3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde kurum müdürleri Atatürk Özel Eğitim Meslek Okulu’nu ziyaret etti. Efeler’de bulunan Atatürk Özel Eğitim Meslek Okulu’nda, Tarım Atölyesi'ne katılan İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş ve diğer kurum müdürleri, tulum ve çizmeleri giyerek ürün hasadı yaptı.

1992 yılında “Eğitilebilir Çocuklar Okulu” adıyla eğitim hayatına başlayan Atatürk Özel Eğitim Meslek Okulu, bünyesinde barındırdığı atölyeler ile zihinsel engelli çocukları hayata kazandırmaya devam ediyor. Dünya Engelliler Günü kapsamında Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde Aydın’da bulunan diğer kurum müdürleri Tarım Atölyesi’ndeki çocuklar ile birlikte uygulama dersine katıldı. Öğrencilerle birlikte tulum ve çizmeleri giyen müdürler, bahçede toprak işleyerek, ürün hasadı yaptılar.

Yerel Yönetimlere Seslendi


Atatürk Özel Eğitim Meslek Okulu’nun farklı bir özel eğitim okulu olduğuna dikkat çeken Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş; “Burada öğrencilerimize tarım, el sanatları, marangozluk gibi çalışmalar ve beceriler kazandırıyoruz. Aslında burası bir üretim yeri ve çocuklarımız burada üreterek, değişik meslekleri öğreniyorlar. Buradan mezun olduktan sonrada hayata atılıyorlar. Geçen yıl İŞKUR ile yapılan protokol gereği buradan mezun olan kardeşlerimiz mesleklerine uygun bir işe yerleştirildiler. Bu çocuklar, bizim çocuklarımız ve onları kazanmamız, hayata hazırlamamız lazım” dedi.

Engelli bireylerin en büyük sıkıntılarının mezun olduktan sonra başladığını ifade ederek yerel yönetimlere seslenen Okumuş; “Bu gençlerimize burada kazandırmış olduğumuz meslek ve becerileri ile istihdam sağlamalıyız. Buradan yerel yönetimlere de sesleniyorum. Onlarında bu konuda çocuklarımıza destek vermesi gerekiyor. Daha önceki yıllarda down sendromlu kardeşlerimiz için kafeler vardı, kafe işletiyorlardı. Yerel yönetimlerle iş birliği ile yapılabilir ve bu gençlerimiz hayata kazandırılabilir. Özel eğitim konusunda ilimiz yeterli değil, bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Yeni okullar açmak için çabalarımız var. Buradakiler hafif düzeyde daha ağır olanları var. Onlar için biz en azından yaşam becerilerini kazanmaları yönünde bu okullarımıza öğrencilerimize yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu vesile ile okul müdürümüz Ali Bey’e teşekkür ediyorum güzel bir ortam oluşturmuş, çocuklarımız için güzel çalışmalar yapmış. Her şey çocuklarımız için geleceğimiz için” dedi.


“Eve gitmek istemiyorlar”


Okul Bünyesinde 123 hafif düzeyde zihinsel engelli öğrencilerinin ve 6 adet atölyelerinin olduğunu ifade eden Okul Müdürü Ali Şahin; “Öğrencilerimiz, atölyelerimizde mezun olduktan sonra hayatta kullanabilecekleri becerileri kazanıyorlar. Tek başlarına kimseye muhtaç olmadan yaşamlarını sürdürebilecekleri becerileri kazandırmaya çalışıyoruz. Bizim için ekibimiz tarafından öğrencilerimize değer verilmesi ve sevilmesi çok önemli. Öğrencilerimiz buradan eve gitmek istemiyor, okulunu çok seviyor. Bizim için önemli bir şey. Buradan mezun olan öğrencilerimizi hayata hazırlamak dışında onları E-KPSS sınavına hazırlayıp devlet memuru yapma şansımız var. Çocuklarımızın ekonomik ayakları üstünde durabilmeleri için buda çok önemli. Hem meslek kazandırıyoruz hem de devlet memuru yapma çalışmalarımız var. Kendi okulumuzda çalışan 2 personelimizde bu okulumuzdan memnun bu da çok sevindirici bir olay. İl Milli Eğitim müdürümüzde personelimizin kendi okuluna verilmesi konusunda desteği oldu. Buda okuyan öğrencilerimiz için de iyi bir model oluyor” dedi.


“Engelli bireyler ile çalışmayı bilmemiz gerekiyor”


Engelli bireylerin hayata kazandırılmasında tarımın çok önemli bir alan olduğunu ifade eden Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Seyfi Bozçelik; “Tarım alanı, hem çocukların enerjilerini boşaltabilmesi adına hem de rehabilitasyon süreci açısından çok önemli. Bir de okul ortamında olması çocuklara ayrı bir keyif katıyor. Çünkü okula gelmiş eğitim almış oluyorlar. Bunun yanında önemli olan özellik çocuklarımızın zihin olarak hayata hazırlanmış olmalarıdır. Bu çalışma Aydın ili açısından çok önemli bir noktası, Aydın tarım ağırlıklı bir şehir ve çocuklarımızın çilek tarlalarında çalışmasından seralarda çalışmasına kadar bir altyapı oluşturulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise engelli bireylerle çalışmayı bilmek gerekiyor. Engelli bireylerimiz için kıymetli çalışmalar yapıyoruz ama eğer bir engelli bireylerin sıkıntıları, çalışma süreleri gibi hususlar bilinmemesi durumda gerekli performans alamadıkları söyleniyor. Bu yüzden bizim iş yerlerine engelli bireyler ile nasıl çalışılması gerektiğine dair eğitimler de vermemiz gerekiyor” dedi.



KOSGEB Müdürü Sadullah Dülger ise engelli bireylere ve ailelerine KOSGEB’in iş yaşamlarında destek verdiğini ve engelli bireylere KOSGEB’in pozitif ayrımcılık yapmak için bulunduğunu söylemek üzere burada olduklarını ifade etti. Okul ziyaretinde diğer atölyeleri de gezen müdürler, yapılan çalışmalar hakkında atölye öğretmenlerinden bilgi aldılar.

Gerçekleştirilen ziyarete Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş’un yanı sıra Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürü Seyfi Bozçelik, Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özmen, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Murat Bildik, KOSGEB Müdürü Sadullah Dülger, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Cenap Filikçioğlu ve Okul Müdürü Ali Şahin katıldı.

Haber: Uğur Eser