Aydın Ticaret Borsası (ATB) tarafından Zeytin ve zeytinyağı sektöründeki sorunları tespit etmek amacıyla ortak akıl toplantısı gerçekleştirildi.

“2019-2020 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı” Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Zeytin ve zeytinyağı sektöründeki sorunların ve çözümlerinin konuşulduğu toplantıya
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu ve Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel konuşmacı olarak katıldı.

Rekolte Yüzde 82 Arttı


Programın açılış konuşmasını yapan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, 2019-2020 yılı zeytinyağı rekoltesinin yaklaşık 225 bin ton olarak açıklandığını belirtti. Zeytinyağı rekoltesinin geçtiğimiz yılki verilere göre artış gösterdiğini belirten Çondur; “Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından borsamızın katkılarıyla açıklanan verilere göre bu yıl Aydın’da 62 bin ton zeytinyağı elde edileceği tahmin edilmektedir. Geçen yılki verilere göre Türkiye zeytinyağı rekoltesi 194 bin tonla yüzde 16, Aydın zeytinyağı rekoltesi ise 34 bin tonla yüzde 82 artmıştır. UZZK verilerine göre kişi başı tüketim Yunanistan’da 12 kg, İspanya’da 10 kg, İtalya’da 9 kg iken ülkemizde bu miktar sadece 2 kilogramdır. Tüketimi arttırmak adına 2015 yılından bu yana tadım uzmanlarımız ile birlikte26 bin tüketiciye tadım yaptırılmıştır” dedi.


Coğrafi işaret başvuruları yapıldı


Zeytin ve zeytinyağının Pazar payı ve bilinirliğini artırmak adına çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Çondur; “Aydın Memecik Zeytini, Yamalak Sarısı ve Aydın Memecik Zeytinyağı için coğrafi işaret başvurularımızı gerçekleştirdik” dedi. Taklit ve Tağşiş’in sektörün en büyük sorunlarından biri olduğunu sözlerine ekleyen Çondur; Taklit ve Tağşiş’de uygulanan cezai yaptırımların caydırıcı düzeyde arttırılması ile birlikte yol kenarlarında denetimsiz ve kontrolsüz satışların önlenmesi ile ilgili tedbirlerin alınması gerektiği ifade etti.

“İhracatta süreklilik sağlanmalı”


Aydın’ın, 24,5 milyonu aşan zeytin ağacı varlığı ile ülkenin zeytin ağaçlarının yüzde 13,6’sına sahip olmasıyla birinci sırada olduğunu ifade eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er; “Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Aydın 2018 yılında 658 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 81 ilimiz arasında 21’inci sırada yer aldı. Aydın’ın ihracatında tarım sektörümüz 218 milyon dolarlık pay alırken, zeytin ve zeytinyağı sektörümüzün ihracatı 27 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aydın’da üretilip başka illerdeki firmalarca ihraç edilen ürünleri dahil ettiğimizde tarım ürünleri ihracatımızın 450 - 500 milyon dolar, zeytin ve zeytinyağı ihracatımızın ise en az 50 - 60 milyon dolar mertebesinde olduğunu düşünüyoruz. İhracatımıza 2018-2019 sezonunda bakacak olursak, geçtiğimiz Eylül ayı sonunda biten 2018-19 sezonunda sofralık zeytin ihracatımız miktarda yüzde 34,3 oranında artış ile 91 bin 180 tona ulaştı. Zeytinyağı ihracatımız ise 5 Ekim 2019 itibariyle miktarda yüzde 18 düşüş ile 49.9 bin ton olarak gerçekleşti. Sezon sonunda 55 bin tona ulaşacağını tahmin ediyoruz. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu olarak ana hedefimiz, son yıllarda oluşturulan zeytinlik alanları ile birlikte 181 milyona yaklaşan zeytin ağacı varlığımızla, Türk tarım ekonomisinin en önemli ürünlerden biri olan zeytin ve zeytinyağı üretiminin daha da artırılması ve elde edilecek ürünlerin ihracatında sürekliliğin sağlanmasıdır. Dünya pazarlarında rekabet gücümüzün artırılması için üretimin her safhasında, özellikle bahçedeki üretim ve hasat aşamasında girdi maliyetlerimizin daha rekabetçi olabileceğimiz seviyelere çekilmesi gerekmektedir” dedi.

Sektör toplantısına Tarım ve Orman Bakanlığı Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Dr. Ünal Kaya, Aydın İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Yılmaz Bozkır, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel, ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, tüccarlar, üreticiler ve ihracatçılar katıldı.

Haber: Uğur Eser