Proje Merkezi tarafından ADÜ Teknokent içerisinde incelemeye alınan turunç meyvesi ve yaprağı tüm mikroplara karşı çok güçlü bir antiseptik özelliği olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Bu konuda yapılan çalışmalar kapsamında üretilen dezenfektanlar Aydın’daki çeşitli ahırlarda uygulandı. Uygulama sonucu ahır ve hayvanlara haşerelerin yaklaşmadığını belirten HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Koordinatörü Hakan Başlık, “Hayvancılık sektörünün en önemli sıkıntılarının başında haşere ve hastalıklar gelir. Özellikle yaz sıcaklarında haşere ve sinekler dolayısıyla hayvanlar ciddi kilo kaybının yanı sıra birçok hastalığa maruz kalır. Bu yeni çalışmamızda ahırları ve özellikle hayvanları hastalık ve hastalıkları yayan haşerelerden korumayı amaçladık. Denemelerimiz başarılı sonuçlar verdi. Bu çalışma sayesinde turunç da hak ettiği değeri kazanmış olacak” dedi.

Bu sistemle stresten uzak tutulan hayvanların verimliliğinin de arttığını kaydeden Hakan Başlık, “Çevreci yenilikçi buluşumuz, genel olarak sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemlerine yönelik ve bünyesinde herhangi bir kimyasal bileşen içermeyen başta turunç meyvesi olmak üzere tamamen doğal bileşenlerden elde edilen bir dezenfektan solüsyonu (HBX-TR13) ile ilgilidir. Buluşumuzda birçok antimikrobiyal özelliğe sahip bileşen içermektedir. İl genelinde hiçbir şekilde bugüne kadar değerlendirilmeyen Turunç ağaçları ve meyvesi başta Türki Cumhuriyetleri olmak üzere ihtiyacı olan tüm sektörlere akılcı çözümler sunmaya devam edeceğiz" dedi.