Kafeleri ve eğlence mekanları ile Efeler’in en işlek caddelerinden olan Kâzım Karabekir Caddesi (Sevgi Yolu) ile bağlantılı olan 1905 Sokak’ta, Efeler Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nün Mayıs ayında tamamladığı çalışmalar ve uygulanan yeni ışıklandırma sistemi Efeler halkının beğenisini toplarken, sokağa ünlü mimar ve gazeteci Aydın Boysan’ın adı verildi. Bambaşka bir kimliğe bürünen Aydın Boysan Sokağı, Efelerli vatandaşların da katılımıyla törenle açıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Aydın Boysan’ın bir kentin nasıl olması gerektiği konusunda önemli çalışmaları olduğunun altını çizerek “Bugün çok mutlu olduğumuz bir işin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu sokağımıza Aydın Boysan ismini koymayı uygun bulduk. Aydın Boysan yüksek mimar ve 55 yıllık meslek yaşamı içerisinde kentlerin nasıl olması gerektiği konusunda çok önemli bilgi ve belgeleri olan, bunları da yaşama aktarmış olan bir kişi. Yalnız bununla da değil kentlerde nasıl yaşanılacağı konusunda da topluma bilgi veren birisi. Meslek yaşantısının mimarlık olması sebebiyle Mimarlar Odası’nın ilk kurucu üyesi ve ilk genel sekreteri. 55 yıllık meslek yaşantısı boyunca 1,5 milyon metrekarelik inşaata imza atmış bir kişi. Birçok önemli işe imza atarken benim için en ilginç olanı ise Hakkari Hükümet Konağı’nı yapmış olmasıydı. Birçok ulusal ve uluslararası mimarlık ödüllerinin sahibi ve aynı zamanda da 34 kitap yazmış birisi. Bizim için bir büyüğümüz ve bir değerdi. Bu değerin bu sokakta isminin yaşatılmasını da bizim için bir vefa olarak gördük” dedi.

“Münir Özkul Sokağı olacak”


Aydın Boysan ile aynı gün vefat eden usta sanatçı Münir Özkul’un da adınının da verileceğinin müjdesini veren Başkan atay; “Aydın Boysan, 5 Ocak 2018’de yaşamını yitirdi ve yine aynı gün usta sanatçı Münir Özkul da yaşamını yitirdi. Ben onları ayırmak istemedim ve bu sebeple bu sokağın adı Aydın Boysan, alttaki sokağın adı da Münir Özkul olacak. O sokağımızı da güzelleştireceğiz, yapacağız, bütün arkadaşlarımız ve esnafımız ile birlikte. Bu sokağın esnafımıza hayırlı olmasını diliyorum, bol kazançlar getirmesini diliyorum” dedi.

“Aydın Boysan’ın adı yaşatılacak”


Yenilenen sokak, 2018 yılında vefat eden usta gazeteci ve mimar Aydın Boysan’ın adını taşıyacak. Boysan, Hakkari Vilayet Konağı, Hürriyet Medya Towers, Mimar Sinan Üniversitesi Kültür Merkezi ve daha birçok önemli projenin mimarı olmasının yanı sıra kaleme aldığı 34 kitap ve çeşitli gazetelerde yazdığı köşe yazılarıyla Türk basınının efsanelerinden biri olarak anılıyor.

Gerçekleştirilen açılış törenine katılamayan Aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un da tebrik mesajı okunurken, açılış töreninde Başkan Atay’a tiyatro oyuncuları Emre Kınay ve Buket Dereoğlu, Hasanefendi Mahalle Muhtarı Ünal Aktaş, siyasi parti temsilcileri ile Efelerli vatandaşlar eşlik etti. Konuşmaların ardından sokağın girişine yapılan Aydın Boysan büstünün açılışı gerçekleştirildi. 

Haber: Uğur Eser