Artan koronavirüs vakaları sonrasında tedbirler sıkılaştırılmaya devam ederken ülke genelinde yeni kısıtlamalar da getirildi. Alınan kararlar doğrultusunda kıraathane ve kahvehaneler 20 Kasım Cuma günü saat 20:00'den itibaren tekrar kapatılacak. Getirilen bu yeni kısıtlama sonrasında Aydınlı kahvehaneciler zor durumda kalırken, konu ile ilgili açıklamada bulunan Aydın Kahveciler Odası Başkanı Uğur Anbarlı, bu süreçte devlet desteği olmazsa birçok kahvehanenin kapanacağına dikkat çekti.

“Devletin desteğini bekliyoruz”

Tedbirler kapsamında getirilen yeni kısıtlamaların en fazla kıraathaneleri ilgilendirdiğini ifade eden Başkan Anbarlı; “Bizler 16 Mart - 1 Haziran arası zaten kapatılmıştık. Daha sonra oyunsuz olarak tekrar açıldık. 2,5 aylık sürede zaten kasamıza 1 kuruş para girmedi, oyunsuz açıldığımız için zararına çalıştık. O dönemde birçok esnafımız kredi kullanmıştı, şimdi tekrar kapandık. O kredilerin ödemeleri geri geldi. Ödemeler başladı, cebimizde para yok. Bu kredileri nasıl ödeyeceğiz. Aydınlı kahvehaneciler olarak acil devletten faizsiz kredi istiyoruz. Bu dönemde Bağkur ve Sigortadan muaf tutulalım. Yani devletin bize destek çıkmasını bekliyoruz” dedi.

“Biz kapatalım ama biz ne yiyeceğiz”

Elektrik, su, kira gibi giderler konusunda devletin desteği gerektiğinin altını çizen Anbarlı; “Devlet bizlerin giderlerine destek olmalı. Geçen sefer biz bunların hiçbirini alamadık. Bu süreç en az 3-4 ay sürecek gözüküyor. İnsanların ayakta kalması çok zor. Kahveci esnaflarımızın kimisi ya kapatır, ya intihar eder, kimisi başka bir şey olur. Zaten önceki dönemde herkes bir umut bekledi. Oyunlar bugün açılır diye sabretmeye çalıştı ama artık şu anda kimse bekleyecek durumda değil. Bu gidişle en az 50-60 üyemizi kaybederiz. İnşallah olmaz ben yanılırım ama gidişat kötü durumda. Bu sebeple devletimizin bize destek olmasını istiyoruz, çünkü biz ne yiyip ne içeceğiz. Biz kapatalım dükkanlarımızı ama yanımızda çalışanlar var onlar ne yiyecek, biz ne yiyeceğiz. Ödemelerimiz var, kredilerimiz var. O çektiğimiz kredilerin ödeme günü geldi. Onları bir sefer erteledik ikinci sefer ertelemediler. Kasım ayı itibariyle ilk taksiti ödedik. Tekrar ödemelerin günü geliyor, cebimizde para yok” dedi.

Haber: Uğur Eser