Efeler Meclis Üyesi Macaroğlu, yaptığı açıklamada üretim yapmakta zorlanan çiftçilerin ve zamlardan beli bükülen vatandaşların sesi oldu. Macaroğlu, üretenin de tüketenin de mutsuz olduğunu ifade ederek, “Son yıllarda soframıza gelen hemen hemen her üründe, ne üreten, ne pazarlayan ne de tüketen memnun. Vatandaşımız tüketemiyor, esnafımınız satamıyor, çiftçimiz hayvancımız ise üretemiyor. Bütün bu ekonomik buhrana ve iktidar beceriksizliğine bir de bir yıldan bu yana pandemi ilave edildi… Zaten büyük ekonomik sorunların içinde uğraşan vatandaşımız; artık ekonomik olarak tek tek entübe olmaya başladı” ifadelerini kullandı.

“Millet ekmek alamaz hale geldi”

Yüksel Macaroğlu, Ak Parti hükümetinin iktidarda kaldığı süre içerisinde uygulanan zamları hatırlatarak vatandaşların ekmek dahi almakta zorlandığını aktardı. Macaroğlu, “Bakın AKP hükümetleri iktidara geldiği günden bugüne kadar buğday fiyatları %617 artmış. Adeta 6 katına çıkmış. Un fiyatları da aynı dönemde %384 artmış, neredeyse 4 katı fiyata ulaşmış. Sofralarımızın son kalan ürünü, temel katığımız ekmek fiyatları ise %597 zamlanmış. Bu bilgileri kim açıklıyor. Devletin Toprak Mahsulleri Ofisi. Diyor ki sofranıza koymakta artık zorlandığınız ekmeğin fiyatı tam 6 katına çıktı. Peki, buğdayın, unun, ekmeğin fiyatı arttı da, bunu üreten çiftçi, sanayici, fırıncı kazandı mı? Hayır. Millet ekmek alamaz hale geldi ekmek” dedi.

“Beceriksizliğiniz 18 yıldır dut gibi silkiyor milleti”

Buğday ithalatını yapılmasını eleştiren Macaroğlu, ithalat kalemleri için ayrılan bütçenin tarım ve hayvancılık sektörlerindeki üreticilere destek olarak hibe edilmesi gerektiğini savundu. Macaroğlu, “Bütün bunlar yetmezmiş gibi; bu memleket bugün baktığımızda, AB, Amerika, Kanada, Meksika ve Arjantin’den 8 milyon ton buğday ithalatı yapmış bu memleket… Bu ithalata tamı tamamına 10 milyar 454 milyon TL para ödenmiş. Eh be iş bilmezler, yurt dışına ödediğiniz bu paraların yarısını memleketimizdeki çiftçiye desteğe ayırsaydınız, daha bol üretseydi, fırıncımız bol bol ucuz ekmeğini çıkarsaydı, vatandaşımız ucuza yeseydi olmaz mıydı? Size göre olmazdı değil mi? O zaman ithalat yapan bir elin parmağını geçmez yandaş nasıl para kazanırdı değil mi? Vatandaş kaç liradan ekmek yerse yesin? Çiftçi, fırıncı kazanmazsa kazanmasın değil mi? Sizin iş bilmezlikleriniz, beceriksizlikleriniz 18 yıldır dut gibi silkiyor bu milleti, coronaya ne hacet? Bilmem anlatabildim mi?” şeklinde konuştu.

Haber: Berna Çağatay