1 Mayıs tarihinde Efeler’in Yılmazköy Mahallesinde bulunan jeotermal alanındaki kuyuda yaşanan patlama sonrasında yer altı suları 5 saat boyunca metrelerce yukarıya fışkırmıştı. Yaşanan bu olay sonrasında Aydın Valiliği tarafından yapılan açıklamayı da eleştiren İYİ Parti’li Sezgin, “O kuyudaki arıza giderilene kadar geçen 5 saatten uzun sürede, jeotermal sıvının geçtiği borudan çıkan ağır metallerle yüklü buhar, bölgedeki yerleşim yerlerine ve tarım arazilerine dağılmıştır. Ayrıca ortaya çıkan sıcak sular da çevredeki zeytin bahçeleri başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar vermiştir. Aydın Valiliği tarafından aynı gün yapılan basın açıklamasında, olayın bir iş kazası olduğu ve bu tip olayların bir daha yaşanmaması için ikazlar yapıldığını belirtmiştir” diyerek jeotermal firmasının sadece ikaz edilmesine ve JES’lere direnen köylülere de para cezası yazılmasına tepki gösterdi.

İYİ Parti’li Sezgin tarafından Bakanlığın cevaplaması için sorduğu sorular şu şekilde; 

1) Çevre ve doğayı savunmak amacıyla JES’leri protesto eden vatandaşlara sosyal mesafeye uymadıkları gerekçesiyle kişi başı 3150 lira para cezası verilirken, 5 saat boyunca etrafına zehir saçan JES firmasına karşı sadece ikazda mı bulunulmuştur?

2) Patlama sonucunda on binlerce ton zehirli sıvının çevreye ve doğaya salınmasına neden olan işletmeye, herhangi bir idari veya cezai işlem uygulanmış mıdır? Mevzuatın öngördüğü şekilde bir idari veya cezai işlem uygulanmışsa hangi yaptırımlar tatbik edilmiştir?

3) Benzer kazaların yeniden yaşanmasını önlemek amacıyla, işletmelerin ilave tedbirler almasına yönelik bir düzenleme planlanmakta mıdır?

Haber: Uğur Eser