Başkan Şahin yaptığı açıklamada sağlık alanında farklı disiplinlerin bir arada çalışması gerektiğini belirtti. Şahin, “Küresel düzeyde, insanlar, hayvanlar, gıda ve çevre bakımından, ideal ve sürdürülebilir bir sağlık ortaya koyabilmek için, farklı disiplinlerin bir arada çalışması gerekliliği “Tek Sağlık” olarak isimlendirilmektedir” dedi.

Veteriner Hekimleri Oda Başkanı Şahin, tıp kavramının yalnızca insan üzerinde özelleşmemesi gerektiğini belirterek, birçok salgının nedeninin hayvan kaynaklı olduğunu hatırlattı. Başkan Şahin, “Ülkemizde, Tıp kavramı yalnızca insan sağlığı olarak değerlendirilmekte, koruyucu ve tedavi edici sağlık uygulamalarında da genel ölçekte yalnızca beşeri hekimlerin çalışmalarıyla sürdürülmeye çalışılmaktadır. Ancak, dünyada ve ülkemizde tarihe bakıldığında, içinde bulunduğumuz Kovid-19 pandemisi de dâhil olmak üzere, büyük ölçekli salgınların birçoğunun zoonoz yani hayvansal kökenli hastalıklar olduğu görülmektedir” açıklamasını yaptı.

"Devlete Bağlı Tek Bir Kurumda Toplanalım"

Veteriner Hekim Cemil Şahin, beşeri hekimler ve veteriner hekimlerinin devlete bağlı tek bir kurum çatısı altında olması gerektiğini kaydetti. Veteriner Hekim Şahin, “Nesillerimizin ve tüm canlıların, sağlıklı bir dünyada yaşamlarını sürdürebilmelerinin yolunun, Veteriner Hekimler, Veteriner Sağlık Çalışanları, Beşeri Hekimler ve Beşeri Sağlık Çalışanlarının multidisipliner şekilde, tek çatı altında etkin şekilde çalışmasından geçeceği açıktır. Tüm bu nedenlerle artık doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı “Tek Sağlık” uygulamalarının etkin şekilde hayata geçeceği bir kurumun oluşturulmasının zorunlu hale geldiğini bir kez daha ifade ediyor, 3 Kasım Dünya Tek Sağlık gününde devletimizi ve vatandaşlarımızı farkındalığa davet ediyoruz" dedi.

Haber: Esra Yiğen