Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, zor günler yaşayan zeytin üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdi. Pamuk, incir, kestane ve zeytini Aydın’ın dört efesi olarak tanımlayan Kendirlioğlu, zeytin hasadında sıkıntılı günler yaşandığını dile getirdi.

Prim desteklerinin geçen yılla aynı oranda olduğunu ve zeytin fiyatlarının da artmadığını ancak maliyetlerinin yükseldiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu, “Aydın için zeytinin doluluk oranı yüzde 10 - 15 civarında. Bu gerçekten son yılların en düşük rakamı. Hal böyleyken fiyatlar da geçen seneki seviyelerde. Gider maliyetleri de malum. Zirai ilaçlar, gübre ve diğer kalemlerin ne kadar arttığını hepimiz biliyoruz. Buna rağmen hem fiyatta geçen seneki seviyelerde üretim de yüzde 10 - 15 seviyelerinde kalınca maalesef zeytin üreticimiz şuan sıkıntı yaşamakta” dedi.

Prim Talepleri Karşılık Bulamadı

Kendirlioğlu, talep edilen prim desteklerinin karşılanmadığını dile getirdi. Kendirlioğlu, “Biz prim desteği olarak devletimizden geçen sene danede 15 kuruş olan desteklemenin 25 - 30 kuruşa çıkarılmasını, zeytinyağında ise 80 kuruş olan desteklemenin 130 - 150 kuruş bandında olması gerektiğini söylemiştik. Tabi şartlar ve imkânlar el vermiyor olabilir ancak bizim amacımız burada üreticimizin talep ve sıkıntılarını siyasi iradeye bildirmek. Biz bu şekilde istemiştik ancak desteklerin geçen seneki seviyelerde kalması, üretimin aşağıya düşmesi ve giderlerde yaşanan artışlar sonrasında zeytin üreticimiz şu anda gerçekten sıkıntılı günler yaşıyor” ifadelerine yer verdi.

Geçim Kaynağı Tehlikede

Zeytin üreticilerinin zorlu günlerden geçtiğini yineleyen Kendirlioğlu, zeytinlerin dalında kalabileceğini ifade etti. Kendirlioğlu yaptığı açıklamada, “Zeytin ve zeytinyağı Aydın için çok önemli bir geçim kaynağı, bu tür yıllarda desteklemelerin ne kadar önemli ve değerli olduğunu gündeme getirmiş olalım. Özellikle Pandemi sürecinde zeytinyağının ne kadar değerli bir ürün olduğunu hatırlamış olduk. Uzmanların bu süreçte zeytinyağı tüketimini vurguladığını hepimiz biliyoruz. Ancak gerek üretim, gerek fiyatlar, gerek üreticimizin bu yıl içerisinde zeytine bakış açısı sonrasında maalesef zeytinler dalında kalabilir. Böyle bir durum söz konusu. Zeytinin dalında kalması bizim yaşanmasını istemediğimiz bir durum. O ürünün muhakkak hasat edilip piyasaya sunulması gerekir. Desteklemelerin yeterli olmayışı, girdi maliyetlerinin yüksek olması üreticilerimizin belini bükmüş durumda" ifadelerini kullandı.

Haber: Uğur Eser