Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından son dönemde artış gösteren koronavirüs ile ilgili yeni önlemlerin alındığını açıkladı. İçişleri Bakanalığı tarafından 81 ildeki Hıfzıssıhha Kurullarına gönderilen genelge ile alınan kararlar uygulanmaya başladı. Toplum sağlığının korunması için alınan yeni kararlar ile ilgili İçişleri Bakanlığı’ndan yayınlanan genelgede “Bilindiği üzere Covid 19 salgını tüm ülkelerde etkisini göstermekte devam etmekte ve vaka sayılarında ciddi artışlar yaşanmaktadır. Özellikle Avrupa kıtasında salgının seyrinde bir yükselme görülmekte olup kişilerin toplu olarak bir araya gelmelerini önlemeye yönelik birçok Avrupa ülkesinde tedbir kararları alınmakta ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Ülkemizde de içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik maske ve mesafe kullarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler belirlenmektedir. Bu çerçevede 03.11.2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda 81 ilimizi kapsayacak şekilde yeni önlemler alınmıştır” ifadelerine yer verildi.

“Denetimler artırılacak”

Vatandaşların kalabalık şekilde bulunabildiği pazaryeri, market, otogar, toplu ulaşım araçları, cadde, sokak, park ve bahçeler, alışveriş merkezleri gibi yerlerde yoğunlaşmanın önüne geçilecek ve bu doğrultuda önümüzdeki 10 günlük süreçte denetimlere ağırlık verilecek. 

“İşyerleri 22.00’ye kadar açık olacak”

Evlere paket servis ve gel al şeklindeki uygulamalar hariç olmak üzere lokanta, restoran, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme-içme yerleri, kahvehane, kıraathane ve çay ocakları, berber, kuaför ve güzellik merkezi gibi iş yerleri, nikâh ve düğün salonları, internet kafeler, elektronik oyun yerleri, bilardo salonları ve lunaparklar, tiyatro, sinema ve konser salonları, yüzme havuzu, hamam, kaplıca, sauna gibi yerler saat 22.00’ye kadar açık olacak. 

“Mesai saatleri düzenlenecek”

Başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere tüm özel sektör (Sanayi tesisleri dahil) kuruluşlarında uzaktan veya dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinden azami düzeyde faydalanması sağlanacak. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarının çalışma koşulları göz önünde bulundurulmak suretiyle il genelinde mesai saati başlama ve bitiş dönemlerinin İl Pandemi Kurullarında değerlendirilerek il geneli için bir planlamaya gidilecek. Mesai vardiya başlangıç saatlerinin sabah 06.00’dan itibaren kademeli olarak başlatılarak ara dinlenmesi dahil olmak üzere 06.00-05.00, 06.30-15.30, 07.00-16.00, 07.30-16.30, 08.00-17.00, 08.30-17.30, 09.00-18.00 gibi benzeri mesai uygulamalarına geçilecek.

“Kararlar bugün başladı”

Konu ile ilgili İçişleri Bakanlığı Genelgesinde yapılan açıklamada vatandaşların bu süreçte kalabalık ortamlardan uzak durmaları uyarısı yapılırken “Vali ve Kaymakamlıklarca yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda 04.11.2020 Çarşamba Gününden itibaren geçerli olacak şekilde Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddeleri uyarınca il ilçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince İdari İşlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 nci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Haber Merkezi