Tralleis Fotoğraf Topluluğu’nun (TFT) ‘2014-2017 Ortaya Karışık’ isimli karma fotoğraf sergisi yoğun bir katılımla açıldı. Türkiye’nin ve Dünyanın birçok yerinden Aydınlı fotoğraf sanatçıları tarafından çekilen fotoğraflar sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 

2014 yılında, fotoğrafa gönül vermiş beş Aydınlı arkadaş tarafından kurulan topluluk, bugün 13 üyesi ile fotoğraf üretmeye devam ediyor. 3 yıllık bir çalışmanın ardından ortaya çıkan ‘2014-2017 "Ortaya Karışık" fotoğraf sergisi topluluğun dördüncü sergisi.

 

13 fotoğraf sanatçısının 90 eserinin yer aldığı serginin açılışı Mili Aydın Bankası’nda gerçekleşti. Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay’ın da katıldığı sergi açılışına sanatseverlerin de ilgisi yoğundu.   

Topluluğun kurucu üyelerinden Behiç Alparslan, uzun zamandır böyle bir fotoğraf sergisi açmayı düşündüklerini ifade ederek, “ 2014-2017 Ortaya Karışık sergimiz karma bir sergidir. Esprili ve akılda kalıcı olması için bu ismi verdik. Bu serginin ayan zamanda kataloğu da çıkacak” dedi. 



Fotoğraf sergilerinin son zamanlarda bu kadar izleyiciyle açılıyor olmasının mutluluk verici olduğunu ifade eden Alparslan, “Fotoğraflarımızın ortak özelliği odağına insanı koymasıdır. Bu sergide Türkiye’nin ve Dünyanın birçok yerinden çekilmiş fotoğraflar mevcut. Dört yıldır disiplinli bir şekilde güzel bir şeyler ortaya koymaya çalışıyoruz. Her an milyonlarca insan fotoğraf çekebiliyor. Ama önemli olan toplum için fotoğraf üretmektir” diye konuştu.  

Sergideki çalışmaların 250 TL fiyatla satın alınabileceğini belirten Alparslan, “Sanat eserlerine varlıklı kesimlerin çok fazla ilgisi olmuyor. Genellikle eğitimli insanlar tercih ediyor, onların da bütçeleri çok kısıtlı. Dolayısıyla biz mümkün olduğu kadar düşük fiyatlarla satış yapmaya çalışıyoruz. Dört sergimiz de herhangi bir sponsorluk desteği olmadan tamamen üyelerin desteği ile açıldı” şeklinde konuştu. 



Açılışta konuşan Aydın Vali Yardımcı Faruk Günay, fotoğrafın artık herkes tarafından çekilebildiğini, ama fotoğraf çekmek ile fotoğraf sanatıyla uğraşmanın arasında çok büyük farklılıklar olduğunu vurguladı. Bu konu hakkındaki düşüncelerini bir anısıyla anlatan Günay, “Ankara’da bir fotoğraf kulübüyle geziye gittim. Arabayla gezerken fotoğrafçılar burada duralım deyip arabadan iniyorlardı. Ben de onlarla birlikte inip etrafı dolaşıp geziyordum. Az sonra fotoğraf sanatçılarından biri çektiği fotoğrafı bana gösterdi. İnanırmısınız aynı yere ben de bakmışım, görmüşüm. Ama o bir kare yakalamış ki benim onu görmüş olamam söz konusu değil. Ben bakıyorum ama o görüyor. İşte fotoğraf sanatçılığı böyle bir şey” diye konuştu. 

Sergi 9 Kasım’da Ayvalık’ta, ilerleyen tarihlerde ise İzmir ve İstanbul’da sergilenecek.

 Haber: Güllü Suh