Halk arasında çok sıkıştığımızda sıkça kullandığımız bir tabir vardır. “Sık dişini”. Evet tabii ki bu tabir daha sabırlı ol manasında kullanılıyor. Ancak bu yazımızda dişleri sıkmak konusuna değineceğiz. Dişlerimizi sıkmak ne kadar zararlı Bu konu hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz.

Yaşamlarında çok stresli ve gergin olan bireyler dişlerini sıkmaya aday kişilerdir. İş hayatında, aile hayatında zorluklarla karşılaşan kişiler odaklanmak için dişlerini sıkmaktadır. Normal şartlarda bir birey günde ortalama 20 dakika çenesini kapatıp dişlerini sıkmaktadır. Dişlerimizi bu süreden çok daha fazla sıktığımızda diş kırıkları, diş çevresindeki kemikte zayıflama, çenelerde ve şakaklarda ağrı, dişlerin aşınması, eklem problemleri gibi bir çok problemlerle karşılaşmaktayız. Özellikle dişlerini geceleri sıkan birisi sabah uyandığında çenelerde, dişlerde ve şakaklarda ağrı hissetmektedir.

Peki bu sorunun çözümleri nelerdir Öncelikle durumun farkına varıp sorunun çözümünü bulmaya çalışmak en önemli adımdır. Çünkü bir çok kişi dişlerini sıktığının farkında değil veya farkında olsa bile önemsememektedir. Öncelikle dişlerini gece sıkan bireylere bir gece plağı yapılmaktadır. Bu plak gece dişlerin kenetlenmesini ve birbirlerine zararlı kuvvet uygulamasını engeller. Daha sonrasında özelikle çiğneme kaslarına botoks uygulaması ile çiğneme kaslarının zararlı kuvvet uygulamasını sınırlandırmaktadır. Ve tabii ki psikoterapi ile bireylerin endişeli ve sıkıntılı hallerinin çözümü ile bu diş sıkma problemini de çözümü bulunmuş olur.

Dişlerimizi mecazi manada sıksak bile gerçek hayatta asla dişlerinizi sıkmayın eğer sıkıyorsanız ve bunun farkındaysanız mutlaka tedavisini yaptırmalısınız. Bu hafta da diş sıkma hakkında konuştuk sizlerle.
Diş hekimi Hasan AKKUŞ

#evdekal #kent09