SGK, kamuoyunda ‘’yıpranma hakkı’’ olarak da bilinen fiili hizmet süresi zammından yararlanan meslek grupları sayısında artışa gitti. Böylelikle yıpranma hakkından yararlanan meslek grubu sayısı 45’e yükseldi.

Yıpranma Hakkından Yararlanan Meslekler…


Yıpranma hakkından yararlanan meslek grupları ve alanlar arasında, kurşun ve arsenik işleri, cam fabrika ve atölyeleri, cıva üretimi işleri sanayi, çimento fabrikaları, kok fabrikalarıyla termik santraller, alüminyum fabrikaları, demir ve çelik fabrikaları, döküm fabrikaları, asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler, radyoaktif ve radyo iyonizan maddelerle yapılan işler, su altında veya su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler, TSK, Emniyet Müdürlüğü ve Polis Teşkilatı, Milli İstihbarat Teşkilatı, itfaiye ve yangın söndürme işleri, basın ve gazetecilik mesleği, basın kartı olmak suretiyle Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu, Türkiye Büyük Millet Meclisi bulunuyor.

Maden Çalışanına 180 Gün…


45 meslek grubunun 44’üne eklenecek gün sayıları 60 ila 90 gün arasında farklılık gösteriyor. Maden işçilerine ise 180 gün ekleniyor. Bu süre hem pirim gününe ekleniyor hem de emeklilik yaşını aşağı çekiyor. Madencilikte en az 5 yıl, diğer meslekler de ise en az 10 yıl çalışmış kişiler emekli olabiliyor. Madencilikte emeklilik yaşını 55’ten 50’ye düşürürken, izinde geçirilen süre ve tatiller de yıpranmaya dahil ediliyor. Böylece madencilerin emekli olabilmesi için tamamlaması gereken yaş sınırını 43’e çekiyor.

Haber Merkezi