Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, kadın cinsiyetine sahip olmanın tiroid kanseri açısından önemli bir dezavantaj ortaya koyduğunu belirtti. Prof. Dr. Erhan Ayşan yaptığı açıklamada, sigara, alkol, stres, ailede kanser varlığı gibi bilinen kanserojen faktörlerden uzak dursalar bile kadınların tiroid kanserine yakalanma riskinin aynı özelliklere sahip erkeklerden üç kat daha fazla olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Erhan Ayşan sözlerine şöyle devam etti: "Tiroid bezi; yumurtalık gibi, rahim gibi, meme gibi kadına özgü bir organ değil. Tiroid bezi erkek ve kadınlarda aynı özelliklere sahip ve aynı fonksiyonları gören bir organ. Buna rağmen kadınların tiroid kanserine yakalanma konusunda erkeklere göre bu kadar yüksek risk altında olması ciddi bir dezavantaj. Ancak bu durum araştırıldığında altta yatan sebebin yine kadınlık özellikleriyle ilişkili olduğu ortaya konulmuştur. Kadınlık hormonları olan östrojen ve progesteron bu durumun en önemli sebepleri olarak öne çıkıyor. Tiroid bezi bu hormonlara karşı farklı reaksiyonlar verebiliyor ve bu durum hücreleri kanserleştirebiliyor. Erkeklerde bu hormonların çok az düzeyde olması, erkekleri bir nevi tiroid kanserinden koruyor" dedi.

Prof. Dr. Erhan Ayşan, kadınların bu bilimsel verilerin farkında olmalarını ve 40 yaşından sonra en az bir kere tiroid ultrasonu yaptırmaları gerektiği belirtti. Tiroid kanserinin kanda herhangi bir bulgu vermediğini, ultrasonun ise tiroid kanserinin çıktığı yapı olan tiroid nodüllerini %100 oranında tespit ederek tedbir alınması konusunda büyük bir kolaylık ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.