Ülkemiz kıyılarında nadir olarak yetişen ve nesli tehlike altında bulunan doğal kum zambakları Pamucak sahilini beyaza bürüdü. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, çevre kirliliğinin de fazla olduğu Pamucak sahilinde yönetim planlamasının yapılması gerektiğini ifade etti.

Batı Anadolu kıyılarında en yoğun olarak görülen kum zambakları Pamucak sahilinde misafirlerini karşılıyor. Yaz sıcağının en fazla yaşandığı bugünlerde, kuraklığa ve susuzluğa aldırmadan zarafeti temsil eden beyaz görünümü ve hoş kokusuyla zambaklar kumulların üzerinde çiçeklerini açtı. Kum zambaklarının Küçük Menderes Delatası’nın biyolojik çeşitliliğine değer kattığını ifade eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü; “Kum zambakları, dünyadaki en önemli antik kentlerden biri olan Efes’in denize uzanan bahçesiymiş gibi beyaz çiçeklerini sergilemeye başladı. Bugünlerde kendinize zaman yaratın ve Pamucak sahillerini bir dolaşın. Beyaz çiçeklerini açan kum zambaklarının doyumsuz güzelliklerini izleyin ve fotoğraflayın” dedi.


“Kum zambakları tehdit altında”


Pamucak sahilinde yaşanan çevre kirliliği konusuna da dikkat çeken Sürücü; “Eğer yolunuz bir Pazar gününe denk gelirse, sizleri üzecek birçok görüntüyle karşılaşabilirsiniz. Çünkü günübirlik kullanım amacıyla sahile gelen binlerce insan tarafından kum zambaklarının tehdit altında olduğunu görebilir ‘bu kadarına da pes’ dedirtecek çevre kirliliğini görebilirsiniz. Yaklaşık 8 kilometrelik sahilde, otellerin ve tesislerin plajları hariç her taraf çöp içinde. Bu çevre kirliliğinin mutlaka önüne geçilmelidir” dedi. Ziyaretçilerin kumullara bıraktığı atıkların içindeki naylon poşetlerin uçarak denize gittiğini sözlerine ekleyen Sürücü; “Bu bölgeden aldığımız ölü deniz kaplumbağalarının hemen hepsinde, DEKAMER’de yapılan incelemelere göre hayvanların bağırsaklarının plastik atıklarla dolu olduğu görülmektedir” dedi.


“Bu bölge çöplük haline gelecek”


Pamucak sahillerinin bir bölümünün birinci derece doğal sit olmasına rağmen, kuşların ve yaban hayvanlarının bulunduğu doğal alan içerisine molozların ve katı atıkların döküldüğünü belirten Sürücü; “Eğer böyle giderse çok kısa bir süre içinde bu bölge çöplük haline gelebilir. Atılan bazı atıklara bakıldığında bir işletmenin iç dekorasyonunu değiştirdiği ve çıkan atıkları doğal alanlara döktüğü görülmektedir. Bu bir çevre suçudur. Mutlaka yaptırım uygulanmalıdır. Bölge turizminin geleceği, doğal ve kültürel değerlerin korunması ve korunarak kullanılmasına bağlıdır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Belediyesi, sivil toplum örgütleri ve alandaki işletmeler bir araya gelerek alan yönetim planlaması yapmalıdır. Bu planlamanın, çok önemli ve hassas bir yer olan Pamucak bölgesinin geleceğine olumlu katkısı olacaktır” dedi.


“Ekolojik alanlar çok önemli”


Önceki yıllara oranla Pamucak sahilinde bulunan kumul tepelerinin de azaldığını ve tepelerdeki kum zambakları ile kumul bitkilerinin yok olduğunu ifade eden Sürücü; “ATV motorlu araçlar bölgede gelişigüzel rotalar belirleyerek, bu nadir bitkileri olumsuz etkilemekte ve çiğneyerek yok etmektedir. Bölgeye gelen ziyaretçiler araçlarıyla neredeyse denize girecek kadar kıyısal alanı kullanmaktadır. Yapılan faaliyetler bölgenin hassas ekolojik yapısı göz önüne alınarak, bir planlama çerçevesinde koruma-kullanma dengesi gözeterek yapılmalıdır. Sürdürülebilir turizm için çevre ve ekolojik alanlar çok önemlidir. Çevre, doğa ve tarihi değerlerin korunmasına dayalı bir turizm anlayışı, bölgenin gelecekteki turizmine olumlu katkısı olacaktır. Bölgedeki bazı turistik işletmelerin kum zambaklarının korunmasına yönelik yaptıkları çalışmalar örnek olacak niteliktedir” dedi.

Haber: Uğur Eser