Bakanlar Kurulu kararıyla sulama birliklerinin alanları içerisinde kalan yeraltı suyu kuyularından tarımsal amaçlı kullanım olması durumunda üreticilerden kullanım bedeli alınması kararı ile ilgili soru önergesi veren Sezgin, sulama birliklerinin alanları dışında kalan yeraltı suyunu kullananlardan ücret alınmazken, ücret ödemek zorunda kalan üreticilerin cezalandırıldığına dikkat çekti. Sezgin, meclise verdiği önergede “24 Eylül 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla, sulama birliklerinin sulama alanı içinde yer alan yeraltı suyu kuyularından tarımsal amaçlı sulama yapılması durumunda, üreticilerden yeraltı suyu kullanım bedeli alınması kararlaştırılmıştır. Bu düzenlemeyle, sulama alanı içinde kalan yeraltı kuyularından, su fiyat tarifesinin en az yüzde 25’inin tahsil edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Sulama birliklerinin sulama alanı içinde yer almayan yeraltı suyu kuyularından herhangi bir ücret tahsil edilmemektedir. Dolayısıyla, sulama birliklerinin sulama alanı içinde üretim yapmakta olan üreticiler adeta cezalandırılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

İYİ Parti’ki Sezgin verdiği öngerde şu sorulara yer verdi;

1)    Sulama birliklerinin sulama alanı içinde yer almayan yeraltı suyu kuyularından herhangi bir bedel alınmamaktayken, sulama birliklerinin sulama alanı içinde yer alan kuyulardan neden yeraltı suyu kullanım bedeli tahsil edilmektedir?
2)    Sulama birlikleri, bazı bölgelerde sorumlu oldukları arazilerin büyük bir kesimine su yetiştirememekte, buna karşılık su getiremediği bölgelerde üreticilerin kendi imkanlarıyla sulama yapmasını da cezalandırmaktadır. Burada amaç üreticiyi korumak mı yoksa üreticiyi korumak amacıyla kurulan kurumu korumak mıdır? 
3)    Yeraltı suyu kullanım bedeli gerçekten yeraltı suyunun kullanılması karşılığında tahsil edilmekteyse, sulama birliklerinin sulama alanında yer almayan yeraltı sularından neden kullanım bedeli alınmamaktadır?
4)    Asıl amacı üreticileri korumak ve tarımsal üretimi geliştirmek olan sulama birlikleri, hangi mantıkla adeta üreticileri cezalandırmanın bir aracı haline getirilmiştir? Üreticileri korumanın bir aracı olan sulama birlikleri, neden bir araç olmaktan çıkartılarak bir amaç haline getirilmiştir? 
5)    Sulama birliklerinin işleyişiyle ilgili, birlikleri değil üreticileri koruyan bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?

Haber: Uğur Eser