AK Parti Efeler İlçe Başkanı Çağatay Gülaştı 4 Şubat Dünya Kanser Günü sebebiyle bir mesaj yayımladı. Gülaştı mesajında, “Kanser hakkında yanlış algı ve korkularımızı yenerek bilinçlenmek kendi sağlığımız ve toplumsal bilinç açısından mecburidir” dedi.

Gülaştı mesajına şu sözlerle devam etti; “Gerek dünyada gerekse ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında yer alan kanser vakaları gün geçtikçe ne yazık ki artış göstermektedir. Dünyada her altı ölümden biri, ülkemizde ise her beş ölümden biri kanser sebebiyle ölümle sonuçlanmaktadır. Bu bağlamda 4 Şubat Dünya Kanser Günü 2005’ten bu yana Uluslararası Kanser Örgütü (UICC) tarafından bu müzmin hastalığa dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.

Tütün ve alkol kullanımı, dengesiz beslenme yetersiz fiziksel aktivite, aşırı kilo gibi bir çok farklı nedenle ortaya çıkabilen kanser hem hastanın kendisine hem de ailesine çok ciddi maliyetler yüklemektedir. Her üç kanser vakasından biri ise ölümle sonuçlanmaktadır. Bununla beraber erken tanı ve risk faktörlerinden uzak durma bu hastalığa yakalanmama şansını veya tedavi olma imkanını artırmaktadır.

Dünyada milyonlarca ölüme neden olan kanser vakasına karşın toplumsal bilinci yükseltmek amacıyla ülkemizde ve dünyada kampanyalar düzenlenmektedir. 2020 yılının teması UICC tarafından bireysel kararlılığı artırmak için “Kararlıyım ve yapacağım.” Şeklinde belirlenmiştir. Bu slogan tüm dünyada bir eylem çağrısı niteliğinde olup erken teşhis, toplumsal farkındalık ve yarar gibi birçok başlığı kapsamaktadır. Kanser bugün için tedavi edilebilir bir rahatsızlık olsa da tütün ve alkol kullanımı, yanlış beslenme, obezite gibi risk faktörlerine karşı bilinçlenerek aslında önlenebilir bir yönü de olan bir hastalıktır. Bu nedenle devletimiz özellikle sigara tüketiminin başlıca gençler arasında tüketilmesinin önüne geçmek için birçok kamusal kampanya yürütmektedir. Ayrıca erken tanının büyük önemi olduğu için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri KETEM, Toplum Sağlığı Merkezleri TSM, Sağlık Hayat Merkezler SHM, Aile Sağlığı Merkezleri ASM bu konuda çeşitli çalışmaları titizlikle yürütmektedirler.
Kanser hakkında yanlış algı ve korkularımızı yenerek bilinçlenmek kendi sağlığımız ve toplumsal bilinç açısından mecburidir. 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle bu hastalıkla mücadele eden tüm hastalara Allah’tan şifa ve ailelerine kolaylıklar diliyorum. Her türlü zorluğu el birliği ile aşacağımıza inanıyorum. Kanserden vefat etmiş olanlara ise rahmet diliyorum” dedi.

Haber: Nazife Çakıroğulları