Bilimsel adı Tadorna ferruginea olan angıt kuşu önce el heykelini kondu. Daha sonra sahile inen angıt’ı vatandaşlar denize doğru uçurmaya çalıştı. Ancak her defasında tekrar sahildeki kayalara dönen angıt’ın yakalanması için Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne (EKODOSD) haber verildi.

EKODOSD bir gün misafir etti

Kepçe yardımıyla yakalanan angıt EKODOSD merkezine getirilerek veteriner tarafından sağlık kontrolleri yapıldı. Dişi olduğu belirlenen angıt’ın üzerinde herhangi bir yara izine rastlanmazken, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü angıt’ı bir gün süreyle misafir etti. Angıt, uçmasında bir sorun olmadığından ertesi gün Bahattin Sürücü tarafından doğal yaşam alanına bırakıldı.

Kimi yerde kaz kimi yerde ördek olarak bilinen angıt’ın adı birçok yerde Angut olarak söylendiğini açıklayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, görsel güzelliğiyle dikkat çeken, gövdesi koyu turuncu-kızıl renkli bir ördek türü olan angıt’ın ördek, kaz ve kuğu ailesi olan anatidae familyasının bir üyesi olduğunu söyledi. Angıt’ın boynunda ince siyah bant olanlarının erkek olduğunu belirten Sürücü, dişilerin boynunda siyah bant olmadığını, angıt’ların kaçak olarak yakalanıp evcilleştirildiklerinin de görüldüğünü ifade etti.

Avlanması kesin olarak yasak

Avlanması yasak olan angıt’ın koruma altında bir tür olduğunu kaydeden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü sözlerine şeyle devam etti: “Angıt kuşunun en önemli özelliği eşine olan bağlılığıdır. Eşlerine çok sadık olan angıtların, eşi öldükten sonra adeta arkasından yas tutarcasına üzüldükleri görülmektedir. Tekrar eş bulmakta zorluk çektiklerinden avlanmaları kesin olarak yasak olan koruma altında bir kuş türüdür. İnsanlara da önemli mesaj veren bu özellikleri nedeniyle birçok yerde hikayeleri ve şiirleri bulunmaktadır. Bölgemizde Büyük Menderes Deltası’nda, Bafa ve Azap göllerinde yoğun olarak görülmektedir. Muhteşem bir güzelliği olan angıt kuşunun neslini devam ettirmesi ve yaşam alanlarının korunması için herkesin duyarlı olması gerekir.”

Haber: Nazan Ağırbaşer