız beklemek” dedi.


Kemerler bağlanmadan oyun başlamıyor


Başrolleri Ceyhun Fersoy ve aynı zamanda oyunun yazarı olan Zahrettin Çelik tarafından paylaşılan Kazasız Kul Olmaz oyunu, alışılmış tiyatro oyunlarından farklı olarak oyuncular sahneye çıkmadan önce seyircilere koltuklarındaki emniyet kemerlerini takmaları yönünde yapılan anonsla birlikte başladı. Seyirciler, emniyet kemerleri takılı bir şekilde oyunu izledi.

Gösteri sonunda ise sponsorlara plaket ve çiçek hediye edildi.

Haber: Türkan Koçak / Fatih Baştürk Dal