TFF Kadınlar 2. Liginde mücadele eden 7 Eylül Gençlik Spor takımının 19 yaşındaki genç kaptanı Birsen Güçlü samimi açıklamalarda bulundu. Futbola başlangıç evresini, yakınlarının tepkilerini, kariyer hedeflerini ve kadın futbolunun gelişimine engel olan sorunları değerlendirdi.
Çocukluğunda çok fazla kız arkadaşının olmadığını bu yüzden mahalledeki erkek arkadaşlarıyla top oynadıklarını aktaran başarılı 10 numara, tüm dünyanın takipçisi olduğu bu spora tutkuyla bağlı olduğunu dile getirdi.


“Ailem Her Zaman Arkamda”


Çıktığı bu uzun yolda ailesinin fazlasıyla pay sahibi olduğunu vurgulayan Kaptan Güçlü, “Ailem her zaman arkamda durdu. Hala da duruyorlar. Beni futbol oynamaya teşvik eden abimdi. Desteğini hiç esirgemedi. Tek tereddütleri, A takıma katıldığımda gideceğimiz uzak deplasman yolculukları hususunda tedirgin olmalarıydı. Bunu da zamanla aştılar. Takım arkadaşlarımın ve yöneticilerimizin burada bize sunduğu huzurlu ortam, benim ve diğer takım arkadaşlarımın ailelerinin yüreğine su serptiğini ve herhangi bir endişelerinin bulunmadığını düşünüyorum. Yakınlarımdan hep olumlu görüş almam nedeniyle futbola hala devam edebiliyorum” dedi.

“Hırslı Bir Yapım Var”


Sosyal yaşantısında nasılsa yeşil sahalarda da benzer davranışlarının olduğunu dile getiren yetenekli orta saha, sabırsız biri olduğunu ve bunun zaman zaman oyununa yansıdığını belirtti. Güçlü, “Sakin kalmaya çalışan, pas oyununa yatkın bir oyuncuyum. Sert bir oyuncu olarak niteleyebilirim kendimi. Hırslı bir yapıya sahibim. Fakat bu hırsımı kullanırken rakibi rencide edecek hareketler yapmamaya özen gösteriyorum.” dedi.


“İlgi ve Destekler Yetersiz”


Erkek futboluyla kadın futbolu arasındaki farkın, kadın futboluna verilmesi gereken destek ve imkanlarla kapanabileceğini öne süren Birsen Güçlü aynı koşullarda yarışmadıklarını dile getirdi. Başta Türkiye’de olduğu gibi Aydın’da da gerekli yatırımların yapılmadığını söyleyen genç kaptan, “Aydın halkı bize yeteri kadar sahip çıkmıyor. Genelde insanlar, kadın futbol mu oynar düşüncesinde. Böyle düşüncelerde olan vatandaşlarımızı biz, maçlarımıza davet ediyoruz. Gelip izlesinler görsünler. Kaldı ki biz 2. Ligdeyiz. Örneklerle konuşalım. Mesela Filenin Sultanları, yeteri kadar destek gördükleri için Vakıfbank’ı, Eczacıbaşı’nı buraya getirebiliyorlar. Biz Filenin Sultanlarının aldığı desteğin yarısını bile alsak, biz de klasman atlayıp bir üst lige çıkabiliriz. Beşiktaş’ı, Konak Bld, Ataşehir’i Aydın’a getirebiliriz.

“Hoş Olmayan Hareketler”


Kaptan Birsen açıklamalarına devam ederken kadın futbolunun göz ardı edilen bir diğer sorununu ele aldı. Kadınların sadece normal yaşantılarında değil futbolda da istenmeyen olaylara maruz kaldığını vurgulayan Güçlü, “Deplasmanlarda bazı zamanlar problem yaşıyoruz. Rakip takımın taraftarları bizim motivasyonumuzu ve modumuzu düşürmek için sözlü tacizlerde bulundukları oluyor. Ne kadar duymazlıktan gelsek de ister istemez etkileniyoruz bu durumdan. Tabi bu da eğitimle aşılabilecek bir sorun.” dedi.


“Hedef Milli Takım”


Her futbolcunun olduğu gibi kendisinin de hedeflerinin olduğunu belirten Güçlü, hedefleri doğrultusunda azimle çalıştığını dile getirdi. Genç 10 numara “Benim ana hedefim Milli Takım. Öncelikli olarak takımımla beraber şampiyon olup 1. Lige çıkmak istiyorum. Ardından 1. Ligde şampiyonluk ipini göğüsleyerek Şampiyonlar Ligi’nde ülkemi gururla temsil etmek istiyorum. Ama tüm bu hedeflerimi milli oyuncu olarak gerçekleştirmek tek arzum diyebilirim. Milli Takımla şampiyonalara katılmayı dört gözle bekliyorum. İnşallah tüm hedeflerimi gerçekleştireceğim.” dedi.
Dünya kadın futbolunu yakından takip ettiğini dile getiren Kaptan Birsen, Amerika Birleşik Devletleri’nin oynadığı futbolu beğendiğini söyledi. “ABD çok başarılı bir futbol oynuyor, kadın futbolu için ekol durumundalar. Zaten son şampiyon ünvanı da onlarda. En beğendiğim uluslararası futbolcu ise Carli Lloyd. Aynı zaman da idolüm diyebilirim. Aynı mevkide oynuyoruz ve aynı numarayı giyiyoruz.” dedi.

Haber: Fatih Baştürk Dal