Çok sayıda hasarlı konutun boşaltıldığı Kuşadası’nda ikamet ettiği eve güvenmeyip daha sağlam ev arayışına geçen vatandaşların eklenmesiyle kiralık konut bulmak adeta imkânsız hale geldi. Kira fiyatları bir ay içerisinde ortalama yüzde 25 ile yüzde 50 oranında artarken, son 5 yılda yapılmış ve depreme karşı dayanıklı olduğuna inanılan yeni evlerin kira fiyatları ise ikiye katlandı. Daha bir ay önce 2 bin lira olan ortalama bir evin kirası 3 bin liraya çıkarken, deprem yönetmeliğine göre yapılmış yeni projelerde ortalama bir evin kirası 5 bin lirayı buldu.

Fırsatçılara tepki

Deprem yüzünden evini boşaltmak zorunda kalan vatandaşlar talep arttığı için fırlayan kira fiyatlarına isyan ederken, fırsatçılık yapanlara büyük tepki gösterdi. Lebi derya yeşillikler içerisinde bir sitede ve çok güzel bir evde bin 600 lira kira öderken evini boşaltmak zorunda kalan Tahir Dinçer, çok daha kötü bir noktada ortalama bir evi 2 bin 500 liraya tuttuğunu belirterek, çok sayıda emlakçı tanıdığı olmasına rağmen sınırlı sayıda kiralık konut görebildiğini, kiraya çıkan sağlam konutların saatler içerisinde kiralandığını söyledi. Ev bulduğu için şanslı olduğunu kaydeden Tahir Dinçer, “İnsanların en doğal haklarından biri de barınma hakkıdır. Ancak ev ararken fırsatçıların konut fiyatlarını nasıl manipüle ettiğine, şişirdiğine şahit oldum. Ben bütçemi biraz zorlayarak ev bulabildiğim için şanslıyım. Ancak bu kış kıyamette az sayıdaki yüksek fiyatlı kiralık evleri tutma şansı olmayanlar ne yapacak bilemiyorum. Bu adaletsizliğin bir an önce düzelmesi ve fırsatçılık yapanlara bir yaptırım uygulanması en büyük dileğim” dedi.

Vatandaş uzak bölgelere taşınmak zorunda kalıyor

Bazı ev sahiplerinin fırsatçılık yaptığını doğrulayan emlakçı Murat Öztürk ise asıl nedenin talep patlaması olduğunu söyledi. Mal sahiplerinin kiraları arttırmasının yanında depremzedelerin de fiyat artışına etkisi olduğunun altını çizen Öztürk, Kuşadası’nda kiralık konut arzının talebi karşılayamadığını, depremzedelerin yanı sıra daha güvenli bir eve taşınmak isteyenlerin ev arayışına geçmesiyle de fiyatların yükseldiğini ifade etti. Kuşadası’nda özellikle Ege ve Türkmen gibi talep gören mahallelerdeki yeni binalarda yüzde 35 ile 50 arasında bir artış olduğunu, özellikle son 3 yılda yapılan ve deprem dayanıklı olan yeni projelerde ise bu oranın yüzde 50’yi geçtiğini söyledi. Bu sebeple depremzedelerin kentin dış çeperlerine doğru kaymak zorunda kaldığını, bu süreçte Davutlar ve Sahil Sitelerine taşınan vatandaşın çoğaldığını sözlerine ekledi.

Haber: Gözde Çakır