Türkiye’de hızla artan vakalar sonrasında Bilim Kurulu toplantısı gerçekleşmiş ve geçtiğimiz haftalarda alınan kararla birlikte hafta içi ve hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlanmıştı. Ek tedbir ve kısıtlamalara rağmen vakalarda düşüş yaşanmadığı görüldü. Bu kapsamda Bilim Kurulu, 14 günlük tam sokağa çıkma yasağını gündemine aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde de koronivirüs vakalarındaki artışı vurgulayarak “Şayet salgının seyri tırmanışını sürdürürse hepimiz için can acıtıcı neticelere yol açan tedbirlerin tekrar gündeme gelmesi kaçınılmaz hale gelir” dedi. Yapılan bu açıklamanın ardından Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, önümüzdeki günlerde de vaka sayılarında artış yaşanması durumunda sokağa çıkma yasağının genişletilmesi ve seyahat yasağı tedbirlerinin genişletilebileceği ifade edildi.

Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, içinde bulunduğumuz durumu "Köprüden önceki son çıkış" cümlesiyle tanımladı.

14 günlük sokağa çıkma yasağı ihtimaliyle ilgili de Aydın şunları söyledi:

"Şu an uygulanmakta olan tedbirleri tam kapanma öncesi yapılan son hamle olarak düşünebiliriz. Bu hamlelerle başarı sağlayamazsak başka ülkelerde olduğu gibi 14 günlük tam kapanma yaşayabiliriz.

Aralık ayının ikinci yarısında, başta İstanbul olmak üzere toplumsal bağışıklığın devreye girmesini beklediğini söyleyen Aydın, "Bu, toplumun neredeyse yarıya yakınının virüsle karşılaşmış veya virüs ile enfekte olacağı için yayılım hızının belirli kentlerde azalmaya başlayacağı anlamına geliyor. Kısıtlama kuralları, toplumsal bağışıklık ve aşı ile bağışıklıkla beraber ocak ayından itibaren başta İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli ve İzmir illerinde salgın hızının duraklayıp aşağıya doğru bir inişe geçeceğini öngörüyorum" ifadelerini kullandı.

Haber: Nazan Ağırbaşer